Śluz i brzydki zapach z karpia? Dzięki tym prostym trikom to nie problem

Lubisz karpia, ale uważasz, że ma zbyt nieprzyjemny zapach i nie radzisz sobie z jego przyrządzeniem? Ta uwielbiana przez Polaków potrawa nabierze zupełnie innego wymiaru, jeśli tylko zastosujesz te dwa banalnie proste triki.

Adobe StockKarp podczas kolacji wigilijnej (Adobe Stock)

Karp to najpopularniejszy przysmak podczas kolacji wigilijnej. Ryba ta pochodzi z Azji, ale w naszym kraju hodowana jest już od XIII wieku. Przygotowanie tej niezwykle zdrowej potrawy to zadanie proste, pod warunkiem jednak, że wie się o kilku prostych i bardzo przydatnych trikach.

Śluz na karpiu? Od teraz to nie problem

Przed usmażeniem karpia, należy pozbyć się z niego nieprzyjemnego śluzu. Jak tego dokonać? Wystarczy po prostu umyć rybę pod strumieniem letniej wody. Robiąc to, zachowaj jednak ostrożność. Na karpiu znajduje się wiele bakterii, których rozprzestrzenienie, mogłyby np. powodować zatrucie pokarmowe. Zachowanie higieny w kuchni to podstawa, pamiętaj o tym.

Do umycia ryby wykorzystaj niewielkich rozmiarów plastikowy woreczek. Wystarczy, że wlejesz wewnątrz trochę wody, a następnie włożysz do niej karpia. Rybę pocieraj delikatnie o ścianki plastiku i gotowe. Tym sposobem nie tylko pozbędziesz się nieprzyjemnego poślizgu, ale także unikniesz rozprzestrzeniania się drobnoustrojów.

Pozbądź się nieprzyjemnego zapachu

Najlepiej zdecyduje się na zakup ryby dobrej jakości. Właśnie takie powinny być pozbawione tzw. mułu (nieprzyjemnego zapachu). Jeśli jednak nie trafiłeś na karpia pozbawionego trudnej do zniesienia woni, na ratunek przychodzi oto ten prosty patent.

Podziel rybę na średniej wielkości kawałki w kształcie podkowy. Następnie obsyp je niewielką ilością soli i najważniejsze, obłóż karpia świeżo pokrojonymi krążkami cebulowymi. Tak przygotowany "specjał" pozostaw na noc na powietrzu. Po kilku godzinach nieprzyjemny zapach będzie... niewyczuwalny.

A jakie są wasze triki na karpia idealnego? A może uważacie tę potrawę za zbędną na wigilijnym stole? Dajcie znać w komentarzach i jeśli macie, to konieczne podzielcie się waszymi doświadczeniami w przyrządzaniu tego staropolskiego przysmaku.

Wigilijne specjały Polski. Gospodyni domowa zdradza sekrety

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce