Rzadko stosowany składnik zimowych herbat. Nabiorą niezwykłego charakteru

Zimowa herbata, kiedy się pojawiła, była prawdziwą rewolucją w spędzaniu długich wieczorów w chłodniejsze pory roku. Czy ta rewolucja powiedziała już ostatnie słowo? Wygląda na to, że nie. Z tym składnikiem nabierze nowego charakteru i wzbogaci się o nowe zdrowotne właściwości.

Zimowa herbata może być wzbogacona rozmaitymi składnikami
Źródło zdjęć: © 123RF
Przemysław Bociąga

Długie jesienne, a później zimowe wieczory sprzyjają zmianie naszych apetytów. Przeorientowuje się ona zwłaszcza na smaki i składniki rozgrzewające i dające poczucie komfortu, dobrze znanego mieszkańcom zimnej Północy jako hygge. A obowiązkowym składnikiem tego poczucia, a także nieodłącznym bohaterem jesiennego instagrama, są zimowe herbaty.

Bazowy przepis jest bardzo prosty. Zimowa herbata to nic innego, jak zwykły napar – zazwyczaj czarnej – herbaty, który wzbogacamy aromatycznymi dodatkami, zmieniającymi jej smak z "prostego", herbacianego, w feerię doznań.

Oczywiście herbata zimowa nie będzie prawdziwym doświadczeniem hygge, jeśli zwyczajnie posłodzimy ją cukrem. Słodkim składnikiem takiego naparu może być miód, syrop lub sok owocowy, zwłaszcza malinowy, albo konfitury. Szczególne zastosowanie znajdą tu konfitury z płatków róży. Dla przełamania tej słodyczy stosujemy cytrynę lub jej swojskie odpowiedniki – na przykład pigwę czy rokitnik.

Tym, co decyduje o charakterze zimowej herbaty, są jednak dodatki do naparu, które zalewamy wrzątkiem razem z ususzonymi liśćmi herbaty. Tu możemy popuścić wodze fantazji i zdać się na wyobraźnię.

Wyobraźnia podpowiada jednak zazwyczaj sprawdzone rozwiązania. Należą do nich choćby goździki ze swym charakterystycznym, lekko duszącym, ciężkim zapachem, a także laski cynamonu. Coraz częściej w sklepach da się znaleźć kardamon – deserową przyprawę podobną do tego poprzedniego. Odrobina kory cynamonu lub po kilka sztuk pozostałych z tych składników w zupełności wystarczy.

Herbacie parzonej z goździkami świetnie robi również obecność (tak, już w trakcie parzenia) plasterków pomarańczy razem ze skórą. Trzeba tylko pamiętać, żeby dobrze ją wymyć. Plasterki można też przekroić na połówki, żeby lepiej zmieściły się w kubku.

Jednak największym hitem ostatniej jesieni jest coraz powszechniej występujący inny, bardzo nietypowy jak na herbatę dodatek. Choć pieprz znajduje się w każdej kuchni i korzystamy z niego codziennie, nigdy nie wiązaliśmy go z napojami. Tymczasem jego czerwony wariant, mało pikantny (to w końcu ten sam pieprz, tylko mniej dojrzały) swoim botanicznym, lekko wręcz owocowym aromatem i nutką pikanterii świetnie ożywia herbatę. Zestawiony z syropem malinowym świetnie się komponuje, pieczeniem w podniebienie wywołując wrażenie , że pijemy herbatkę z prądem.

Zawarta w pieprzu kapsaicyna ma właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, pomaga kontrolować poziom trójglicerydów i cholesterolu. Świetnie wpływa na układ odpornościowy, a podobno także zapobiega nadwadze. Czy herbata zimowa może dodatkowo pomóc na zimowe boczki? Wygląda na to, że tak!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce