Trwa ładowanie...

Śluz i brzydki zapach z karpia? Dzięki tym prostym trikom to nie problem

Lubisz karpia, ale uważasz, że ma zbyt nieprzyjemny zapach i nie radzisz sobie z jego przyrządzeniem? Ta uwielbiana przez Polaków potrawa nabierze zupełnie innego wymiaru, jeśli tylko zastosujesz te dwa banalnie proste triki.

Karp podczas kolacji wigilijnej (Adobe Stock)Karp podczas kolacji wigilijnej (Adobe Stock)
d4detro
d4detro

Karp to najpopularniejszy przysmak podczas kolacji wigilijnej. Ryba ta pochodzi z Azji, ale w naszym kraju hodowana jest już od XIII wieku. Przygotowanie tej niezwykle zdrowej potrawy to zadanie proste, pod warunkiem jednak, że wie się o kilku prostych i bardzo przydatnych trikach.

Śluz na karpiu? Od teraz to nie problem

Przed usmażeniem karpia, należy pozbyć się z niego nieprzyjemnego śluzu. Jak tego dokonać? Wystarczy po prostu umyć rybę pod strumieniem letniej wody. Robiąc to, zachowaj jednak ostrożność. Na karpiu znajduje się wiele bakterii, których rozprzestrzenienie, mogłyby np. powodować zatrucie pokarmowe. Zachowanie higieny w kuchni to podstawa, pamiętaj o tym.

Do umycia ryby wykorzystaj niewielkich rozmiarów plastikowy woreczek. Wystarczy, że wlejesz wewnątrz trochę wody, a następnie włożysz do niej karpia. Rybę pocieraj delikatnie o ścianki plastiku i gotowe. Tym sposobem nie tylko pozbędziesz się nieprzyjemnego poślizgu, ale także unikniesz rozprzestrzeniania się drobnoustrojów.

Pozbądź się nieprzyjemnego zapachu

Najlepiej zdecyduje się na zakup ryby dobrej jakości. Właśnie takie powinny być pozbawione tzw. mułu (nieprzyjemnego zapachu). Jeśli jednak nie trafiłeś na karpia pozbawionego trudnej do zniesienia woni, na ratunek przychodzi oto ten prosty patent.

d4detro

Podziel rybę na średniej wielkości kawałki w kształcie podkowy. Następnie obsyp je niewielką ilością soli i najważniejsze, obłóż karpia świeżo pokrojonymi krążkami cebulowymi. Tak przygotowany "specjał" pozostaw na noc na powietrzu. Po kilku godzinach nieprzyjemny zapach będzie... niewyczuwalny.

A jakie są wasze triki na karpia idealnego? A może uważacie tę potrawę za zbędną na wigilijnym stole? Dajcie znać w komentarzach i jeśli macie, to konieczne podzielcie się waszymi doświadczeniami w przyrządzaniu tego staropolskiego przysmaku.

Wigilijne specjały Polski. Gospodyni domowa zdradza sekrety

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4detro
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4detro
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj