Prosty przepis na sernikobrownie
Sernikobrownie to miks uwielbianego przez Polaków sernika i brownie, czyli czekoladowego zakalca rodem ze Stanów Zjednoczonych. Jak pisze Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", ciasto to należy do wilgotnych i ciężkich wypieków, jest obłędnie czekoladowe i bogate w smaku. W sezonie letnim doskonale smakuje z owocami, a zimą solo, z gęstymi sosami (np. truskawkowym lub karmelowym) albo cukrem pudrem.
Sernikobrownie to miks uwielbianego przez Polaków sernika i brownie, czyli czekoladowego zakalca rodem ze Stanów Zjednoczonych. Jak pisze Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", ciasto to należy do wilgotnych i ciężkich wypieków, jest obłędnie czekoladowe i bogate w smaku. W sezonie letnim doskonale smakuje z owocami, a zimą solo, z gęstymi sosami (np. truskawkowym lub karmelowym) albo cukrem pudrem.
Składniki:
150 g mąki pszennej
200 g gorzkiej czekolady
200 g cukru pudru
4 jajka
200 g miękkiego masła
500 g sera na serniki
Masło utrzyj ze 100 g cukru pudru, dodaj do niego 2 jajka oraz mąkę. Utrzyj całość na jednolitą masę. Następnie dodaj do niej roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i połącz całość. W drugiej misce połącz ze sobą resztę cukru pudru (100 g), 2 jajka i ser. 2/3 czekoladowej masy przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy (o wymiarach 30x20 cm). Na niej nierównomiernie nałóż masę serową. Teraz dodaj kleksy z reszty masy czekoladowej. Piecz w 180 stopniach C przez około 50-70 minut, do suchego patyczka.
Sugestie autorki: do ciasta i masy serowej możesz dodać ulubiony ekstrakt, np. arakowy lub waniliowy. Polecam też dodatek owoców na etapie rozprowadzania masy serowej.
Wersja light: zmniejsz ilość cukru, zastąp go cukrem trzcinowym, stewią w proszku lub ksylitolem. Użyj czekolady z obniżoną zawartością cukru i wybierz ser z obniżoną zawartością tłuszczu.
Więcej przepisów autorki na www.justmydelicious.com