Quesadillas - pomysł na obiad lub przekąskę

Quesadillas to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Podstawą jest tortilla z masy kukurydzianej lub pszenna, a wśród dodatków nie może zabraknąć sera, który roztopi się po wpływem podgrzewania na charakterystycznej patelni - comalu. Do farszu Meksykanie najczęściej używają sera Oaxaca, ale może być on zastępowany również innymi rodzajami. W zależności od wykorzystanych składników, quesadillas sprawdzi się jako sycący lunch, wartościowy obiad lub szybka przekąska typu finger food. W klasycznej wersji często pojawiają się ziemniaki, grzyby, cuitlacoche, papryczka jalapeno i kiełbaski chorizo. Oto kilka pomysłów, jak podać ten smakołyk.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Na kilka gryzów

Obraz

Quesadillas to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Podstawą jest tortilla z masy kukurydzianej lub pszenna, a wśród dodatków nie może zabraknąć sera, który roztopi się po wpływem podgrzewania na charakterystycznej patelni - comalu. Do farszu Meksykanie najczęściej używają sera Oaxaca, ale może być on zastępowany również innymi rodzajami. W zależności od wykorzystanych składników, quesadillas sprawdzi się jako sycący lunch, wartościowy obiad lub szybka przekąska typu finger food. W klasycznej wersji często pojawiają się ziemniaki, grzyby, cuitlacoche, papryczka jalapeno i kiełbaski chorizo. Oto kilka pomysłów, jak podać ten smakołyk.

/ 6Serowa klasyka

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2-3 placki tortilli, 1 szklanka startego sera do zapiekania, 1/2 czerwonej cebuli, 1/2 pęczka kolendry, sok z połowy limonki, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie: tortille posypać serem, złożyć i zapiec. W tym czasie przygotować guacamole - obrać awokado, usunąć pestkę i zblendować. Dodać posiekaną kolendrę i cebulę. Doprawić przyprawami, rozgniecionym czosnkiem i wymieszać wszystkie składniki z oliwą. Ciepłe tortille podawać z guacamole.

/ 6Quesadillas żółto-zielone

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 placki tortilli, 1 szklanka startego sera do zapiekania, 1 szklanka zblanszowanych różyczek brokuła, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 średniej cukinii, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: cukinię obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odciskając nadmiar wody. Na każdy placek nałożyć brokuły, dodać kukurydzę i przygotowaną wcześniej cukinię. Doprawić do smaku, posypać serem i zapiekać w grillu przenośnym ok. 15 minut. Podawać np. z guacamole.

/ 6Quesadillas z kurczakiem i kolorową salsą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, olej do smażenia, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, świeżo mielony pieprz, sól do smaku, 1 papryka (kolor według uznania), 1 szklanka sera do zapiekania, 4 placki tortilli.

Przygotowanie: mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia doprawić paprykami, pieprzem i solą. Tak przygotowanego kurczaka rozłożyć po równo na placki - trzymając się jednej strony tortilli, gdyż będzie składana. Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i ser. Złożyć na pół każdy placek i zapiekać ok. 15. minut. Podawać z kolorową salsą.

/ 6Quesadillas z surimi

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 placki tortilli, 2 opakowania surimi, ser żółty, 3 łyżki śmietany, 1 duży ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: na połowie każdego placka ułożyć po kilka paluszków, dodać ser żółty, złożyć i zapiec. W tym czasie przygotować sos, łącząc śmietanę i rozgnieciony czosnek, doprawiając do smaku. Quesadillas podawać na ciepło z sosem czosnkowym.

/ 6Quesadillas z jarmużem, batatami i serem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 placki tortilli, 2 garście podpieczonych batatów, 2 garście umytego jarmużu, 3/4 szklanki startego sera cheddar.

Przygotowanie: na placek nałożyć pozostałe składniki, przykryć drugim i zapiec, aż ser ładnie się rozpuści, a tortilla zarumieni. Taka wersja doskonale smakuje z domowym ketchupem.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja