Kanapki bez chleba? To możliwe!

Odpowiedź nie jest trudna - dania przypominające kanapki, a w dodatku bardzo zdrowe można przygotować bez pieczywa. Oto nasze pomysły.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 8Alternatywa dla kromki chleba

Obraz
© Fotolia

Wszyscy uwielbiamy kanapki, składające się z pieczywa i przeróżnych dodatków. Na świecie, w tym w Polsce, powstało wiele sieci kanapkowych i cieszą się one ogromnym powodzeniem. Jednak osoby, które nie tolerują glutenu lub takie, które po prostu nie chcą jeść pieczywa mają dylemat - rezygnować z kanapek czy nie? Odpowiedź nie jest trudna - dania przypominające kanapki, a w dodatku bardzo zdrowe można przygotować bez pieczywa. Oto nasze pomysły.

/ 8Kanapki z sałaty po wietnamsku

Obraz
© Fotolia

Sałata zawiera mnóstwo witamin i w wielu krajach je się ją codziennie. Znakomite kanapki z sałaty przygotowują Wietnamczycy. Warto ich spróbować. Liście sałaty myjemy dokładnie i osuszamy. Wkładamy do nich ugotowane krewetki, plasterki jajka, pokrojoną w plasterki gotowaną szynkę lub kurczaka. Na koniec przygotowujemy sos z soku z limonki, łyżki sosu rybnego, papryczki chili, posiekanego czosnku i listków kolendry. Sosem polewamy kanapkę, liść zawijamy i zjadamy ze smakiem.

/ 8Kanapka z papryki

Obraz
© Fotolia

Papryka słodka także jest znakomitym zamiennikiem chleba czy bułek. Kroimy ją wzdłuż, oczyszczamy z pestek i gniazd nasiennych, a następnie napełniamy pastą przygotowaną z twarożku, pokrojonego drobno szczypiorku, soli i pieprzu. Oczywiście zawartość paprykowej kanapki może być dowolna - z pasta jajeczną, pokrojoną w kostkę wędliną, z majonezem czy np. z sałatką ziemniaczaną. Wszystkie są równie smaczne.

/ 8Zwykłe kanapki z sałaty rzymskiej

Obraz
© Fotolia

Jeśli ktoś nie lubi orientalnych smaków, może spróbować kanapki z dobrze nam znanej sałaty rzymskiej. Ten rodzaj sałaty idealnie nadaje się do takich dań. W liście sałaty zawijamy wszystko, co lubimy: wędlinę, ser żółty, pomidory, ogórki. Do tego keczup, majonez lub chrzan. Kanapka jest bardzo smaczna i o wiele mniej kaloryczna niż zwyczajna.

/ 8Kanapka z pieczarek

Obraz
© Fotolia

Bardzo smacznym pomysłem jest kanapka z pieczarek. Wybieramy duże kapelusze tych grzybów, obieramy z wierzchniej skórki (nie myjemy!) i smażymy na małym ogniu na łyżce masła lub oliwy. Odsączamy na papierowym ręczniku. Między kapelusze wkładamy plasterek sera żółtego, plasterek pomidora, solimy, dodajemy szczyptę pieprzu i gotowe.

/ 8Tortilla z papieru ryżowego

Obraz
© Fotolia

W wielu miejscach świata ulubioną przekąską "kanapkopodobną" są zawinięte tortille z ciasta kukurydzianego lub pszennego. Można jednak je zastąpić. Jednym z pomysłów, wywodzących się z kuchni azjatyckiej są zrolowane kanapki z papieru ryżowego. Najpierw papier należy namoczyć w głębokim talerzu z letnią, przegotowaną wodą. Gdy namokną (po minucie) osączamy papier na ręczniku. Na tak przygotowanym cieście ryżowym układamy pokrojoną w słupki marchewkę, listki sałaty, kiełki sojowe, krewetki lub wędzoną szynkę. Przyprawiamy sosem winegret z oliwy, soku z limonki i papryczki chili.

/ 8Kanapka z omletu

Obraz
© Fotolia

W Japonii bardzo popularne są rollsy z omletów. Znakomicie smakują, można je jeść na zimno, więc warto przygotować takie danie w domu. Najpierw omlet: dokładnie rozkłócamy z małą ilością bardzo zimnej wody trzy - cztery jajka. Wylewamy je na posmarowanej tłuszczem i nagrzanej patelni bardzo cienką warstwą. Taki omlet nie wymaga przewracania na drugą stronę. Na omlet nakładamy pokrojone w słupki warzywa: ogórki, pomidory, garść kiełków, ziaren słonecznika. Doprawiamy ulubionym sosem i gotowe.

/ 8Kanapka z jabłka

Obraz

I na koniec dowód, że kanapki można przygotowywać nawet z owoców. Jabłka są idealne. Kroimy je na dość grube plastry, smarujemy dżemem lub (co będzie lepsze) masłem orzechowym. Posypujemy posiekanymi orzechami i gotowe. Smacznego!

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce