Pieczona z pomidorkami to hit internetu. Co jeszcze można zrobić z wykorzystaniem fety?
5 przepisów
Przepis na pastę z pieczoną z pomidorkami cherry fetą to wiralowy hit TikToka, który szturmem zdobył internet i podbił serca wszystkich użytkowników mediów społecznościowych. Ale feta to ser idealny także do innych eksperymentów kulinarnych. Sprawdźcie nasze propozycje.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Pieczona feta w warzywach
Jedną kostkę sera fety należy położyć w naczyniu żaroodpornym, a dookoła rozłożyć 4 starte na tarce dojrzałe pomidory, 1 paprykę pokrojoną w paski i 1 główkę czosnku przekrojoną na pół w poprzek. Naczynie nakryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec, aż warzywa zmiękną, po czym zdjąć folię i zapiekać całość jeszcze przez 10-15 minut, by nadmiar płynu odparował, a feta się zrumieniła. Podawać mocno oprószone pieprzem i suszonym oregano do świeżej bagietki lub pity.
Feta w panierce z miodem
Wyjątkowo oryginalny przepis dla głodnych niespotykanych połączeń. Jeden kawałek fety należy przekroić wzdłuż na dwa równe kawałki. Obtaczać je w mące, następnie w jajku, a później znów w mące i w jajku. Tak zapanierowaną fetę należy usmażyć na złocisty kolor na oliwie z oliwek, skropić delikatnie miodem i podać ze świeżymi figami i brzoskwiniami.
Marynowana feta sałatkowa
Feta w tej postaci jest cudownym dodatkiem do sałatek, zapiekanek lub pizzy czy przystawek imprezowych. Jeden kawałek fety należy pokroić w niezbyt małą kostkę, a następnie włożyć do słoika, i dodać oliwę wraz z ulubionymi dodatkami. Mogą to być: suszone strąki chili, ½ łyżeczki tymianku,1/2 łyżeczki lekko rozgniecionych w moździerzu ziaren kolorowego pieprzu. Po kilku dniach feta zyska niebywały aromat i wzbogaci każdą potrawę.
Feta w panko i płatkach migdałów
Kolejna odsłona smażonej fety – tym razem po zanurzeniu sera w mące i roztrzepanym jajku wystarczy obtoczyć go dokładnie w mieszance azjatyckiej panierki panko i płatków migdałowych. Po usmażeniu na złoto na oliwie z oliwek fetę można podać z sałatką owocową – np. z truskawek, arbuza i pestek granatu.
Feta z jajecznicą
Tradycyjna jajecznica z nowoczesnym twistem. Na maśle należy usmażyć jajecznicę z 4 jaj, a gdy osiągnie optymalny poziom wysmażenia, należy do niej dodać rozkruszoną fetę i wmieszać delikatnie w jajka. Podgrzewać jeszcze przez chwilę, aż feta się ogrzeje, a następnie podawać z kromką chleba i dużą szczyptą świeżo mielonego pieprzu.