Nie wyobrażasz sobie świąt bez miodownika? Jeśli tak, w tym roku podkręć jego smak przy pomocy jabłek. Gwarantujemy, że ciasto z taką wkładką zniknie ze świątecznego stołu jako pierwsze. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak je przygotować, obejrzyj nasze wideo. Lista składników czeka poniżej.
Składniki na mus jabłkowy:
- 1 kg jabłek,
- 2 galaretki truskawkowe,
- 1 łyżka masła.
Ciasto:
- 4 łyżki miodu,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 450 g mąki pszennej tortowej,
- 2 jajka,
- 120 g masła,
- 80 g cukru.
Poncz do ciasta:
- 250 ml herbaty.
Masa śmietankowa:
- 200 g miękkiego masła,
- 2 budynie śmietankowe,
- 750 ml mleka (z czego 250 ml do budyniu),
- 5 łyżek cukru.
Pozostałe składniki:
- 400 g masy krówkowej,
- migdały w płatkach do dekoracji.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad ciastem rozpocznij od przygotowania musu jabłkowego. Do przepisu polecamy użyć jabłek z kwaskowatą nutką smakową, która będzie świetnie przełamywać słodycz pozostałych warstw deseru.
- Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie duś je z masłem na małym ogniu ok. 20 minut. Owoce mają być całkowicie miękkie.
- Pod koniec duszenia dodaj do garnka sproszkowane galaretki i dokładnie wymieszaj składniki. Powstałą mieszankę odstaw do ostygnięcia.
- Następnie przygotuj blaty. Gdy ciasto będzie zwarte i jednolite, podziel je na dwie części. Jedną z nich przełóż do formy i włóż do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Cały proces powtórz z drugą częścią ciasta.
- Czas na krem śmietankowy. W pierwszej kolejności przygotuj masę budyniową, przykryj ją folią spożywczą i odstaw do całkowitego ostudzenia. Dzięki temu zabiegowi na wierzchu nie powstanie niepotrzebny kożuch. Po całkowitym ostudzeniu połącz ją z miękkim masłem.
- Jak złożyć deser? Na spodzie ma znaleźć się jeden upieczony blat ciasta. Nasącz go herbatą. Następnie zrób warstwy z masy budyniowej, musu jabłkowego i kolejnej porcji masy. Na wierzchu ułóż drugi blat. Nie zapomnij o herbacie. Bezpośrednio na cieście rozprowadź masę krówkową i posyp je migdałami w płatkach.
- Gotowy deser wstaw do lodówki na całą noc.
- Ciasta do przepisu upiekliśmy w formie o wymiarach 28 x 18 cm.