Aromatyczna zupa z kurkami
Aromatyczna i prosta do przygotowania zupa z grzybami. Jeśli nie macie pod ręką kurek, możecie je zastąpić pieczarkami. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 5 dużych ziemniaków
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 20 cm pora
- ½ kg kurek
- 1 łyżka vegety
- ½ szk. śmietany 12 proc.
- ½ litra bulionu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka koperku suszonego
Przepis
- Ziemniaki, marchew, selera, pietruszkę obieram, myję, kroję w kostkę. Warzywa przekładam do garnka, dodaję por, zalewam bulionem, dolewam wody około jednej szklanki, wsypuję Vegetę i gotuje 20 minut.
- Grzyby dokładnie oczyszczam, obgotowuje w osolonej wodzie i łączę z warzywami, wsypuję koperek, gotuję 10 minut.
- Mąkę rozrabiam razem ze śmietaną i hartując zagęszczam zupę, chwilkę gotuję do momentu zagotowania.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl