WAŻNE
TERAZ

Ostatnia prosta w eliminacjach. Znamy składy na mecz Malta - Polska

Śluz i brzydki zapach z karpia? Dzięki tym prostym trikom to nie problem

Lubisz karpia, ale uważasz, że ma zbyt nieprzyjemny zapach i nie radzisz sobie z jego przyrządzeniem? Ta uwielbiana przez Polaków potrawa nabierze zupełnie innego wymiaru, jeśli tylko zastosujesz te dwa banalnie proste triki.

Adobe StockKarp podczas kolacji wigilijnej (Adobe Stock)

Karp to najpopularniejszy przysmak podczas kolacji wigilijnej. Ryba ta pochodzi z Azji, ale w naszym kraju hodowana jest już od XIII wieku. Przygotowanie tej niezwykle zdrowej potrawy to zadanie proste, pod warunkiem jednak, że wie się o kilku prostych i bardzo przydatnych trikach.

Śluz na karpiu? Od teraz to nie problem

Przed usmażeniem karpia, należy pozbyć się z niego nieprzyjemnego śluzu. Jak tego dokonać? Wystarczy po prostu umyć rybę pod strumieniem letniej wody. Robiąc to, zachowaj jednak ostrożność. Na karpiu znajduje się wiele bakterii, których rozprzestrzenienie, mogłyby np. powodować zatrucie pokarmowe. Zachowanie higieny w kuchni to podstawa, pamiętaj o tym.

Do umycia ryby wykorzystaj niewielkich rozmiarów plastikowy woreczek. Wystarczy, że wlejesz wewnątrz trochę wody, a następnie włożysz do niej karpia. Rybę pocieraj delikatnie o ścianki plastiku i gotowe. Tym sposobem nie tylko pozbędziesz się nieprzyjemnego poślizgu, ale także unikniesz rozprzestrzeniania się drobnoustrojów.

Pozbądź się nieprzyjemnego zapachu

Najlepiej zdecyduje się na zakup ryby dobrej jakości. Właśnie takie powinny być pozbawione tzw. mułu (nieprzyjemnego zapachu). Jeśli jednak nie trafiłeś na karpia pozbawionego trudnej do zniesienia woni, na ratunek przychodzi oto ten prosty patent.

Podziel rybę na średniej wielkości kawałki w kształcie podkowy. Następnie obsyp je niewielką ilością soli i najważniejsze, obłóż karpia świeżo pokrojonymi krążkami cebulowymi. Tak przygotowany "specjał" pozostaw na noc na powietrzu. Po kilku godzinach nieprzyjemny zapach będzie... niewyczuwalny.

A jakie są wasze triki na karpia idealnego? A może uważacie tę potrawę za zbędną na wigilijnym stole? Dajcie znać w komentarzach i jeśli macie, to konieczne podzielcie się waszymi doświadczeniami w przyrządzaniu tego staropolskiego przysmaku.

Wigilijne specjały Polski. Gospodyni domowa zdradza sekrety

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę, Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę, Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny