Rzadko stosowany składnik zimowych herbat. Nabiorą niezwykłego charakteru

Zimowa herbata, kiedy się pojawiła, była prawdziwą rewolucją w spędzaniu długich wieczorów w chłodniejsze pory roku. Czy ta rewolucja powiedziała już ostatnie słowo? Wygląda na to, że nie. Z tym składnikiem nabierze nowego charakteru i wzbogaci się o nowe zdrowotne właściwości.

Zimowa herbata może być wzbogacona rozmaitymi składnikami
Źródło zdjęć: © 123RF
Przemysław Bociąga

Długie jesienne, a później zimowe wieczory sprzyjają zmianie naszych apetytów. Przeorientowuje się ona zwłaszcza na smaki i składniki rozgrzewające i dające poczucie komfortu, dobrze znanego mieszkańcom zimnej Północy jako hygge. A obowiązkowym składnikiem tego poczucia, a także nieodłącznym bohaterem jesiennego instagrama, są zimowe herbaty.

Bazowy przepis jest bardzo prosty. Zimowa herbata to nic innego, jak zwykły napar – zazwyczaj czarnej – herbaty, który wzbogacamy aromatycznymi dodatkami, zmieniającymi jej smak z "prostego", herbacianego, w feerię doznań.

Oczywiście herbata zimowa nie będzie prawdziwym doświadczeniem hygge, jeśli zwyczajnie posłodzimy ją cukrem. Słodkim składnikiem takiego naparu może być miód, syrop lub sok owocowy, zwłaszcza malinowy, albo konfitury. Szczególne zastosowanie znajdą tu konfitury z płatków róży. Dla przełamania tej słodyczy stosujemy cytrynę lub jej swojskie odpowiedniki – na przykład pigwę czy rokitnik.

Tym, co decyduje o charakterze zimowej herbaty, są jednak dodatki do naparu, które zalewamy wrzątkiem razem z ususzonymi liśćmi herbaty. Tu możemy popuścić wodze fantazji i zdać się na wyobraźnię.

Wyobraźnia podpowiada jednak zazwyczaj sprawdzone rozwiązania. Należą do nich choćby goździki ze swym charakterystycznym, lekko duszącym, ciężkim zapachem, a także laski cynamonu. Coraz częściej w sklepach da się znaleźć kardamon – deserową przyprawę podobną do tego poprzedniego. Odrobina kory cynamonu lub po kilka sztuk pozostałych z tych składników w zupełności wystarczy.

Herbacie parzonej z goździkami świetnie robi również obecność (tak, już w trakcie parzenia) plasterków pomarańczy razem ze skórą. Trzeba tylko pamiętać, żeby dobrze ją wymyć. Plasterki można też przekroić na połówki, żeby lepiej zmieściły się w kubku.

Jednak największym hitem ostatniej jesieni jest coraz powszechniej występujący inny, bardzo nietypowy jak na herbatę dodatek. Choć pieprz znajduje się w każdej kuchni i korzystamy z niego codziennie, nigdy nie wiązaliśmy go z napojami. Tymczasem jego czerwony wariant, mało pikantny (to w końcu ten sam pieprz, tylko mniej dojrzały) swoim botanicznym, lekko wręcz owocowym aromatem i nutką pikanterii świetnie ożywia herbatę. Zestawiony z syropem malinowym świetnie się komponuje, pieczeniem w podniebienie wywołując wrażenie , że pijemy herbatkę z prądem.

Zawarta w pieprzu kapsaicyna ma właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, pomaga kontrolować poziom trójglicerydów i cholesterolu. Świetnie wpływa na układ odpornościowy, a podobno także zapobiega nadwadze. Czy herbata zimowa może dodatkowo pomóc na zimowe boczki? Wygląda na to, że tak!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita