Przesolona zupa – czy da się ją uratować? Sprawdzone patenty

Źle odczytany przepis, omyłkowe posolenie zupy dwukrotnie i inne wpadki. Znacie je na pewno. Sprawiają, że zupa jest słona niczym woda morska i cóż… zupełnie niejadalna. Ale czy aby na pewno? Przesoloną zupę da się uratować, wystarczy znajomość kilku patentów. Oto i one.

Zupa w miscePrzesolona zupa? Są sposoby, by ją uratować
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak uratować przesoloną zupę?

Zupę, nawet tę mocno słoną, da się uratować. Co więcej nie potrzeba do tego wyjątkowych składników ani umiejętności. Zajrzyj do szafki kuchennej lub lodówki – na pewno masz w niej coś, co pozwoli przywrócić przesolonej zupie jej właściwy smak.

Sposób na przesoloną potrawę. Kucharka zdradza skuteczny trik

  • Mleko, jogurt, śmietana – zabielenie zupy zniweluje słony smak. Ten sposób warto wykorzystać, gdy zupa jest tylko odrobinę za słona.
  • Jabłko. Pokrój w ćwiartki i wrzuć do zupy jedno jabłko. Po 10 minutach jabłko należy wyciągnąć.
  • Ziemniak. Dodaj do garnka z zupą jednego surowego ziemniaka w całości. Wyjmij po 10 minutach.
  • Woreczek z ryżem. Włożony na 10 minut do gotującej się zupy wchłonie nadmiar soli.
  • Białko jaja. Do zupy dodaj 2 surowe białka, wciągną nadmiar soli. Później zupę należy przecedzić.
  • Przecier, koncentrat, bulion, woda. Przesoloną wodę możesz rozrzedzić delikatnie wodą, niesłonym bulionem warzywny lub dodać przecieru pomidorowego, który znacznie złagodzi smak słonej zupy. Do tego szczypta cukru i barszcz czerwony, pomidorówka, jarzynowa czy gulaszowa będą uratowane.
  • A może pulpety z mięsa? Do wielu zup będzie pasować ta mięsna wkładka. Przygotuj maleńkie kulki z mięsa wieprzowego czy drobiowego, dodaj do nich posiekane zioła i pamiętaj, by nie używać już soli. Pulpety wchłoną ją z zupy!

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze