Trwa ładowanie...

Przepyszne crostini z musem z wątróbek według przepisu Magdy Gessler

Co kraj, to obyczaj i specyficzny rodzaj kanapek. My mamy pajdę chleba ze smalcem lub kanapki z serem żółtym, a Włosi zajadają się crostini. Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", proponuje podanie ich z musem wątróbek. Jego przygotowanie nie jest trudne, a efekt zadowoli najwybredniejszego smakosza.

Przepyszne crostini z musem z wątróbek według przepisu Magdy GesslerŹródło: www.daylicooking.pl
d2hhaum
d2hhaum

Co kraj, to obyczaj i specyficzny rodzaj kanapek. My mamy pajdę chleba ze smalcem lub kanapki z serem żółtym, a Włosi zajadają się crostini. Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", proponuje podanie ich z musem wątróbek. Jego przygotowanie nie jest trudne, a efekt zadowoli najwybredniejszego smakosza.

Składniki:
500 g wątróbek (użyto kurzych)
1 większa cebula lub 2 średnie
4-5 dużych ząbków czosnku
tymianek, natka pietruszki
sól, pieprz
masło do smażenia (najlepszy jest tłuszcz kurzy lub z gęsi)
mąka do prószenia wątróbek
3 jajka
10-20 g koniaku (użyto whiskey)
białe pieczywo
oliwa z oliwek
opcjonalnie czosnek do natarcia grzanki

Wątróbki opłukać, osuszyć i oczyścić z ewentualnych zbędnych błonek. Oprószyć mąką. Masło rozgrzać na patelni i na średnim ogniu partiami obsmażyć wątróbki. Nie wkładać wszystkich od razu bo nie obsmażą się, a ugotują. Obsmażone przełożyć do oddzielnego naczynia. Kiedy wszystkie wątróbki będą już obsmażone, na patelnię włożyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Krótko podsmażyć, dołożyć obsmażone wątróbki, podlać wodą i całość udusić do miękkości. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Wątróbkę wraz jajkami zmielić dwukrotnie przez maszynkę lub zmiksować w malakserze. Powinna wyjść gładka masa. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, tymiankiem. Wlać koniak lub whiskey i dobrze wymieszać. Kawałki pieczywa posmarować oliwą i zgrillować lekko. Natrzeć czosnkiem i nakładać mus z wątróbek. Posypywać obficie zieloną pietruszką i podawać.

d2hhaum
d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj