Ranking najlepszych sałat i propozycje podania
Sałata lodowa
Sałatki kojarzą się z dietetycznym daniem, które dostarczy szereg witamin i składników mineralnych. Wiele osób ma świadomość, że wartość odżywcza zależy od dodatków - sosy na bazie majonezu czy ser żółty zwiększają kaloryczność całej potrawy. Zapominamy jednak o wyborze odpowiedniego gatunku sałaty. Bierzemy pod lupę 10 rodzajów zielonych liści i podpowiadamy, które najlepiej i jak użyć w kuchni.
Sałatki kojarzą się z dietetycznym daniem, które dostarczy szereg witamin i składników mineralnych. Wiele osób ma świadomość, że wartość odżywcza zależy od dodatków - sosy na bazie majonezu czy ser żółty zwiększają kaloryczność całej potrawy. Zapominamy jednak o wyborze odpowiedniego gatunku sałaty. Bierzemy pod lupę 10 rodzajów zielonych liści i podpowiadamy, które najlepiej i jak użyć w kuchni.
Jedną z gorszych propozycji będzie sałata lodowa. Zawiera mało witaminy A i śladowe ilości witaminy C. Mimo to najczęściej możemy spotkać ją w gotowych sałatkach, sprzedawanych w plastikowych pojemnikach. Lepiej traktować ją jako urozmaicenie niż główny składnik. Dobrym pomysłem jest też zestawienie jej z cytrusami, brukselką oraz lekkimi dressingami. 100 g dostarcza 13 kcal.