Pomaga usunąć wodę z organizmu i uniknąć wzdęć. Żeby działała, nie rozgotuj jej

Często traktowana jako ozdoba potraw, ma wiele korzyści zdrowotnych. Może wspomagać trawienie i redukować wzdęcia. Jak ją spożywać, by korzystnie wpływała na organizm?

Pietruszka pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmuPietruszka pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brebca
Karol Wiak
oprac.  Karol Wiak

Pietruszka, używana głównie jako ozdoba na talerzu, ma znacznie więcej do zaoferowania niż tylko estetykę. Eksperci podkreślają jej korzystny wpływ na zdrowie układu pokarmowego.

Może wspomagać trawienie i redukować wzdęcia – mówi Amanda Capriglione, dietetyczka, w rozmowie z "The Healthy". Pietruszka zawiera związki, które pomagają w usuwaniu gazów z organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym. Raz zrobiłem i przepadłem za tym smakiem

Pietruszka - naturalny diuretyk

Pietruszka, uprawiana od tysięcy lat w regionie Morza Śródziemnego, jest naturalnym diuretykiem. Diuretyki pomagają w usuwaniu nadmiaru wody i soli z organizmu. Inne naturalne diuretyki to mniszek lekarski, kofeina oraz różne owoce i warzywa.

Dodanie pietruszki do sałatki tabbouleh, zielonego smoothie czy zupy warzywnej może przynieść zauważalne korzyści. Ważne jest jednak, aby upewnić się, że nie koliduje z przyjmowanymi lekami, a kobiety w ciąży powinny skonsultować się z lekarzem, ponieważ pietruszka może mieć działanie poronne.

Bogactwo przeciwutleniaczy w pietruszce

Pietruszka jest bogata w flawony, które mają właściwości przeciwzapalne. Zapalenie może prowadzić do chorób autoimmunologicznych, neurodegeneracyjnych, żołądkowo-jelitowych oraz sercowych, a także niektórych nowotworów. Roślina ta jest również źródłem przeciwutleniaczy, w tym witamin C, A i E, które mogą pomóc w redukcji stanów zapalnych prowadzących do chorób przewlekłych.

Spożywanie pietruszki może zmniejszyć ryzyko zapalenia stawów – mówi dr Brunilda Nazario, dyrektor medyczny WebMD, w rozmowie z "The Healthy".

Pietruszka jest także doskonałym źródłem flawonoidów, które pomagają zmniejszyć ryzyko wielu chorób przewlekłych, w tym nowotworów, miażdżycy, Alzheimera i Parkinsona.

Wsparcie dla zdrowia kości

Warto podkreślić, że pietruszka zawiera dużo witaminy K, która jest kluczowa dla zdrowia kości. Kobiety potrzebują 90 mikrogramów tej witaminy dziennie, a mężczyźni 120. Dziesięć gałązek pietruszki wystarczy, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę K.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru