Dlaczego się jej boimy? Cała prawda o czarnej końcówce banana

Czarna końcówka banana to fragment owocu, wokół którego narosło wiele mitów. Niezdrowa, wręcz niebezpieczna, szkodliwa – koniecznie trzeba ją usunąć. To słyszymy od lat. A jaka jest prawda?

Banan pokrojony w plasterkiKońcówka banana to najstarsza część owocu.
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Czy czarna końcówka banana jest niezdrowa?

Banany to świetna przekąska, zdrowa alternatywa, gdy łapie nas głód. Zasobne w witaminy z grupy B, magnez, cynk i fosfor. Świetnie komponują się z poranną owsianką, niedzielnym ciastem oraz stanowią idealny słodzik do wielu potraw.

Zgrozę jednak budzi ich czarna końcówka. Czym jest tak naprawdę i czy faktycznie należy się jej obawiać?

Przez lata wokół końcówki bananów narastały mity. Co według nich znajduje się w końcówce banana? Pasożyty Gardia lamblia i pająki lub ich jaja, bakterie, toksyny, pestycydy. Brzmi przerażająco i zdecydowanie zniechęca do jedzenia bananów.

Tymczasem końcówka banana to jego najstarsza część – z tego miejsca wyrasta owoc w miejsce kwiatu. W tych kwiatach nie znajdują się ani pasożyty, ani bakterie, ani pająki. Faktycznie na plantacjach bytuje szczególny gatunek pajęczaka - Heteropoda venatoria, lecz nie składa on jaj w kwiatach bananów.

Lamblie z kolei to groźne pasożyty, które niestety więcej mają wspólnego z niemytymi dłońmi, brudnymi warzywami i owocami niż końcówką banana. Stąd banany mogą być źródłem zakażenia lambliozą, ale też Salmonellą lub innymi groźnymi patogenami, jednak wbrew obiegowej opinii nie siedzą one w końcówce banana, a… na skórce.

Końcówka banana. Usuwać czy nie?

Czy należy usuwać końcówkę banana?

Odcinanie końcówki banana nie jest konieczne, bo końcówka ta, wypełniona charakterystycznym, czarnym "kolcem", nie jest ani niezdrowa, ani trująca.

Wygląda nieapetycznie, ale nic poza tym. Całe wnętrze banana możemy zjeść ze smakiem pod jednym warunkiem – by mieć pewność, że owoc nie zagraża naszemu zdrowiu, przed spożyciem należy dokładnie umyć skórkę banana.

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory