Pyzy z mięsem z rosołu. Sposób na kuchenny recykling

Pyzy z mięsem to klasyka polskiej kuchni. Jest to również fantastyczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Doskonałym dodatkiem do pyzów będzie podsmażona cebulka. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

Pyzy z mięsme z rosołu. Sposób na kuchenny recyklingPyzy z mięsme z rosołu. Sposób na kuchenny recykling
Anna Kamińska

Prażona cebula:

  • 3 szalotki
  • 500 ml oleju rzepakowego lub innego roślinnego
  • sól

Pyzy:

  • 500 g mączystych ziemniaków
  • 50 g mąki orkiszowej T550
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko 0
  • mąka do podsypania blatu
  • 300 g mięsa z rosołu (u mnie kura wiejska i szponder wołowy) plus warzywa
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz

Przepis

  • Szalotki obierz z łupiny i pokrój na plasterki. W garnku mocno rozgrzej olej, plasterki cebuli włóż do koszyczka do smażenia frytek i zanurz w gorącym oleju.
  • Smażąc, mieszaj łyżką cebulę w koszyczku. Uważaj, aby się nie przypaliła.
  • Na półmisku rozłóż papier kuchenny, wyłóż na niego uprażoną cebulę, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Z papieru przełóż cebulę na głęboki talerz i posyp ją solą, wymieszaj.
  • Mięso obierz od kości i przepuść przez maszynkę razem z warzywami.
  • Na patelni podsmaż na oleju posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj majeranek i mięso i podsmaż jeszcze chwilę. Dopraw farsz solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.
  • Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie – ok. 30 minut.
  • Kiedy lekko przestygną, obierz je i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, mąki, szczyptę soli i delikatnie wymieszaj (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).
  • Ciasto ziemniaczane wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki.
  • Każdy kawałek ciasta rozpłaszcz w dłoni na placek i połóż w środku porcję farszu.
  • Formuj okrągłe pyzy, aby ciasto dokładnie otoczyło farsz.
  • Gotowe pyzy układaj na podsypanym mąką blacie i zostaw na kilka minut, aby podeschły.
  • Gotuj je w lekko posolonej wodzie, aż wypłyną. Wyjmuj łyżką cedzakową na talerze, polej roztopionym masłem i posyp prażoną cebulką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania