Potrawka z indyka w pomidorach i kukurydzy

Bardzo prosty i smaczny obiad dla całej rodziny. W roli głównej pierś z indyka. Duszona z dodatkiem pomidorów, kukurydzy i cebuli zamienia się w smakowite danie. Potrawkę możemy podać z gotowanymi ziemniakami lub ryżem.

Indyk w sosie pomidorowymIndyk w sosie pomidorowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g piersi z indyka
  • puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • puszka pomidorów
  • 1/3 szklanki bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz,
  • papryka i imbir

Przepis

  • Mięso pokroić w grubą kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek posiekać.
  • Cebulę i czosnek podsmażyć, dodać mięso i smażyć przez 5-6 minut, dodać pomidory z zalewą, bulion i sos sojowy, przyprawić papryką i imbirem, dusić 15 minut.
  • Następnie dodać odsączoną kukurydzę i dusić jeszcze 10 minut.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja