Wołowy gulasz na jesień

Gulasz wołowy z dynią to fantastyczne danie na jesień. Jest treściwe, rozgrzewające, pyszne. Kawałki mięsa, sezonowe warzywa, dobrze doprawiony sos. Czego chcieć więcej?

Gulasz z dyniąGulasz z dynią
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 700 g mięsa wołowego
  • 600 g dyni zważonej przed obraniem
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml czerwonego wina
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 80 ml śmietany kremówki
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren jałowca
  • 50 g masła
  • 1 łyżka oleju

Przepis

  • Posiekaj cebulę i zeszklij na oleju z czosnkiem, dorzuć pokrojone w kostkę mięso. Zrumień je z każdej strony i zalej winem.
  • Kiedy odparuje, dodaj ziele angielskie i ziarna jałowca, po czym zalej całość gorącym bulionem wołowym. Gotuj pod przykryciem przez około 40 minut.
  • W tym czasie przygotuj warzywa. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w grube plastry, dynię wydrąż, obierz i pokrój w kostkę. Przesmaż warzywa na maśle, po czym dorzuć do bulionu z mięsem.
  • Gotuj przez 20 minut. Na końcu zapraw gulasz śmietaną.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja