Pierś kurczaka zapiekana z sezonowymi warzywami
Proponujemy dziś na obiad pyszną zapiekankę. Jej apetyczny zapach rozniesie się po całym domu. Soczyste i aromatyczne mięso, połączone z sezonowymi warzywami to połączenie idealne. Nawet największe niejadki nie będą grymasić przy stole. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zapiekanki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 podwójny filet kurczaka
- 4 cebule
- 5 szt. młodych ziemniaków
- 4 młode marchewki
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- 10 dag sera żółtego
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przepis
- Mięso myję, osuszam, kroję na mniejsze kawałki. Mięso doprawiam przyprawą do kurczaka oraz solą.
- Cebule obieram, kroję w plasterki, układam na dnie naczynia.
- Na cebuli układam obrane, umyte, pokrojone w plasterki ziemniaki. Doprawiam przyprawą do ziemniaków oraz solą.
- Na ziemniakach układam wcześniej przygotowane mięso.
- Mięso przykrywam obranymi, umytymi, pokrojonym w plasterki marchewkami.
- Następnie piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180 st. C.
- Ketchup mieszam z majonezem i smaruję wierzch upieczonej zapiekanki, następnie posypuję żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach.
- Ponownie umieszczam zapiekankę w piekarniku i zapiekam do chwili rozpuszczenia się sera.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl