4 przyprawy, które kosztują grosze, a działają lepiej niż rutinoscorbin

Jesień, nawet ta polska, "złota", to okres infekcji i obniżenia odporności. Wiele osób wciąż zapomina, że lepiej zapobiegać niż leczyć i nie wie, jak skutecznie bronić się przed wirusami i bakteriami. Okazuje się, że czasem wystarczy… szczypta przypraw.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Przyprawy korzenne
Przyprawy korzenne (123RF)
WP

Czosnek, kurkuma, imbir i cynamon są nie tylko tanie, ale przede wszystkim – skuteczne w codziennej walce z infekcjami. Poznaj ich prozdrowotne zalety.

Czosnek
Moc czosnku znana jest od pokoleń, a z jego leczniczych właściwości korzystały jeszcze nasze babcie i prababcie. Jest przeciwutleniaczem i naturalnym antybiotykiem, który w walce z infekcjami i wzmacnianiem odporności nie ma sobie równych. To, co wyróżnia czosnek, to jego uniwersalne zastosowanie – można przygotować z niego rozgrzewającą miksturę na bazie mleka (również mleka roślinnego) lub wzbogacić smak niemal każdej potrawy.

Kurkuma
Kurkuma jest naturalnym antybiotykiem, który pomaga zapobiegać infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym. Sproszkowany korzeń kurkumy jest składnikiem popularnej mieszanki przyprawy curry i to właśnie on nadaje potrawom złocisty odcień. Kurkuma świetnie się sprawdzi w potrawach kuchni dalekowschodniej, ale nie tylko. To składnik słynnego złotego mleka, napoju oczyszczającego organizm z toksyn i działającego przeciwbólowo.

WP

Imbir
Za działanie lecznicze świeżego korzenia imbiru odpowiadają trzy substancje: zingiberol, gingerol i zinferon. To dzięki nim imbir działa podobnie do aspiryny. Zwalcza stany zapalne w organizmie, przyspiesza usuwanie toksyn, działa antybakteryjnie i rozgrzewająco. Aby wzmocnić odporność, wystarczy zalać kilka plasterków świeżego imbiru gorącą wodą i pić codziennie rano. Napar warto wzbogacić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i miodem.

Cynamon
Cynamon, czyli sproszkowana kora cynamonowca, skutecznie rozgrzewa organizm i chroni przed infekcjami bakteryjnymi. Chociaż jego zapach i smak kojarzą się głównie ze świątecznymi wypiekami, to jest to przyprawa, która powinna zagościć w naszej kuchni nie tylko od święta. Może być składnikiem potraw na słodko, takich jak naleśniki, owsianki, kluski czy wspomniane ciasta, ale również potraw wytrawnych – pieczonych mięs, gulaszy warzywnych czy szaszłyków.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP