Kujawski kapuśniak z kaszą jęczmienną

Kapuśniak to jedna z najbardziej rozpoznawalnych polskich zup. Znajdziecie ją w każdym regionie. Charakterna kwaśnica na Podhalu. Słodki z dodatkiem rodzynek i migdałów na Lubelszczyźnie jako spadek po polskich Żydach. Pomorska czy wielkopolska parzybroda. Kujawski kapuśniak wyróżnia się z kolei dodatkiem kaszy perłowej. Dzięki niej jest treściwy i smakuje wybornie. Sposób przygotowania jest również oryginalny – w jednym garnku gotuje się wywar warzywny z kaszą, a w drugim kapustę, a następnie oba wywary się łączy. Ten kapuśniak najbardziej znany jest na Ziemi Dobrzyńskiej (oprócz zupy zacierkowej) i na Pałukach. Niektóre gospodynie dodają jeszcze dla podkręcenia smaku trochę pomidorów. Myślę, że taki kapuśniak przypadnie wam do gustu.

Kujawski kapuśniak z kaszą jęczmiennąKujawski kapuśniak z kaszą jęczmienną
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 6 średnich ziemniaków (ok. 1/2 kg)
  • 3 marchewki (ok. 300 g)
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 bulwy małego selera
  • 1 duża cebula
  • 6 kapeluszy suszonych grzybów leśnych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz

Przepis

  • Marchew, selera i pietruszkę pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Obrane ziemniaki w średnią kostkę, a kapustę
  • drobno poszatkować.
  • Do garnka wlać olej, wrzucić warzywa poza ziemniakami i kapustą. Dodać ziele angielskie i liście laurowe oraz sporą szczyptę soli. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut.
  • Dodać 1 1/2 litra wody i grzyby. Gotować około 30 minut. Dodać ziemniaki i kaszę. Gotować jeszcze 20 minut.
  • W tym samym czasie w drugim garnku gotować kapustę w 1 litrze wody, a następnie całość przenieść do garnka z wywarem warzywnym i kaszą. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni