Trwa ładowanie...
d1bjxpi
12-08-2020 13:18

Pierogi z mięsem i pieczarkami

Przepis

"Na niedzielę w wielu polskich domach gotowany jest rosół, a później pytanie co zrobić z mięsem z tego rosołu. Najłatwiej zrobić po prostu pierogi z mięsem, pierogi z mięsem i kaszą gryczaną, różnego rodzaju paszteciki, pierogi ruskie, pasztet z makaronu włoskiego i wiele innych. Dzisiaj proponuję pierogi z mięsa z pieczarkami" - pisze autorka bloga "Królestwo Garów".

d1bjxpi
5.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki

Nadzienie:

  • 450 g mięsa wołowego gotowanego
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • sól
  • cukier
  • pieprz świeżo zmielony
  • 200 ml bulionu
  • tłuszcz do smażenia (u mnie masło)

Ciasto:

  • 300 ml mąki
  • 170-200 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki roztopionego gorącego masła
  • szczypta soli
Przepis
  • Cebule pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić, w razie potrzeby obrać. Pokroić.
  • Cebulę poddusić na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru.
  • Następnie dodać pieczarki i przesmażyć.
  • Mięso zemleć razem z pieczarkami z cebulą.
  • Zmielone mięso przełożyć na patelnię, wlać bulion, doprawić solą, pieprzem i poddusić.
  • Przygotować ciasto na pierogi.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 170 ml ciepłej wody i gorące masło. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut, aby odpoczęło.
  • Ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na środek każdego nałożyć trochę farszu. Zlepiać pierogi.
  • Wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę.
  • Przykryć pokrywką, gdy się zagotują, odkryć, zamieszać i gotować 2-3 minuty od zagotowania.
  • Można podawać z wody, ale najlepsze są podsmażone.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pierogi z mięsem i pieczarkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
Więcej tematów
d1bjxpi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj