Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

To najlepszy miodownik na święta. Robotę robi tutaj owocowy dodatek

Nie wyobrażasz sobie świąt bez miodownika? Jeśli tak, w tym roku podkręć jego smak przy pomocy jabłek. Gwarantujemy, że ciasto z taką wkładką zniknie ze świątecznego stołu jako pierwsze. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak je przygotować, obejrzyj nasze wideo. Lista składników czeka poniżej.

Składniki na mus jabłkowy:

  • 1 kg jabłek,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 1 łyżka masła.

Ciasto:

  • 4 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 450 g mąki pszennej tortowej,
  • 2 jajka,
  • 120 g masła,
  • 80 g cukru.

Poncz do ciasta:

  • 250 ml herbaty.

Masa śmietankowa:

  • 200 g miękkiego masła,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 750 ml mleka (z czego 250 ml do budyniu),
  • 5 łyżek cukru.

Pozostałe składniki:

  • 400 g masy krówkowej,
  • migdały w płatkach do dekoracji.

O czym warto pamiętać:

  1. Pracę nad ciastem rozpocznij od przygotowania musu jabłkowego. Do przepisu polecamy użyć jabłek z kwaskowatą nutką smakową, która będzie świetnie przełamywać słodycz pozostałych warstw deseru.
  2. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie duś je z masłem na małym ogniu ok. 20 minut. Owoce mają być całkowicie miękkie.
  3. Pod koniec duszenia dodaj do garnka sproszkowane galaretki i dokładnie wymieszaj składniki. Powstałą mieszankę odstaw do ostygnięcia.
  4. Następnie przygotuj blaty. Gdy ciasto będzie zwarte i jednolite, podziel je na dwie części. Jedną z nich przełóż do formy i włóż do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Cały proces powtórz z drugą częścią ciasta.
  5. Czas na krem śmietankowy. W pierwszej kolejności przygotuj masę budyniową, przykryj ją folią spożywczą i odstaw do całkowitego ostudzenia. Dzięki temu zabiegowi na wierzchu nie powstanie niepotrzebny kożuch. Po całkowitym ostudzeniu połącz ją z miękkim masłem.
  6. Jak złożyć deser? Na spodzie ma znaleźć się jeden upieczony blat ciasta. Nasącz go herbatą. Następnie zrób warstwy z masy budyniowej, musu jabłkowego i kolejnej porcji masy. Na wierzchu ułóż drugi blat. Nie zapomnij o herbacie. Bezpośrednio na cieście rozprowadź masę krówkową i posyp je migdałami w płatkach.
  7. Gotowy deser wstaw do lodówki na całą noc.
  8. Ciasta do przepisu upiekliśmy w formie o wymiarach 28 x 18 cm.
Więcej wideo
Jarmark w Poznaniu nie oszczędza portfeli. Ceny jak ze smażalni w szczycie sezonuJarmark w Poznaniu nie oszczędza portfeli. Ceny jak ze smażalni w szczycie sezonu
Do sosu grzybowego dodaje konkretny składnik. To dlatego jest taki aromatycznyDo sosu grzybowego dodaje konkretny składnik. To dlatego jest taki aromatyczny
Zrób ze mną czekoladowe kakao dla św. Mikołaja. Nie tylko dzieci będą zachwyconeZrób ze mną czekoladowe kakao dla św. Mikołaja. Nie tylko dzieci będą zachwycone
Co roku na święta robię roladę czekoladową z malinami. Nie zostaje po niej nawet jeden okruszekCo roku na święta robię roladę czekoladową z malinami. Nie zostaje po niej nawet jeden okruszek
Przed wojną te kotlety były hitem. Nasi dziadkowie ze smakiem zajadali je w piątkiPrzed wojną te kotlety były hitem. Nasi dziadkowie ze smakiem zajadali je w piątki
Te kruche ciasteczka robiła każda babcia. Z różaną marmoladą smakowały najlepiejTe kruche ciasteczka robiła każda babcia. Z różaną marmoladą smakowały najlepiej
Na pierwszy rzut oka wyglądają jak pieczarki. Takich nie podają w żadnej restauracjiNa pierwszy rzut oka wyglądają jak pieczarki. Takich nie podają w żadnej restauracji
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień