Pieczona z pomidorkami to hit internetu. Co jeszcze można zrobić z wykorzystaniem fety?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 65 przepisów

Obraz
© 123RF

Przepis na pastę z pieczoną z pomidorkami cherry fetą to wiralowy hit TikToka, który szturmem zdobył internet i podbił serca wszystkich użytkowników mediów społecznościowych. Ale feta to ser idealny także do innych eksperymentów kulinarnych. Sprawdźcie nasze propozycje.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Pieczona feta w warzywach

Obraz
© 123RF

Jedną kostkę sera fety należy położyć w naczyniu żaroodpornym, a dookoła rozłożyć 4 starte na tarce dojrzałe pomidory, 1 paprykę pokrojoną w paski i 1 główkę czosnku przekrojoną na pół w poprzek. Naczynie nakryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec, aż warzywa zmiękną, po czym zdjąć folię i zapiekać całość jeszcze przez 10-15 minut, by nadmiar płynu odparował, a feta się zrumieniła. Podawać mocno oprószone pieprzem i suszonym oregano do świeżej bagietki lub pity.

/ 6Feta w panierce z miodem

Obraz
© 123RF

Wyjątkowo oryginalny przepis dla głodnych niespotykanych połączeń. Jeden kawałek fety należy przekroić wzdłuż na dwa równe kawałki. Obtaczać je w mące, następnie w jajku, a później znów w mące i w jajku. Tak zapanierowaną fetę należy usmażyć na złocisty kolor na oliwie z oliwek, skropić delikatnie miodem i podać ze świeżymi figami i brzoskwiniami.

/ 6Marynowana feta sałatkowa

Obraz
© 123RF

Feta w tej postaci jest cudownym dodatkiem do sałatek, zapiekanek lub pizzy czy przystawek imprezowych. Jeden kawałek fety należy pokroić w niezbyt małą kostkę, a następnie włożyć do słoika, i dodać oliwę wraz z ulubionymi dodatkami. Mogą to być: suszone strąki chili, ½ łyżeczki tymianku,1/2 łyżeczki lekko rozgniecionych w moździerzu ziaren kolorowego pieprzu. Po kilku dniach feta zyska niebywały aromat i wzbogaci każdą potrawę.

/ 6Feta w panko i płatkach migdałów

Obraz
© 123RF

Kolejna odsłona smażonej fety – tym razem po zanurzeniu sera w mące i roztrzepanym jajku wystarczy obtoczyć go dokładnie w mieszance azjatyckiej panierki panko i płatków migdałowych. Po usmażeniu na złoto na oliwie z oliwek fetę można podać z sałatką owocową – np. z truskawek, arbuza i pestek granatu.

/ 6Feta z jajecznicą

Obraz
© 123RF

Tradycyjna jajecznica z nowoczesnym twistem. Na maśle należy usmażyć jajecznicę z 4 jaj, a gdy osiągnie optymalny poziom wysmażenia, należy do niej dodać rozkruszoną fetę i wmieszać delikatnie w jajka. Podgrzewać jeszcze przez chwilę, aż feta się ogrzeje, a następnie podawać z kromką chleba i dużą szczyptą świeżo mielonego pieprzu.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się