Dlaczego się jej boimy? Cała prawda o czarnej końcówce banana

Czarna końcówka banana to fragment owocu, wokół którego narosło wiele mitów. Niezdrowa, wręcz niebezpieczna, szkodliwa – koniecznie trzeba ją usunąć. To słyszymy od lat. A jaka jest prawda?

Banan pokrojony w plasterkiKońcówka banana to najstarsza część owocu.
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Czy czarna końcówka banana jest niezdrowa?

Banany to świetna przekąska, zdrowa alternatywa, gdy łapie nas głód. Zasobne w witaminy z grupy B, magnez, cynk i fosfor. Świetnie komponują się z poranną owsianką, niedzielnym ciastem oraz stanowią idealny słodzik do wielu potraw.

Zgrozę jednak budzi ich czarna końcówka. Czym jest tak naprawdę i czy faktycznie należy się jej obawiać?

Przez lata wokół końcówki bananów narastały mity. Co według nich znajduje się w końcówce banana? Pasożyty Gardia lamblia i pająki lub ich jaja, bakterie, toksyny, pestycydy. Brzmi przerażająco i zdecydowanie zniechęca do jedzenia bananów.

Tymczasem końcówka banana to jego najstarsza część – z tego miejsca wyrasta owoc w miejsce kwiatu. W tych kwiatach nie znajdują się ani pasożyty, ani bakterie, ani pająki. Faktycznie na plantacjach bytuje szczególny gatunek pajęczaka - Heteropoda venatoria, lecz nie składa on jaj w kwiatach bananów.

Lamblie z kolei to groźne pasożyty, które niestety więcej mają wspólnego z niemytymi dłońmi, brudnymi warzywami i owocami niż końcówką banana. Stąd banany mogą być źródłem zakażenia lambliozą, ale też Salmonellą lub innymi groźnymi patogenami, jednak wbrew obiegowej opinii nie siedzą one w końcówce banana, a… na skórce.

Końcówka banana. Usuwać czy nie?

Czy należy usuwać końcówkę banana?

Odcinanie końcówki banana nie jest konieczne, bo końcówka ta, wypełniona charakterystycznym, czarnym "kolcem", nie jest ani niezdrowa, ani trująca.

Wygląda nieapetycznie, ale nic poza tym. Całe wnętrze banana możemy zjeść ze smakiem pod jednym warunkiem – by mieć pewność, że owoc nie zagraża naszemu zdrowiu, przed spożyciem należy dokładnie umyć skórkę banana.

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne