ycipk-1eluvs

Powrót do szkoły po wakacjach. Pomysły na pyszne i zdrowe śniadania

Podczas wakacji wszyscy nieco się rozleniwiamy. Zarówno dzieciaki, jak i dorośli, zapominają o regularnym odżywianiu i najważniejszym posiłku dnia, jakim jest śniadanie. Z początkiem roku szkolnego naprawdę warto to zmienić! W jaki sposób zadbać o to, by każdy z domowników zjadł pożywne pierwsze i drugie śniadanie? Istnieje kilka "sztuczek".
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
fot. Grzegorz Kozakiewicz
fot. Grzegorz Kozakiewicz (Archiwum prywatne)
ycipk-1eluvs

Nie masz czasu na przygotowywanie śniadania? Zrób je wcześniej

Wielu z nas budzi się rano do pracy na ostatnią chwilę. Bierzemy szybki prysznic, ubieramy się i jedyne, na co jeszcze starcza nam czasu, to sięgnięcie po kawę. Niestety, takie nawyki przyczyniają się do tego, że pogarsza się nasz stan zdrowia, a także efektywność w pracy. Rano powinno się sięgnąć po wartościowy posiłek, który doda nam energii na cały dzień. Warto wykonać jajecznicę albo omleta (może być w wersji na słodko albo na słono) - to nie potrwa długo.

No dobrze, ale co zrobić, kiedy rano nie mamy czasu? Wówczas dobrze poświęcić chwilę wieczorem. Nie musicie spędzać w kuchni całej nocy! Dobrym pomysłem jest wykonanie sałatki (dobrze, by zawierała dodatki mięsne albo nabiał). Rano wystarczyło będzie wyciągnąć ją z lodówki i zjeść z pieczywem. Możecie też zrobić granolę (mieszanina płatków zbożowych, suszonych owoców i orzechów) i zajadać się nią z jogurtem albo mlekiem.

ycipk-1eluvs

Niektórzy są też miłośnikami śniadań, albo też drugich śniadań "na słodko". Zamiast batonika lepiej przygotować zdrową przekąskę jaką jest mleko (może być roślinne) z dodatkiem nasion chia i świeżych owoców. Wystarczy wsypać łyżkę tych nasion do szklanki/ miski z mlekiem i zostawić na noc. Rano należy dodać owoce - śniadanie gotowe! Możecie też zabrać je ze sobą do pracy.

Zobacz też: Zupa z resztek i domowe grzanki. Nie marnuj jedzenia

Wcześniej da się też przygotować różnego rodzaju pasty i smarowidła do chleba albo wafli ryżowych, ale o tym za chwilę...

ycipk-1eluvs

Jak przekonać niejadka i tych, którzy nie przepadają za śniadaniami, by zmienili zdanie?

Niektórzy co prawda mają rano czas, ale nie są przyzwyczajeni do jedzenia śniadań. Dotyczy to zarówno dzieciaków, ale też dorosłych. Jeśli chodzi o obie grupy, to zawsze częściowo "jemy oczami". Warto więc przygotować posiłek, który będzie nie tylko doskonale smakował, ale także apetycznie się prezentował. Na początku polecam wam dwie pasty - możecie je przygotować wcześniej, niekoniecznie rano.

Pasta rybna:

  • 1 puszka szprotek lub sardynek wędzonych
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki gęstego sera homogenizowanego
  • ½ cebuli
  • sól
  • pieprz

Pasta szynkowa:

  • 300 g szynki z indyka
  • 4 łyżeczki musztardy z miodem
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sera białego homogenizowanego
  • sól
  • pieprz
ycipk-1eluvs

Przygotowanie: do miksera wrzucić rozdrobnione mięso z indyka, dodać musztardę, majonez, ser i czosnek. Zmiksować na gładką masę, doprawić solą i pieprzem. Do gotowej pasty można dodać pokrojony szczypiorek.

Rybki odcedzić z oleju, wrzucić do miksera, dodać kapary, cebulę i gęsty ser twarogowy (gotowy - do smarowania kanapek). Zmiksować. Na końcu doprawić solą i pieprzem, można wymieszać z pokrojonym koperkiem. Pasta po zrobieniu jest dość rzadka, więc trzeba przełożyć ją do pojemnika i schłodzić w lodówce. Po jakimś czasie stanie się kremowa i będzie idealna do smarowania.

Świetnie komponuje się z ciemnym pieczywem, z plasterkami kiszonego ogórka małosolnego.

Jeśli zaś chodzi stricte o małe dzieciaki, które są na bakier ze śniadaniami i posiłkami w ogóle, to proponuję przygotowanie poniższych, "wesołych" kanapek! Oto kilka propozycji.

ycipk-1eluvs

Biedronka:

  • krakersy
  • pasta szynkowa
  • szczypiorek
  • ocet balsamiczny
Archiwum prywatne
Podziel się

Przygotowanie: krakersy posmarować pastą szynkową, posypać szczypiorkiem, na wierzchu ułożyć połówkę pomidorka koktajlowego (naciętą wzdłuż do 3/4, by powstały "skrzydełka"), z połówki czarnej oliwki zrobić "główkę" i będzie wyglądało, jakby na kanapce usiadła duża biedronka - pod warunkiem, że dorobimy jeszcze oczy z majonezu i kropeczki z zagęszczonego octu balsamicznego.

Ptaki:

  • 2 kromki chleba
  • 2 plasterki salami
  • 1 - ogórek
  • pieprz
  • marchewka
  • sałata
  • sos winegret
ycipk-1eluvs
Archiwum prywatne
Podziel się

Przygotowanie: z chleba wykroić krążki, ułożyć na talerzu. Z plastrów salami wykroić niewielkie trójkąty, kiełbasę ułożyć na chlebie - wycięciem na dół. Z niewielkich plastrów ogórka i ziaren pieprzu zrobić oczy, z marchewki dzioby ptaków. Z obranego i pokrojonego wzdłuż na kawałki ogórka zrobić gałąź, na której "siedzą" kanapkowe ptaki. Udekorować sałatą z sosem winegret.

A może chcecie zachęcić dziecko do zdrowych słodkości? Oto "owocowe palmy"!

Składniki:

  • 2 banany
  • kiwi
  • maliny
Archiwum prywatne
Podziel się

Przygotowanie: banany obrać, położyć na talerzu, delikatnie pokroić na plastry. Kiwi obrać, pokroić na kawałki, ułożyć na talerzu - tak, by przypominały liście palmy. Po drugiej stronie talerza rozłożyć maliny - cała kompozycja powinna wyglądać jak palmy na bezludnej wyspie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
ycipk-1eluvs
ycipk-1eluvs
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-1eluvs