Potrawka z drobiowych serc. Delikatna i zaskakująco smaczna

Potrawka z drobiowych serc to propozycja na wykorzystanie nieco już zapomnianych podrobów, nazywanych niegdyś piątą ćwiartką. Jest naprawdę smaczna, a przy tym lekka. Przepis pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem

Potrawka z drobiowych serc. Delikatna i zaskakująco smacznaPotrawka z drobiowych serc. Delikatna i zaskakująco smaczna

Składniki

  • 50 dag drobiowych serc
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
  • 2 łyżkisosu sojowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju

Przepis

  • Serca dokładnie myjemy, odcinamy niepotrzebne żyły i tłuszcz.
  • Kroimy na mniejsze kawałki, jeśli są duże.
  • Cebule siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, następnie serca oprószamy mąką i dodajemy do cebuli. Smażymy kilka minut, a następnie przekładamy do garnka i zalewamy ciepłą wodą.
  • Dodajemy ziele, liść laurowy oraz pokrojone w kostkę marchewki.
  • Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Następnie potrawkę doprawiamy do smaku.
  • Śmietanę mieszamy z 3 łyżkami gorącej wody i wlewamy do potrawki.
  • Posypujemy posiekaną natką.

Przepis

Można podawać z ziemniakami, ryżem, kaszami albo z kromeczką chleba.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości