WAŻNE
TERAZ

Nawrocki już po rozmowie z Trumpem. "Rozmowy potwierdziły jedność"

Dlaczego się jej boimy? Cała prawda o czarnej końcówce banana

Czarna końcówka banana to fragment owocu, wokół którego narosło wiele mitów. Niezdrowa, wręcz niebezpieczna, szkodliwa – koniecznie trzeba ją usunąć. To słyszymy od lat. A jaka jest prawda?

Banan pokrojony w plasterkiKońcówka banana to najstarsza część owocu.
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Czy czarna końcówka banana jest niezdrowa?

Banany to świetna przekąska, zdrowa alternatywa, gdy łapie nas głód. Zasobne w witaminy z grupy B, magnez, cynk i fosfor. Świetnie komponują się z poranną owsianką, niedzielnym ciastem oraz stanowią idealny słodzik do wielu potraw.

Zgrozę jednak budzi ich czarna końcówka. Czym jest tak naprawdę i czy faktycznie należy się jej obawiać?

Przez lata wokół końcówki bananów narastały mity. Co według nich znajduje się w końcówce banana? Pasożyty Gardia lamblia i pająki lub ich jaja, bakterie, toksyny, pestycydy. Brzmi przerażająco i zdecydowanie zniechęca do jedzenia bananów.

Tymczasem końcówka banana to jego najstarsza część – z tego miejsca wyrasta owoc w miejsce kwiatu. W tych kwiatach nie znajdują się ani pasożyty, ani bakterie, ani pająki. Faktycznie na plantacjach bytuje szczególny gatunek pajęczaka - Heteropoda venatoria, lecz nie składa on jaj w kwiatach bananów.

Lamblie z kolei to groźne pasożyty, które niestety więcej mają wspólnego z niemytymi dłońmi, brudnymi warzywami i owocami niż końcówką banana. Stąd banany mogą być źródłem zakażenia lambliozą, ale też Salmonellą lub innymi groźnymi patogenami, jednak wbrew obiegowej opinii nie siedzą one w końcówce banana, a… na skórce.

Końcówka banana. Usuwać czy nie?

Czy należy usuwać końcówkę banana?

Odcinanie końcówki banana nie jest konieczne, bo końcówka ta, wypełniona charakterystycznym, czarnym "kolcem", nie jest ani niezdrowa, ani trująca.

Wygląda nieapetycznie, ale nic poza tym. Całe wnętrze banana możemy zjeść ze smakiem pod jednym warunkiem – by mieć pewność, że owoc nie zagraża naszemu zdrowiu, przed spożyciem należy dokładnie umyć skórkę banana.

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna