Quesadillas - pomysł na obiad lub przekąskę
Quesadillas to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Podstawą jest tortilla z masy kukurydzianej lub pszenna, a wśród dodatków nie może zabraknąć sera, który roztopi się po wpływem podgrzewania na charakterystycznej patelni - comalu. Do farszu Meksykanie najczęściej używają sera Oaxaca, ale może być on zastępowany również innymi rodzajami. W zależności od wykorzystanych składników, quesadillas sprawdzi się jako sycący lunch, wartościowy obiad lub szybka przekąska typu finger food. W klasycznej wersji często pojawiają się ziemniaki, grzyby, cuitlacoche, papryczka jalapeno i kiełbaski chorizo. Oto kilka pomysłów, jak podać ten smakołyk.
Na kilka gryzów
Quesadillas to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Podstawą jest tortilla z masy kukurydzianej lub pszenna, a wśród dodatków nie może zabraknąć sera, który roztopi się po wpływem podgrzewania na charakterystycznej patelni - comalu. Do farszu Meksykanie najczęściej używają sera Oaxaca, ale może być on zastępowany również innymi rodzajami. W zależności od wykorzystanych składników, quesadillas sprawdzi się jako sycący lunch, wartościowy obiad lub szybka przekąska typu finger food. W klasycznej wersji często pojawiają się ziemniaki, grzyby, cuitlacoche, papryczka jalapeno i kiełbaski chorizo. Oto kilka pomysłów, jak podać ten smakołyk.
Serowa klasyka
Składniki: 2-3 placki tortilli, 1 szklanka startego sera do zapiekania, 1/2 czerwonej cebuli, 1/2 pęczka kolendry, sok z połowy limonki, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie: tortille posypać serem, złożyć i zapiec. W tym czasie przygotować guacamole - obrać awokado, usunąć pestkę i zblendować. Dodać posiekaną kolendrę i cebulę. Doprawić przyprawami, rozgniecionym czosnkiem i wymieszać wszystkie składniki z oliwą. Ciepłe tortille podawać z guacamole.
Quesadillas żółto-zielone
Składniki: 4 placki tortilli, 1 szklanka startego sera do zapiekania, 1 szklanka zblanszowanych różyczek brokuła, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 średniej cukinii, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: cukinię obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odciskając nadmiar wody. Na każdy placek nałożyć brokuły, dodać kukurydzę i przygotowaną wcześniej cukinię. Doprawić do smaku, posypać serem i zapiekać w grillu przenośnym ok. 15 minut. Podawać np. z guacamole.
Quesadillas z kurczakiem i kolorową salsą
Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, olej do smażenia, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, świeżo mielony pieprz, sól do smaku, 1 papryka (kolor według uznania), 1 szklanka sera do zapiekania, 4 placki tortilli.
Przygotowanie: mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia doprawić paprykami, pieprzem i solą. Tak przygotowanego kurczaka rozłożyć po równo na placki - trzymając się jednej strony tortilli, gdyż będzie składana. Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i ser. Złożyć na pół każdy placek i zapiekać ok. 15. minut. Podawać z kolorową salsą.
Quesadillas z surimi
Składniki: 4 placki tortilli, 2 opakowania surimi, ser żółty, 3 łyżki śmietany, 1 duży ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.
Quesadillas z jarmużem, batatami i serem
Składniki: 2 placki tortilli, 2 garście podpieczonych batatów, 2 garście umytego jarmużu, 3/4 szklanki startego sera cheddar.
Przygotowanie: na placek nałożyć pozostałe składniki, przykryć drugim i zapiec, aż ser ładnie się rozpuści, a tortilla zarumieni. Taka wersja doskonale smakuje z domowym ketchupem.