Przepyszne crostini z musem z wątróbek według przepisu Magdy Gessler

Co kraj, to obyczaj i specyficzny rodzaj kanapek. My mamy pajdę chleba ze smalcem lub kanapki z serem żółtym, a Włosi zajadają się crostini. Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", proponuje podanie ich z musem wątróbek. Jego przygotowanie nie jest trudne, a efekt zadowoli najwybredniejszego smakosza.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.daylicooking.pl

Co kraj, to obyczaj i specyficzny rodzaj kanapek. My mamy pajdę chleba ze smalcem lub kanapki z serem żółtym, a Włosi zajadają się crostini. Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", proponuje podanie ich z musem wątróbek. Jego przygotowanie nie jest trudne, a efekt zadowoli najwybredniejszego smakosza.

Składniki:
500 g wątróbek (użyto kurzych)
1 większa cebula lub 2 średnie
4-5 dużych ząbków czosnku
tymianek, natka pietruszki
sól, pieprz
masło do smażenia (najlepszy jest tłuszcz kurzy lub z gęsi)
mąka do prószenia wątróbek
3 jajka
10-20 g koniaku (użyto whiskey)
białe pieczywo
oliwa z oliwek
opcjonalnie czosnek do natarcia grzanki

Wątróbki opłukać, osuszyć i oczyścić z ewentualnych zbędnych błonek. Oprószyć mąką. Masło rozgrzać na patelni i na średnim ogniu partiami obsmażyć wątróbki. Nie wkładać wszystkich od razu bo nie obsmażą się, a ugotują. Obsmażone przełożyć do oddzielnego naczynia. Kiedy wszystkie wątróbki będą już obsmażone, na patelnię włożyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Krótko podsmażyć, dołożyć obsmażone wątróbki, podlać wodą i całość udusić do miękkości. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Wątróbkę wraz jajkami zmielić dwukrotnie przez maszynkę lub zmiksować w malakserze. Powinna wyjść gładka masa. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, tymiankiem. Wlać koniak lub whiskey i dobrze wymieszać. Kawałki pieczywa posmarować oliwą i zgrillować lekko. Natrzeć czosnkiem i nakładać mus z wątróbek. Posypywać obficie zieloną pietruszką i podawać.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości