Wiosenne śniadanie. Przepis na jajka sadzone z warzywami
Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki", poleca przepis na jajka sadzone z warzywami. Wśród składników znajdziemy cebulę, cukinię, pomidorki koktajlowe. Tak przygotowane jajka to pyszna wariacja na temat słynnej szakszuki.
Monika Lemko
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Cebulę kroimy w piórka, cukinię za pomocą obieraczki do warzyw w cienkie, długie paski. Pomidorki na połowę, kilka listków mięty i koperek siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę, dodajemy cukinię, oprószamy solą i podsmażamy 1 min.
- Dodajemy pomidorki, mieszamy, w dwóch miejscach na patelni robimy wgłębienia, wbijamy w nie jajka.
- Dokładamy kawałki sera mozzarella, przykrywamy pokrywą i dusimy kilka min, żeby białko się ścięło (żółtko najlepsze będzie na miękko).
- Całość posypujemy koperkiem z miętą, doprawiamy pieprzem do smaku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl