Przesolona zupa – czy da się ją uratować? Sprawdzone patenty

Źle odczytany przepis, omyłkowe posolenie zupy dwukrotnie i inne wpadki. Znacie je na pewno. Sprawiają, że zupa jest słona niczym woda morska i cóż… zupełnie niejadalna. Ale czy aby na pewno? Przesoloną zupę da się uratować, wystarczy znajomość kilku patentów. Oto i one.

Zupa w miscePrzesolona zupa? Są sposoby, by ją uratować
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak uratować przesoloną zupę?

Zupę, nawet tę mocno słoną, da się uratować. Co więcej nie potrzeba do tego wyjątkowych składników ani umiejętności. Zajrzyj do szafki kuchennej lub lodówki – na pewno masz w niej coś, co pozwoli przywrócić przesolonej zupie jej właściwy smak.

Sposób na przesoloną potrawę. Kucharka zdradza skuteczny trik

  • Mleko, jogurt, śmietana – zabielenie zupy zniweluje słony smak. Ten sposób warto wykorzystać, gdy zupa jest tylko odrobinę za słona.
  • Jabłko. Pokrój w ćwiartki i wrzuć do zupy jedno jabłko. Po 10 minutach jabłko należy wyciągnąć.
  • Ziemniak. Dodaj do garnka z zupą jednego surowego ziemniaka w całości. Wyjmij po 10 minutach.
  • Woreczek z ryżem. Włożony na 10 minut do gotującej się zupy wchłonie nadmiar soli.
  • Białko jaja. Do zupy dodaj 2 surowe białka, wciągną nadmiar soli. Później zupę należy przecedzić.
  • Przecier, koncentrat, bulion, woda. Przesoloną wodę możesz rozrzedzić delikatnie wodą, niesłonym bulionem warzywny lub dodać przecieru pomidorowego, który znacznie złagodzi smak słonej zupy. Do tego szczypta cukru i barszcz czerwony, pomidorówka, jarzynowa czy gulaszowa będą uratowane.
  • A może pulpety z mięsa? Do wielu zup będzie pasować ta mięsna wkładka. Przygotuj maleńkie kulki z mięsa wieprzowego czy drobiowego, dodaj do nich posiekane zioła i pamiętaj, by nie używać już soli. Pulpety wchłoną ją z zupy!

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza