Przesolona zupa – czy da się ją uratować? Sprawdzone patenty

Źle odczytany przepis, omyłkowe posolenie zupy dwukrotnie i inne wpadki. Znacie je na pewno. Sprawiają, że zupa jest słona niczym woda morska i cóż… zupełnie niejadalna. Ale czy aby na pewno? Przesoloną zupę da się uratować, wystarczy znajomość kilku patentów. Oto i one.

Zupa w miscePrzesolona zupa? Są sposoby, by ją uratować
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak uratować przesoloną zupę?

Zupę, nawet tę mocno słoną, da się uratować. Co więcej nie potrzeba do tego wyjątkowych składników ani umiejętności. Zajrzyj do szafki kuchennej lub lodówki – na pewno masz w niej coś, co pozwoli przywrócić przesolonej zupie jej właściwy smak.

Sposób na przesoloną potrawę. Kucharka zdradza skuteczny trik

  • Mleko, jogurt, śmietana – zabielenie zupy zniweluje słony smak. Ten sposób warto wykorzystać, gdy zupa jest tylko odrobinę za słona.
  • Jabłko. Pokrój w ćwiartki i wrzuć do zupy jedno jabłko. Po 10 minutach jabłko należy wyciągnąć.
  • Ziemniak. Dodaj do garnka z zupą jednego surowego ziemniaka w całości. Wyjmij po 10 minutach.
  • Woreczek z ryżem. Włożony na 10 minut do gotującej się zupy wchłonie nadmiar soli.
  • Białko jaja. Do zupy dodaj 2 surowe białka, wciągną nadmiar soli. Później zupę należy przecedzić.
  • Przecier, koncentrat, bulion, woda. Przesoloną wodę możesz rozrzedzić delikatnie wodą, niesłonym bulionem warzywny lub dodać przecieru pomidorowego, który znacznie złagodzi smak słonej zupy. Do tego szczypta cukru i barszcz czerwony, pomidorówka, jarzynowa czy gulaszowa będą uratowane.
  • A może pulpety z mięsa? Do wielu zup będzie pasować ta mięsna wkładka. Przygotuj maleńkie kulki z mięsa wieprzowego czy drobiowego, dodaj do nich posiekane zioła i pamiętaj, by nie używać już soli. Pulpety wchłoną ją z zupy!

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń