Przysmak Wielkopolski: gęsina

Pyszna propozycja kuchni regionalnej

Restauratorka Beata Kartowicz przygotowała w kuchni specjały z Wielkopolski. Na stole pojawiły się takie tradycyjne dania jak: czernina na gęsinie, piersi z gęsi, modra kapusta z jabłkami duszona w winie, szagówki poznańskie oraz pierogi z gęsiną i sosem borowikowym.

Czernina na gęsinie

Składniki:
Rosół:
3 gęsie szyje
5 gęsich żołądków
włoszczyzna
cebula
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz

Czernina:
350 ml krwi gęsi
3 łyżki octu
2 łyżki mąki
40 g rodzynek
mrożone lub suszone wiśnie
90 g śliwek suszonych
2,5 l rosołu z gęsi
owoce jałowca
ziele angielskie
majeranek
sól
pieprz
miód

Przygotowanie:
Umytą woszczyznę wraz z mięsem gęsim i podrobami włożyć do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować do miękkości. Wyjąć mięso i warzywa, dodać suszone owoce a do krwi dolać ocet i mąkę, mieszać. Delikatnie wlewać do zupy, aby się nie zważyła. Doprawić do smaku. Smak czerniny powinien być słodko-kwaśny.

Piersi z gęsi

Składniki:
2 piersi gęsi
100 ml wina czerwonego wytrawnego
majeranek
sól
pieprz
łyżka masła
miód

Marynata do mięsa:
0,5 l soku z pomarańczy
2 jabłka
1 duża cebula
czosnek
majeranek
rozmaryn

Przygotowanie:
Do miski wlać 0,5 l soku pomarańczowego, dorzucić pokrojone jabłka, cebulę, dodać przyprawy. Po wymieszaniu włożyć piersi z gęsi do marynaty na ok. 12 godzin, przykryć folią i przechować w lodówce. Osuszyć pierś ręcznikiem papierowym, wetrzeć sól i pieprz, smażyć skórą do dołu dodając łyżkę masła. Po wytopieniu się tłuszczu dolać czerwone wino, a jak alkohol odparuje, podlać czerwoną marynatą i piec do miękkości. Uzyskany sos z marynaty po upieczeniu mięsa przecedzić przez sito, podgrzać i zagęścić 1/4 kostki pokrojonego w kostkę masła.

Modra kapusta z jabłkami duszona w winie

Składniki:
główka czerwonej kapusty
1 duża cebula
2 łyżki gęsiego smalcu
5 jabłek
szczypta cynamonu
3 liście laurowe
ziele angielskie
150 ml czerwonego wytrawnego wina
250 ml ciepłej wody
garść rodzynek
100 g wiśni bez pestek z kompotu lub mrożonych bez pestek
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka octu winnego
sól
pieprz

Przygotowanie:
Kapustę pokroić drobno wycinając wcześniej głąb. W rondlu rozgrzać gęsi smalec, dodać drobno pokrojoną cebulę i usmażyć na złoty kolor. Dodać pokrojoną kapustę, obrane i pokrojone na kawałki jabłka, szczyptę cynamonu, goździki, liść laurowy i ziele angielskie. Podlać winem i ciepłą wodą, gotować na małym ogniu aż wino i woda odparują, a kapusta delikatnie zmięknie. Wrzucić rodzynki i wiśnie. Doprawić do smaku solą, octem, pieprzem i cukrem.

Kopytka/Szagówki poznańskie, czyli kluski krojone „na szagę” w gwarze poznańskiej „na ukos”

Składniki:
900 g ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
jajko
sól

Przygotowanie:
Ziemniaki gotować w osolonej wodzie. Studzić i przemielić na gładko. Następnie dodać jajka i stopniowo mąki, wyrabiając rekami ciasto tak, aby się nie kleiło. Ciasto pokroić na porcje i uformować z nich cienkie wałki. Wałek lekko spłaszczyć i odcinać kluski o szerokości 1-1,5 cm. Gotować w osolonej wodzie i wyciągnąć minutę po wypłynięciu.

Pierogi z gęsiną i sosem borowikowym

Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
0,6 ml ciepłej wody
1 jajko całe
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy

Farsz:
600 g piersi z gęsi lub okrawków gęsich
0,5 kg kwaśnych jabłek
100 g śliwki suszonej
1 cebula biała
2 łyżki masła

Sos borowikowy:
1 kg świeżych lub mrożonych borowików
1 cebula
1/4 kostki masła
0,5 l śmietanki 18%
sól
pieprz
natka pietruszki

Przygotowanie:
Ciasto: do dużej miski wsypać 1 kg przesianej mąki, sól, łyżkę oliwy, jajko. Mieszać i powoli dolewać ciepłą wodę, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dosypać mąki. Ciasto odłożyć na godzinę, aby „odpoczęło”. Rozwałkować, za pomocą szklanki wykroić ciasto i nałożyć mięsny farsz.
Farsz: pierś z gęsi ułożyć na gorącej patelni. Smażyć skórą do dołu, dodając łyżkę masła. Jabłka obrać ze skóry. Cebulę, jabłka i śliwki pokroić w drobną kostkę. Upieczone mięso pokroić w drobną kostkę lub zmielić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na wykrojonym cieście ułożyć farsz, zlepić brzegi i wkładać pojedynczo do gorącej osolonej wody.
Sos borowikowy: świeże lub mrożone grzyby pokroić w kostkę i dodać do wcześniej podsmażonej na maśle cebuli. Do podsmażonych rumianych grzybów wlać śmietankę i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec udekorować zieloną pietruszką.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam