Trwa ładowanie...
d2f6lve
04-05-2022 11:39

Rabarbarowe ślimaczki. Przepyszny deser na majowe popołudnie

Przepis

Jedną z pierwszych nowalijek jest rabarbar – kwasowa i cierpka łodyga kształtem i wielkością przypominająca seler naciowy, ale w charakterystycznym kolorze. Rabarbar doskonale nadaje się do słodkich wypieków. Przepis na przepyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d2f6lve
5.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

dziesiesie.wp.pl
Źródło: dziesiesie.wp.pl
Składniki

Składniki na ciasto:

  • 125 g mleka
  • 20 g drożdży świeżych
  • 50 g cukru
  • 310 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 40 g masła

Składniki na masę rabarbarową:

  • 40 g migdałów
  • 250 g rabarbaru
  • 2 szczypty cynamonu
  • 40 g masła
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 10 g skrobi ziemniaczanej

Składniki na lukier:

  • 50 g cukru pudru
  • 10 g soku z cytryny
Przepis
  • Do miski kruszę drożdże, wsypuję jedną łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru, wlewam lekko podgrzane mleko, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
  • Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, wbijam jajko, wlewam rozpuszczone, ostudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wyrabiam ciasto i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
  • Rabarbar myję, kroję na mniejsze kawałki i razem z migdałami przekładam do blendera. Blenduję 2 minuty, następnie odciskam sok i przekładam do garnka. Dodaję cynamon, cukier trzcinowy, masło oraz skrobię i 5 minut gotuję.
  • Wyrośnięte ciasto przekładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuje w kształt prostokąta 30 cm x 40 cm.
  • Na ciasto wykładam masę rabarbarową, rozsmarowuję po całej powierzchni.
  • Ciasto zwijam wzdłuż brzegu w roladę, kroję na 11 równych kawałków i układam w formie do pieczenia wysmarowanej masłem.
  • Piekę 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C.
  • Cukier puder wsypuję do rondelka, wyciskam sok z cytryny i gotuję około 5 minut.
  • Lukrem polewam upieczone gorące ciasto.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rabarbarowe ślimaczki. Przepyszny deser na majowe popołudnie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2f6lve
d2f6lve
d2f6lve
d2f6lve
Więcej tematów
d2f6lve

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj