Dlaczego się jej boimy? Cała prawda o czarnej końcówce banana
Czarna końcówka banana to fragment owocu, wokół którego narosło wiele mitów. Niezdrowa, wręcz niebezpieczna, szkodliwa – koniecznie trzeba ją usunąć. To słyszymy od lat. A jaka jest prawda?
Czy czarna końcówka banana jest niezdrowa?
Banany to świetna przekąska, zdrowa alternatywa, gdy łapie nas głód. Zasobne w witaminy z grupy B, magnez, cynk i fosfor. Świetnie komponują się z poranną owsianką, niedzielnym ciastem oraz stanowią idealny słodzik do wielu potraw.
Zgrozę jednak budzi ich czarna końcówka. Czym jest tak naprawdę i czy faktycznie należy się jej obawiać?
Przez lata wokół końcówki bananów narastały mity. Co według nich znajduje się w końcówce banana? Pasożyty Gardia lamblia i pająki lub ich jaja, bakterie, toksyny, pestycydy. Brzmi przerażająco i zdecydowanie zniechęca do jedzenia bananów.
Tymczasem końcówka banana to jego najstarsza część – z tego miejsca wyrasta owoc w miejsce kwiatu. W tych kwiatach nie znajdują się ani pasożyty, ani bakterie, ani pająki. Faktycznie na plantacjach bytuje szczególny gatunek pajęczaka - Heteropoda venatoria, lecz nie składa on jaj w kwiatach bananów.
Lamblie z kolei to groźne pasożyty, które niestety więcej mają wspólnego z niemytymi dłońmi, brudnymi warzywami i owocami niż końcówką banana. Stąd banany mogą być źródłem zakażenia lambliozą, ale też Salmonellą lub innymi groźnymi patogenami, jednak wbrew obiegowej opinii nie siedzą one w końcówce banana, a… na skórce.
Końcówka banana. Usuwać czy nie?
Czy należy usuwać końcówkę banana?
Odcinanie końcówki banana nie jest konieczne, bo końcówka ta, wypełniona charakterystycznym, czarnym "kolcem", nie jest ani niezdrowa, ani trująca.
Wygląda nieapetycznie, ale nic poza tym. Całe wnętrze banana możemy zjeść ze smakiem pod jednym warunkiem – by mieć pewność, że owoc nie zagraża naszemu zdrowiu, przed spożyciem należy dokładnie umyć skórkę banana.
Zobacz także: