Ranking najlepszych sałat i propozycje podania

Sałatki kojarzą się z dietetycznym daniem, które dostarczy szereg witamin i składników mineralnych. Wiele osób ma świadomość, że wartość odżywcza zależy od dodatków - sosy na bazie majonezu czy ser żółty zwiększają kaloryczność całej potrawy. Zapominamy jednak o wyborze odpowiedniego gatunku sałaty. Bierzemy pod lupę 10 rodzajów zielonych liści i podpowiadamy, które najlepiej i jak użyć w kuchni.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 9Sałata lodowa

Obraz
© 123RF.COM

Sałatki kojarzą się z dietetycznym daniem, które dostarczy szereg witamin i składników mineralnych. Wiele osób ma świadomość, że wartość odżywcza zależy od dodatków - sosy na bazie majonezu czy ser żółty zwiększają kaloryczność całej potrawy. Zapominamy jednak o wyborze odpowiedniego gatunku sałaty. Bierzemy pod lupę 10 rodzajów zielonych liści i podpowiadamy, które najlepiej i jak użyć w kuchni.

Jedną z gorszych propozycji będzie sałata lodowa. Zawiera mało witaminy A i śladowe ilości witaminy C. Mimo to najczęściej możemy spotkać ją w gotowych sałatkach, sprzedawanych w plastikowych pojemnikach. Lepiej traktować ją jako urozmaicenie niż główny składnik. Dobrym pomysłem jest też zestawienie jej z cytrusami, brukselką oraz lekkimi dressingami. 100 g dostarcza 13 kcal.

/ 9Rukola

Obraz
© 123RF.COM

Łodygi o charakterystycznym ostrym smaku to doskonałe źródło witaminy A i K, ale wiele do życzenia pozostawia ilość pozostałych składników lub ich brak. Błędem jest także poddawanie rukoli obróbce termicznej (np. dodając ją na pizzę przed pieczeniem lub robienie z niej zupy)
, ponieważ to znacznie zmniejsza przyswajalność witamin. Jednak w zestawieniu z pomidorami (żółtymi i czerwonymi), a także z odrobiną oliwą z oliwek, może stanowić smaczny i zdrowy lunch. 100 g zawiera 25 kcal.

/ 9Jarmuż

Obraz
© 123RF.COM

To nie tylko modny, ale i zdrowy produkt. Znajdziemy w nim sporo witaminy C, A, a także witaminy K, która jest niezbędna m.in. przy problemach z krzepnięciem krwi. Jarmuż najlepiej wykorzystać do przygotowania odżywczych koktajli, z dodatkiem wody, soku z cytrusów. Należy uważać podając go z tłuszczami i nabiałem, ponieważ w odróżnieniu od innych sałat ma nieco więcej kalorii (49,5 kcal/100 g).

/ 9Czerwona cykoria

Obraz
© 123RF.COM

Ten produkt warto włączyć do jadłospisu ze względu na spore dawki witaminy K - porcja zaspokaja 100 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ponadto ma mało kalorii (21 kcal/100 g). Może być jednak wyzwaniem dla amatorów w kuchni - aby nie była mdła, najlepiej połączyć ją z wyrazistymi produktami. Sprawdzi się w zestawie z cytrusami lub na wytrawnie, z jajkiem, pestkami dyni i dressingiem na bazie oliwy.

/ 9Endywia

Obraz
© 123RF.COM

Ten rodzaj cykorii także zawiera mnóstwo witaminy K, a ponadto porcja zapewnia 1/4 dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Główną jej zaletą jest niska kaloryczność (100 g dostarcza 17 kcal). Aby stworzyć wartościowe danie, warto połączyć ją z granatem i dressingiem z oliwy i cytryny.

/ 9Sałata rzymska

Obraz
© 123RF.COM

Produkt ten znalazł się na liście 10 najcenniejszych warzyw (według rankingu amerykańskiego Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom). Jest doskonałym źródłem witaminy A - jedna filiżanka zawiera 81 proc. dziennego spożycia - a także niektóre witaminy z grupy B. Warto użyć jej do odchudzonej wersji sałatki Cezar, z grillowanym kurczakiem, pełnoziarnistymi grzankami i sosem jogurtowym. 100 g listków dostarcza 17 kcal.

/ 9Sałata liściasta

Obraz
© 123RF.COM

To jeden z lepszych produktów z rodziny sałat. Ma mało kalorii - zaledwie 25 kcal/100 g, a liść ma około 2 kcal. Jest bogaty w potas oraz witaminy A i K. Aby nie kojarzyła się z mdłym posiłkiem bez smaku, warto połączyć ją z pełnoziarnistym pieczywem i rybną pastą.

/ 9Szpinak

Obraz
© 123RF.COM

Te zielone listki to skarbnica witamin i składników odżywczych, zwłaszcza potasu i żelaza, które są ważne dla układu krwionośnego oraz ciśnienia krwi. Szpinak doskonale smakuje w sałatkach, zielonych koktajlach (np. z dodatkiem awokado, selera naciowego, jabłka i soku z cytryny) oraz w daniach obiadowych, np. roladzie z indyka.

/ 9Rukiew wodna

Obraz
© 123RF.COM

Zaliczana do rodziny kapustowatych, częściej traktowana jest jak inne sałaty i zestawiana w warzywnych połączeniach. Jest wyjątkowo łatwa w uprawie, zawiera mnóstwo witaminy A, C i K, a ponadto ma tylko 11 kcal w 100 g. Jej regularne spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II. Ciekawym pomysłem jest zaserwowanie jej z buraczanym carpaccio, filetami z pomarańczy, fetą i orzeszkami piniowymi. Ale doskonale smakuje także jako dodatek do kanapek.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości