WAŻNE
TERAZ

Immunitet Zbigniewa Ziobry. Głosowanie w Sejmie

Rabarbarowe ślimaczki. Przepyszny deser na majowe popołudnie

Jedną z pierwszych nowalijek jest rabarbar – kwasowa i cierpka łodyga kształtem i wielkością przypominająca seler naciowy, ale w charakterystycznym kolorze. Rabarbar doskonale nadaje się do słodkich wypieków. Przepis na przepyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Rabarbarowe ślimaczki. Przepyszny deser na majowe popołudnieRabarbarowe ślimaczki. Przepyszny deser na majowe popołudnie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na ciasto:

  • 125 g mleka
  • 20 g drożdży świeżych
  • 50 g cukru
  • 310 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 40 g masła

Składniki na masę rabarbarową:

  • 40 g migdałów
  • 250 g rabarbaru
  • 2 szczypty cynamonu
  • 40 g masła
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 10 g skrobi ziemniaczanej

Składniki na lukier:

  • 50 g cukru pudru
  • 10 g soku z cytryny

Przepis

  • Do miski kruszę drożdże, wsypuję jedną łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru, wlewam lekko podgrzane mleko, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
  • Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, wbijam jajko, wlewam rozpuszczone, ostudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wyrabiam ciasto i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
  • Rabarbar myję, kroję na mniejsze kawałki i razem z migdałami przekładam do blendera. Blenduję 2 minuty, następnie odciskam sok i przekładam do garnka. Dodaję cynamon, cukier trzcinowy, masło oraz skrobię i 5 minut gotuję.
  • Wyrośnięte ciasto przekładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuje w kształt prostokąta 30 cm x 40 cm.
  • Na ciasto wykładam masę rabarbarową, rozsmarowuję po całej powierzchni.
  • Ciasto zwijam wzdłuż brzegu w roladę, kroję na 11 równych kawałków i układam w formie do pieczenia wysmarowanej masłem.
  • Piekę 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C.
  • Cukier puder wsypuję do rondelka, wyciskam sok z cytryny i gotuję około 5 minut.
  • Lukrem polewam upieczone gorące ciasto.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika