Połącz pampuchy z gulaszem cielęcym. Taki obiad zachwyca smakiem od pierwszego kęsa
Nie masz pomysłu na drugie danie? Postaw na puszyste kluski na parze z aromatycznym, gęstym gulaszem cielęcym. Cała rodzina będzie zajadać się ze smakiem. Lista składników na pyszny obiad jak u mamy czeka poniżej. Dokładną instrukcję przygotowania całego dania znajdziesz w naszym wideo.
Składniki na gulasz cielęcy:
- 600 g łopatki cielęcej,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 6 łyżek oleju roślinnego,
- ok. 600 ml domowego bulionu,
- 2 szt. ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1 marchewka,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 1 łyżka słodkiej papryki.
Zasmażka:
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 30 g masła.
Składniki na pampuchy:
- 240 g mąki tortowej,
- 10 g świeżych drożdży,
- 100 ml mleka,
- 20 g masła,
- 1 jajko,
- 1 łyżka cukru.
Dodatki:
- posiekana natka pietruszki do dekoracji.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania gulaszu cielęcego. Składniki połącz na patelni i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Do tego zadania użyliśmy patelni o średnicy 26 cm.
- Pod koniec gotowania w osobnym garnku przygotuj zasmażkę. W tym celu połącz mąkę i masło. Następnie dodaj trochę wywaru z patelni. Dopiero po dokładnym wymieszaniu, możesz wlać powstałą mieszankę na patelnię.
- W międzyczasie przygotuj pampuchy. Zacznij od przygotowania rozczynu i odstaw go na 20 minut. W tym czasie powinien podwoić swoją objętość.
- Po wyrobieniu ciasta odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o grubości ok. 1,5 cm. Przy pomocy szklanki wytnij kółka, po czym uformuj z każdego elementu małe kulki. Ostatecznie wyszło nam 12 pampuchów.
- Tak przygotowane kluski ugotuj w parowarze. Proces ten powinien potrwać ok. 5-6 minut.
- Pampuchy serwuj z gulaszem z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.
- Z wyżej podanych proporcji przygotujesz 4 porcje obiadowe.