Plince z pomoćką, czyli placki z serem. Warmiński przysmak

Nazwa brzmi tajemniczo, ale kryje się za nią pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu specjał pochodzący z ziemi warmińsko-mazurskiej. Plince z pomoćką to po prostu placki ziemniaczane podawane z puszystą masą na bazie twarogu i śmietany.

Plince z pomoćką podawano zazwyczaj jako danie obiadowe
Źródło zdjęć: © 123RF

Kuchnia Warmii i Mazur stanowi mieszankę tradycji kulinarnych różnych narodów, których przedstawiciele przez wieki zamieszkiwali ten niezwykły region. W tutejszych specjałach widać wpływy polskie, niemieckie, litewskie czy ukraińskie. Stąd zamiłowanie do potraw mącznych i zup, ale również klusek, kiełbas czy kapusty.

Jednym z najpopularniejszych produktów stosowanych w kuchni tego regionu są ziemniaki, od XVIII wieku masowo uprawiane na Warmii i Mazurach. Tutejsze gospodynie potrafiły wyczarowywać z nich najprzeróżniejsze smakołyki, od najprostszych po bardzo wyszukane dania, na gorąco i zimno, na słono oraz w formie deserów.

Na dworach szlacheckich do mięs serwowano ziemniaki w piwie, w domach mieszczańskich przygotowywano sałatki ziemniaczane, doprawiane sosem majonezowym. Na warmińskich i mazurskich wsiach regularnie jadano natomiast plince z pomoćką, czyli placki ziemniaczane z twarogiem doprawionym śmietaną, niekiedy wzbogacane plasterkami podsmażonego boczku czy wędzonki, dzięki czemu potrawa była bardziej treściwa.

Zobacz też: Zdrowe gotowanie ziemniaków

Plince z pomoćką podawano zazwyczaj jako główne danie obiadowe, w dawnych czasach gospodynie po przygotowaniu placków zanosiły je mężczyznom pracującym w polu. Taki posiłek zapewniał solidną porcję energii i siły.

Mimo upływu lat plince wciąż goszczą w jadłospisie mieszkańców tego regionu. Coraz częściej pojawiają się także w menu restauracji oferujących kuchnię regionalną. Zajadała się nimi m.in. Magda Gessler, rewolucjonizująca jedną z tutejszych gospód.

Jakie ziemniaki wybrać

Przygotowanie plinców z pomoćką nie sprawi problemów nawet osobom z niewielkim doświadczeniem kulinarnym. Jednak należy zadbać o dobrej jakości produkty, przede wszystkim ziemniaki.

Do przyrządzenia placków najlepsze są odmiany mączyste, które skrywają dużo skrobi. Ich miąższ jest dość suchy i łatwo się rozpada. Unikajmy raczej młodych bulw, ponieważ zawierają więcej wody, co negatywnie wpłynie na konsystencję plinców.

Jak sprawdzić, czy ziemniaki nadają do naszej potrawy? Przekroić jednego na pół. Jeśli połówki będą się do siebie kleić, możemy przystąpić do przygotowania plinców. Oczywiście pod warunkiem, że dysponujemy też dobrej jakości twarogiem – bazą pomoćki. W potrawie najlepiej sprawdzi się ser tłusty, wprawdzie bardziej kaloryczny od chudego, ale jednocześnie dostarczający więcej cennego wapnia oraz witaminy A i D.

Plince z pomoćką – przepis

Kilogram ziemniaków dokładnie obieramy, pozbywając się także wszelkich kiełków i zielonych przebarwień wskazujących na obecność pod skórką solaniny – bardzo niebezpiecznego związku chemicznego, który spożyty w nadmiarze podrażnia błonę śluzową jamy ustnej, przełyku i żołądka, wywołując zatrucia pokarmowe czy stany zapalne nerek. Następnie ścieramy je tarce, podobnie jak dużą cebulę, którą mieszamy z ziemniakami. Do masy wbijamy 1-2 jajka, dosypujemy pół szklanki mąki (w niektórych przepisach nie ma tego składnika), wyrabiamy, pod koniec doprawiając solą, pieprzem, kminkiem, suszonym majerankiem i posiekanym szczypiorkiem.

Z ciasta formujemy placki o średnicy około 10 centymetrów, które smażymy na złoty kolor z obu stron, najlepiej na oleju rzepakowym. W międzyczasie przygotowujemy pomoćkę. Rozgniatamy widelcem 250 g tłustego twarogu, dodajemy 3-4 łyżki śmietany 18-procentowej, startą małą cebulę oraz 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wszystko dobrze mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Na usmażone placki nakładamy łyżkę masy twarogowej i obficie posypujemy je szczypiorkiem. Jeśli chcemy uzyskać jeszcze bardziej sycące danie, plince możemy przełożyć obsmażonym na chrupko boczkiem lub wędzonką.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Pij wieczorem. Ukoisz jelita i zapobiegniesz wzdęciom
Pij wieczorem. Ukoisz jelita i zapobiegniesz wzdęciom
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀