Ryba po grecku klasycznie

Nazwa tego dania może być nieco myląca. Ryba po grecku wcale nie pochodzi z Grecji. Często podaje się ją podczas kolacji wigilijnej. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zobaczcie tradycyjny przepis.

Ryba po grecku klasycznieRyba po grecku klasycznie

Składniki

  • 70 dkg filetów z dorsza lub innej białej ryby
  • 7 średnich marchewek
  • 4 średnie cebule
  • 3 liście laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 150 ml ketchupu
  • 4 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przepis

Obraną cebulę kroimy w piórka, smażymy na oleju powinna być zeszklona, nie brązowa. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach, przekładamy na patelnię z olejem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, smażymy. Po około 10 minutach dodajemy przygotowaną wcześniej cebulę. Przesmażamy 5 minut i dodajemy ketchup, przecier pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy całość do uzyskania idealnej dla nas konsystencji, nie powinna być zbyt płynna ani zbyt sucha.

Przepis

Umytą i osuszoną rybę kroimy na małe porcje, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Usmażoną rybę układamy na papierowym ręczniku do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Przepis

Danie możemy układać w salaterce lub na półmisku. Ja osobiście wolę na półmisku ryba wygląda bardziej efektownie. Zasada układanie jest taka sama w obydwu przypadkach. Pierwszą warstwę stanowi ryba drugą przygotowany sos.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja