Quesadillas - pomysł na obiad lub przekąskę
Na kilka gryzów
Quesadillas to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Podstawą jest tortilla z masy kukurydzianej lub pszenna, a wśród dodatków nie może zabraknąć sera, który roztopi się po wpływem podgrzewania na charakterystycznej patelni - comalu. Do farszu Meksykanie najczęściej używają sera Oaxaca, ale może być on zastępowany również innymi rodzajami. W zależności od wykorzystanych składników, quesadillas sprawdzi się jako sycący lunch, wartościowy obiad lub szybka przekąska typu finger food. W klasycznej wersji często pojawiają się ziemniaki, grzyby, cuitlacoche, papryczka jalapeno i kiełbaski chorizo. Oto kilka pomysłów, jak podać ten smakołyk.
Quesadillas to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Podstawą jest tortilla z masy kukurydzianej lub pszenna, a wśród dodatków nie może zabraknąć sera, który roztopi się po wpływem podgrzewania na charakterystycznej patelni - comalu. Do farszu Meksykanie najczęściej używają sera Oaxaca, ale może być on zastępowany również innymi rodzajami. W zależności od wykorzystanych składników, quesadillas sprawdzi się jako sycący lunch, wartościowy obiad lub szybka przekąska typu finger food. W klasycznej wersji często pojawiają się ziemniaki, grzyby, cuitlacoche, papryczka jalapeno i kiełbaski chorizo. Oto kilka pomysłów, jak podać ten smakołyk.