Rabarbarowe ślimaczki. Przepyszny deser na majowe popołudnie

Jedną z pierwszych nowalijek jest rabarbar – kwasowa i cierpka łodyga kształtem i wielkością przypominająca seler naciowy, ale w charakterystycznym kolorze. Rabarbar doskonale nadaje się do słodkich wypieków. Przepis na przepyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Rabarbarowe ślimaczki. Przepyszny deser na majowe popołudnieRabarbarowe ślimaczki. Przepyszny deser na majowe popołudnie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na ciasto:

  • 125 g mleka
  • 20 g drożdży świeżych
  • 50 g cukru
  • 310 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 40 g masła

Składniki na masę rabarbarową:

  • 40 g migdałów
  • 250 g rabarbaru
  • 2 szczypty cynamonu
  • 40 g masła
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 10 g skrobi ziemniaczanej

Składniki na lukier:

  • 50 g cukru pudru
  • 10 g soku z cytryny

Przepis

  • Do miski kruszę drożdże, wsypuję jedną łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru, wlewam lekko podgrzane mleko, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
  • Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, wbijam jajko, wlewam rozpuszczone, ostudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wyrabiam ciasto i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
  • Rabarbar myję, kroję na mniejsze kawałki i razem z migdałami przekładam do blendera. Blenduję 2 minuty, następnie odciskam sok i przekładam do garnka. Dodaję cynamon, cukier trzcinowy, masło oraz skrobię i 5 minut gotuję.
  • Wyrośnięte ciasto przekładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuje w kształt prostokąta 30 cm x 40 cm.
  • Na ciasto wykładam masę rabarbarową, rozsmarowuję po całej powierzchni.
  • Ciasto zwijam wzdłuż brzegu w roladę, kroję na 11 równych kawałków i układam w formie do pieczenia wysmarowanej masłem.
  • Piekę 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C.
  • Cukier puder wsypuję do rondelka, wyciskam sok z cytryny i gotuję około 5 minut.
  • Lukrem polewam upieczone gorące ciasto.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja