4 przyprawy, które kosztują grosze, a działają lepiej niż rutinoscorbin

Jesień, nawet ta polska, "złota", to okres infekcji i obniżenia odporności. Wiele osób wciąż zapomina, że lepiej zapobiegać niż leczyć i nie wie, jak skutecznie bronić się przed wirusami i bakteriami. Okazuje się, że czasem wystarczy… szczypta przypraw.

Przyprawy korzenne
Źródło zdjęć: © 123RF
Aleksandra Hangel

Czosnek, kurkuma, imbir i cynamon są nie tylko tanie, ale przede wszystkim – skuteczne w codziennej walce z infekcjami. Poznaj ich prozdrowotne zalety.

Czosnek
Moc czosnku znana jest od pokoleń, a z jego leczniczych właściwości korzystały jeszcze nasze babcie i prababcie. Jest przeciwutleniaczem i naturalnym antybiotykiem, który w walce z infekcjami i wzmacnianiem odporności nie ma sobie równych. To, co wyróżnia czosnek, to jego uniwersalne zastosowanie – można przygotować z niego rozgrzewającą miksturę na bazie mleka (również mleka roślinnego) lub wzbogacić smak niemal każdej potrawy.

Kurkuma
Kurkuma jest naturalnym antybiotykiem, który pomaga zapobiegać infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym. Sproszkowany korzeń kurkumy jest składnikiem popularnej mieszanki przyprawy curry i to właśnie on nadaje potrawom złocisty odcień. Kurkuma świetnie się sprawdzi w potrawach kuchni dalekowschodniej, ale nie tylko. To składnik słynnego złotego mleka, napoju oczyszczającego organizm z toksyn i działającego przeciwbólowo.

Imbir
Za działanie lecznicze świeżego korzenia imbiru odpowiadają trzy substancje: zingiberol, gingerol i zinferon. To dzięki nim imbir działa podobnie do aspiryny. Zwalcza stany zapalne w organizmie, przyspiesza usuwanie toksyn, działa antybakteryjnie i rozgrzewająco. Aby wzmocnić odporność, wystarczy zalać kilka plasterków świeżego imbiru gorącą wodą i pić codziennie rano. Napar warto wzbogacić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i miodem.

Cynamon
Cynamon, czyli sproszkowana kora cynamonowca, skutecznie rozgrzewa organizm i chroni przed infekcjami bakteryjnymi. Chociaż jego zapach i smak kojarzą się głównie ze świątecznymi wypiekami, to jest to przyprawa, która powinna zagościć w naszej kuchni nie tylko od święta. Może być składnikiem potraw na słodko, takich jak naleśniki, owsianki, kluski czy wspomniane ciasta, ale również potraw wytrawnych – pieczonych mięs, gulaszy warzywnych czy szaszłyków.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀