Pierogi z mięsem i pieczarkami
"Na niedzielę w wielu polskich domach gotowany jest rosół, a później pytanie co zrobić z mięsem z tego rosołu. Najłatwiej zrobić po prostu pierogi z mięsem, pierogi z mięsem i kaszą gryczaną, różnego rodzaju paszteciki, pierogi ruskie, pasztet z makaronu włoskiego i wiele innych. Dzisiaj proponuję pierogi z mięsa z pieczarkami" - pisze autorka bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Nadzienie:
- 450 g mięsa wołowego gotowanego
- 2 cebule
- 500 g pieczarek
- sól
- cukier
- pieprz świeżo zmielony
- 200 ml bulionu
- tłuszcz do smażenia (u mnie masło)
Ciasto:
- 300 ml mąki
- 170-200 ml ciepłej wody
- 2 łyżki roztopionego gorącego masła
- szczypta soli
- Cebule pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić, w razie potrzeby obrać. Pokroić.
- Cebulę poddusić na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru.
- Następnie dodać pieczarki i przesmażyć.
- Mięso zemleć razem z pieczarkami z cebulą.
- Zmielone mięso przełożyć na patelnię, wlać bulion, doprawić solą, pieprzem i poddusić.
- Przygotować ciasto na pierogi.
- Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 170 ml ciepłej wody i gorące masło. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut, aby odpoczęło.
- Ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na środek każdego nałożyć trochę farszu. Zlepiać pierogi.
- Wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę.
- Przykryć pokrywką, gdy się zagotują, odkryć, zamieszać i gotować 2-3 minuty od zagotowania.
- Można podawać z wody, ale najlepsze są podsmażone.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze