Powrót do szkoły po wakacjach. Pomysły na pyszne i zdrowe śniadania
Podczas wakacji wszyscy nieco się rozleniwiamy. Zarówno dzieciaki, jak i dorośli, zapominają o regularnym odżywianiu i najważniejszym posiłku dnia, jakim jest śniadanie. Z początkiem roku szkolnego naprawdę warto to zmienić! W jaki sposób zadbać o to, by każdy z domowników zjadł pożywne pierwsze i drugie śniadanie? Istnieje kilka "sztuczek".
Nie masz czasu na przygotowywanie śniadania? Zrób je wcześniej
Wielu z nas budzi się rano do pracy na ostatnią chwilę. Bierzemy szybki prysznic, ubieramy się i jedyne, na co jeszcze starcza nam czasu, to sięgnięcie po kawę. Niestety, takie nawyki przyczyniają się do tego, że pogarsza się nasz stan zdrowia, a także efektywność w pracy. Rano powinno się sięgnąć po wartościowy posiłek, który doda nam energii na cały dzień. Warto wykonać jajecznicę albo omleta (może być w wersji na słodko albo na słono) - to nie potrwa długo.
No dobrze, ale co zrobić, kiedy rano nie mamy czasu? Wówczas dobrze poświęcić chwilę wieczorem. Nie musicie spędzać w kuchni całej nocy! Dobrym pomysłem jest wykonanie sałatki (dobrze, by zawierała dodatki mięsne albo nabiał). Rano wystarczyło będzie wyciągnąć ją z lodówki i zjeść z pieczywem. Możecie też zrobić granolę (mieszanina płatków zbożowych, suszonych owoców i orzechów) i zajadać się nią z jogurtem albo mlekiem.
Niektórzy są też miłośnikami śniadań, albo też drugich śniadań "na słodko". Zamiast batonika lepiej przygotować zdrową przekąskę jaką jest mleko (może być roślinne) z dodatkiem nasion chia i świeżych owoców. Wystarczy wsypać łyżkę tych nasion do szklanki/ miski z mlekiem i zostawić na noc. Rano należy dodać owoce - śniadanie gotowe! Możecie też zabrać je ze sobą do pracy.
Zobacz też: Zupa z resztek i domowe grzanki. Nie marnuj jedzenia
Wcześniej da się też przygotować różnego rodzaju pasty i smarowidła do chleba albo wafli ryżowych, ale o tym za chwilę...
Jak przekonać niejadka i tych, którzy nie przepadają za śniadaniami, by zmienili zdanie?
Niektórzy co prawda mają rano czas, ale nie są przyzwyczajeni do jedzenia śniadań. Dotyczy to zarówno dzieciaków, ale też dorosłych. Jeśli chodzi o obie grupy, to zawsze częściowo "jemy oczami". Warto więc przygotować posiłek, który będzie nie tylko doskonale smakował, ale także apetycznie się prezentował. Na początku polecam wam dwie pasty - możecie je przygotować wcześniej, niekoniecznie rano.
- 1 puszka szprotek lub sardynek wędzonych
- 1 łyżka kaparów
- 2 łyżki gęstego sera homogenizowanego
- ½ cebuli
- sól
- pieprz
Pasta szynkowa:
- 300 g szynki z indyka
- 4 łyżeczki musztardy z miodem
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sera białego homogenizowanego
- sól
- pieprz
Przygotowanie: do miksera wrzucić rozdrobnione mięso z indyka, dodać musztardę, majonez, ser i czosnek. Zmiksować na gładką masę, doprawić solą i pieprzem. Do gotowej pasty można dodać pokrojony szczypiorek.
Rybki odcedzić z oleju, wrzucić do miksera, dodać kapary, cebulę i gęsty ser twarogowy (gotowy - do smarowania kanapek). Zmiksować. Na końcu doprawić solą i pieprzem, można wymieszać z pokrojonym koperkiem. Pasta po zrobieniu jest dość rzadka, więc trzeba przełożyć ją do pojemnika i schłodzić w lodówce. Po jakimś czasie stanie się kremowa i będzie idealna do smarowania.
Świetnie komponuje się z ciemnym pieczywem, z plasterkami kiszonego ogórka małosolnego.
Jeśli zaś chodzi stricte o małe dzieciaki, które są na bakier ze śniadaniami i posiłkami w ogóle, to proponuję przygotowanie poniższych, "wesołych" kanapek! Oto kilka propozycji.
Biedronka:
- krakersy
- pasta szynkowa
- szczypiorek
- ocet balsamiczny
Przygotowanie: krakersy posmarować pastą szynkową, posypać szczypiorkiem, na wierzchu ułożyć połówkę pomidorka koktajlowego (naciętą wzdłuż do 3/4, by powstały "skrzydełka"), z połówki czarnej oliwki zrobić "główkę" i będzie wyglądało, jakby na kanapce usiadła duża biedronka - pod warunkiem, że dorobimy jeszcze oczy z majonezu i kropeczki z zagęszczonego octu balsamicznego.
Ptaki:
- 2 kromki chleba
- 2 plasterki salami
- 1 - ogórek
- pieprz
- marchewka
- sałata
- sos winegret
Przygotowanie: z chleba wykroić krążki, ułożyć na talerzu. Z plastrów salami wykroić niewielkie trójkąty, kiełbasę ułożyć na chlebie - wycięciem na dół. Z niewielkich plastrów ogórka i ziaren pieprzu zrobić oczy, z marchewki dzioby ptaków. Z obranego i pokrojonego wzdłuż na kawałki ogórka zrobić gałąź, na której "siedzą" kanapkowe ptaki. Udekorować sałatą z sosem winegret.
A może chcecie zachęcić dziecko do zdrowych słodkości? Oto "owocowe palmy"!
Składniki:
- 2 banany
- kiwi
- maliny
Przygotowanie: banany obrać, położyć na talerzu, delikatnie pokroić na plastry. Kiwi obrać, pokroić na kawałki, ułożyć na talerzu - tak, by przypominały liście palmy. Po drugiej stronie talerza rozłożyć maliny - cała kompozycja powinna wyglądać jak palmy na bezludnej wyspie.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl