Placki ziemniaczane z kurczakiem
Na obiad polecają się placki z młodych ziemniaków. Chrupiące, delikatne i rumiane placuszki będą się świetnie komponowały z piersią kurczaka duszoną w aromatycznym sosie z pieczarkami. Spróbujcie koniecznie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki na placki:
- ½ kg młodych ziemniaków
- 1 całe jajko
- sól
- 3 łyżki mąki pszennej
Składniki na farsz:
Składniki dodatkowe:
- 10 dag sera żółtego
Przepis
- Ziemniaki obieram, myję, ścieram na tarce o małych oczkach. Wbijam jajko, wsypuję sól oraz mąkę. Dokładnie mieszam i nakładam łyżką na rozgrzany olej w kształcie kotleta schabowego. Placki smażę z obu stron, po usmażeniu układam w naczyniu żaroodpornym.
- Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę, doprawiam solą oraz przyprawą do kurczaka.
- Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju.
- Do cebuli dodaję mięso, jak mięso zmieni kolor dodaję pieczarki drobno pokrojone. Smażę około 10 minut po tym czasie dodaję ketchup oraz koncentrat pomidorowy.
- Mięso z grzybami układam na każdym placku ziemniaczanym i posypuję żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach.
- Placki zapiekam w rozgrzanym piekarniku 180 st. C do chwili rozpuszczenia się sera.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl