Rujnują wątrobę, a Polacy wciąż piją. W innych krajach zostały już wycofane
Mogłoby się wydawać, że w herbacie nie ma nic złego, to nie każdy rodzaj nadaje się, by sięgać po niego codziennie. Chociaż mówi się, że wszystko jest dla ludzi, to nie wszystko warto włączać do swojej diety.
Sięga się po nią przez cały dzień, rozgrzewa po spacerze, podaje w czasie przeziębienia i częstuje gości na imieninach. Chociaż picie herbaty przynosi wiele zdrowotnych korzyści, nie każda jej odmiana jest dla nas dobra. Istnieją bowiem niektóre rodzaje herbaty i sposoby ich spożycia, które mogą poważnie zagrażać naszej wątrobie i układowi pokarmowemu.
Herbatki przeczyszczające
W pogoni za szczupłą sylwetką sięgamy często po preparaty, które mają pomóc w zrzuceniu wagi. Producenci zachwalają ich właściwości, ale w rzeczywistości nie jest to najlepszy pomysł. Specjaliści ostrzegają, że niektóre z nich mogą być niebezpieczne dla zdrowia, wywołując problemy jak biegunka czy osłabienie jelit, czy nawet zaburzenia elektrolitowe.
Szczególnie niebezpieczne mogą być napary z senesu, które, stosowane regularnie, mogą prowadzić do uzależnienia i problemów z regularnym wypróżnianiem. Organizm szybko przyzwyczaja się do ich działania, co zmusza do sięgania po coraz większe dawki, aby uzyskać pożądany efekt. W efekcie jelita stają się leniwe i przestają prawidłowo funkcjonować bez wspomagania. Skuteczne i przede wszystkim bezpieczne odchudzanie to proces, który wymaga czasu i zaangażowania. Zamiast sięgać po podejrzane preparaty, lepiej zadbać o zbilansowaną dietę i codzienną porcję ruchu.
Herbata z żywokostu - wyrzuć ją z szafki
Kolejną herbatą, której powinniśmy unikać, jest herbata z żywokostu. Ze względu na alkaloidy szkodliwe dla wątroby, żywokost został zakazany w wielu krajach. Zgodnie z zaleceniami, żywokost powinien być wykorzystywany jedynie zewnętrznie.
Alkaloidy pirolizydynowe zawarte w żywokoście są szkodliwe dla wątroby i mogą powodować jej uszkodzenie. Mogą także kumulować się w organizmie, co zwiększa ryzyko wystąpienia poważnych problemów zdrowotnych, takich jak marskość wątroby czy nawet nowotwory. Żywokost może być stosowany wyłącznie zewnętrznie, np. w postaci maści lub okładów, w celu leczenia stanów zapalnych skóry, ran czy złamań. A i wtedy warto zachować ostrożność i skonsultować się z lekarzem.
Kobiety w ciąży a czarna herbata
Chociaż czarna herbata należy do zdrowych napojów, kobiety w ciąży nie powinny przesadzać z ilością. Jest bowiem bogata w teinę, która przyczynia się do wypłukiwania z organizmu ważnych składników odżywczych, jak kwas foliowy, cynk i żelazo, niezbędnych dla rozwoju płodu.
Lista herbat, których powinny unikać przyszłe mamy, obejmuje również herbatki z dziurawca i krwawnika pospolitego, które mogą mieć negatywny wpływ na rozwój płodu.