Przesolona zupa – czy da się ją uratować? Sprawdzone patenty

Źle odczytany przepis, omyłkowe posolenie zupy dwukrotnie i inne wpadki. Znacie je na pewno. Sprawiają, że zupa jest słona niczym woda morska i cóż… zupełnie niejadalna. Ale czy aby na pewno? Przesoloną zupę da się uratować, wystarczy znajomość kilku patentów. Oto i one.

Zupa w miscePrzesolona zupa? Są sposoby, by ją uratować
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak uratować przesoloną zupę?

Zupę, nawet tę mocno słoną, da się uratować. Co więcej nie potrzeba do tego wyjątkowych składników ani umiejętności. Zajrzyj do szafki kuchennej lub lodówki – na pewno masz w niej coś, co pozwoli przywrócić przesolonej zupie jej właściwy smak.

Sposób na przesoloną potrawę. Kucharka zdradza skuteczny trik

  • Mleko, jogurt, śmietana – zabielenie zupy zniweluje słony smak. Ten sposób warto wykorzystać, gdy zupa jest tylko odrobinę za słona.
  • Jabłko. Pokrój w ćwiartki i wrzuć do zupy jedno jabłko. Po 10 minutach jabłko należy wyciągnąć.
  • Ziemniak. Dodaj do garnka z zupą jednego surowego ziemniaka w całości. Wyjmij po 10 minutach.
  • Woreczek z ryżem. Włożony na 10 minut do gotującej się zupy wchłonie nadmiar soli.
  • Białko jaja. Do zupy dodaj 2 surowe białka, wciągną nadmiar soli. Później zupę należy przecedzić.
  • Przecier, koncentrat, bulion, woda. Przesoloną wodę możesz rozrzedzić delikatnie wodą, niesłonym bulionem warzywny lub dodać przecieru pomidorowego, który znacznie złagodzi smak słonej zupy. Do tego szczypta cukru i barszcz czerwony, pomidorówka, jarzynowa czy gulaszowa będą uratowane.
  • A może pulpety z mięsa? Do wielu zup będzie pasować ta mięsna wkładka. Przygotuj maleńkie kulki z mięsa wieprzowego czy drobiowego, dodaj do nich posiekane zioła i pamiętaj, by nie używać już soli. Pulpety wchłoną ją z zupy!

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥