Rozmaryn - właściwości i zastosowanie

Rozmaryn dodaje się do potraw mięsnych, a gałązek używa się zamiast patyczków do szaszłyków. Poprawia odporność i trawienie oraz działa przeciwbólowo.

Rozmaryn poprawia odporność
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Agnieszka Krasa

Rozmaryn – właściwości

Wiecznie zielony rozmaryn lekarski, symbol miłości, wierności i lojalności, dodawany jest do potraw w postaci świeżej i suszonej. Pochodzi znad Morza Śródziemnego, można go jednak z powodzeniem założyć ogródek na parapecie. Rozmaryn stosuje się jednak nie tylko w kuchni. Jakie działanie ma rozmaryn:

  • przeciwbólowe, dzięki zawartości m.in. rozmarycyny zapobiega bólom głowy i migrenom,
  • odżywiające serce (podnosi ciśnienie, przyspiesza krążenie),
  • odżywiające mózg i układ nerwowy – rozmaryn pomaga poprawić pamięć, przy bezsenności, depresji, nerwowości, w stanach wyczerpania,
  • przeciwcukrzycowe – podnosi poziom insuliny i obniża zawartość glukozy we krwi,
  • poprawiające trawienie, pobudzające apetyt, łagodzące wzdęcia, redukujące gazy w jelitach, wzmagające pracę wątroby i trawienie tłuszczów, chroni przed wrzodami żołądka,
  • ochronne przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego, prowadzącego do powikłań cukrzycowych,
  • wzmacniające odporność,
  • przeciwzapalne,
  • antynowotworowe,
  • przynoszące ulgę i odświeżenie przy infekcjach górnych dróg oddechowych i katarze,
  • rozgrzewające, pobudzające krążenie, łagodzące bóle reumatyczne i mięśniowe,
  • przeciwutleniające – rozmaryn odmładza i wygładza zmarszczki,
  • pozytywne na zdrowie ludzkich oczu – rozmaryn chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej.

Rozmaryn – zastosowanie jako przyprawa

Rozmaryn ma dość intensywny smak i zapach, korzenny, delikatnie gorzki i sosnowy, przypominający połączenie mięty i imbiru. Suszenie rozmarynu sprawia, że traci on część aromatu i łagodnieje. Z rozmarynu robi się pyszne wino, piwo, herbatę oraz napar. Herbatkę rozmarynową studzi się, przelewa do atomizera z sokiem z cytryny i używa jako spray'u odstraszającego komary, mole oraz kleszcze.

W kuchni, zwłaszcza śródziemnomorskiej i meksykańskiej, liście oraz kwiaty rozmarynu stosuje się przede wszystkim jako przyprawę. Nadaje niepowtarzalny aromat takim mięsom, jak drób, cielęcina, wieprzowina, mięso z królika, dziczyzna oraz jagnięcina.

Warto wzbogacać rozmarynem potrawy z ryb, ryżu, ziemniaków, makaronu, roślin strączkowych, zupy, gulasze warzywne. Sprawdzi się również jako dodatek do kremowych serów i twarogów do smarowania pieczywa, składnik dressingów do sałatek, marynat, sosów do zapiekanek oraz jako posypka do kanapek. Można go także mrozić – rozmaryn zachowa wówczas swój intensywny smak.

Gałązek rozmarynu używa się także zamiast patyczków do szaszłyków – dodatkowo ciekawie aromatyzują potrawę i pięknie wyglądają. Wystarczy przygotować mięso, warzywa i owoce pokrojone w duża kostkę i można je nabijać na gałązki rozmarynu od ich dolnej strony.

Ponadto rozmarynu używa się do naparów i płukanek do ciemnych włosów oraz dodaje się go do kosmetyków przeciwzmarszczkowych i antycellulitowych oraz do kąpieli. Płukanki i różnego rodzaju olejki z rozmarynu skutecznie chronią również przed wypadaniem włosów.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce