4 przyprawy, które kosztują grosze, a działają lepiej niż rutinoscorbin

Jesień, nawet ta polska, "złota", to okres infekcji i obniżenia odporności. Wiele osób wciąż zapomina, że lepiej zapobiegać niż leczyć i nie wie, jak skutecznie bronić się przed wirusami i bakteriami. Okazuje się, że czasem wystarczy… szczypta przypraw.

Przyprawy korzenne
Źródło zdjęć: © 123RF
Aleksandra Hangel

Czosnek, kurkuma, imbir i cynamon są nie tylko tanie, ale przede wszystkim – skuteczne w codziennej walce z infekcjami. Poznaj ich prozdrowotne zalety.

Czosnek
Moc czosnku znana jest od pokoleń, a z jego leczniczych właściwości korzystały jeszcze nasze babcie i prababcie. Jest przeciwutleniaczem i naturalnym antybiotykiem, który w walce z infekcjami i wzmacnianiem odporności nie ma sobie równych. To, co wyróżnia czosnek, to jego uniwersalne zastosowanie – można przygotować z niego rozgrzewającą miksturę na bazie mleka (również mleka roślinnego) lub wzbogacić smak niemal każdej potrawy.

Kurkuma
Kurkuma jest naturalnym antybiotykiem, który pomaga zapobiegać infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym. Sproszkowany korzeń kurkumy jest składnikiem popularnej mieszanki przyprawy curry i to właśnie on nadaje potrawom złocisty odcień. Kurkuma świetnie się sprawdzi w potrawach kuchni dalekowschodniej, ale nie tylko. To składnik słynnego złotego mleka, napoju oczyszczającego organizm z toksyn i działającego przeciwbólowo.

Imbir
Za działanie lecznicze świeżego korzenia imbiru odpowiadają trzy substancje: zingiberol, gingerol i zinferon. To dzięki nim imbir działa podobnie do aspiryny. Zwalcza stany zapalne w organizmie, przyspiesza usuwanie toksyn, działa antybakteryjnie i rozgrzewająco. Aby wzmocnić odporność, wystarczy zalać kilka plasterków świeżego imbiru gorącą wodą i pić codziennie rano. Napar warto wzbogacić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i miodem.

Cynamon
Cynamon, czyli sproszkowana kora cynamonowca, skutecznie rozgrzewa organizm i chroni przed infekcjami bakteryjnymi. Chociaż jego zapach i smak kojarzą się głównie ze świątecznymi wypiekami, to jest to przyprawa, która powinna zagościć w naszej kuchni nie tylko od święta. Może być składnikiem potraw na słodko, takich jak naleśniki, owsianki, kluski czy wspomniane ciasta, ale również potraw wytrawnych – pieczonych mięs, gulaszy warzywnych czy szaszłyków.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru