Przepyszny sposób na bób. W tej wersji smakuje wyśmienicie

Pyszna kremowa zupa z bobu z dodatkiem ziemniaków, cebuli i aromatycznych przypraw. Doskonale smakuje z grzankami. Przepis jest bardzo prosty i szybki.

Przepyszny sposób na bób. W tej wersji smakuje wyśmieniciePrzepyszny sposób na bób. W tej wersji smakuje wyśmienicie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 0,5 kg ugotowanego bobu
  • 2-3 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula (najlepiej młoda)
  • ok. 50 g masła
  • 0,5 pęczka koperku
  • 50 g serka topionego lub śmietany
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól, pieprz, majeranek
  • grzanki

Przepis

  • Bob gotujemy, a następnie obieramy ze skórki.
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  • Cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno i podsmażamy lekko na maśle. Dodajemy bób i jeszcze chwilę smażymy. Wlewamy bulion. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Przyprawiamy pieprzem i majerankiem (ewentualnie solą, o ile jest taka potrzeba). Blendujemy.
  • Na koniec zagęszczamy serkiem topionym (zwykły, kremowy) lub zabielamy śmietaną.
  • Podajemy z grzankami, posypując koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja