Pierogi z mięsem i pieczarkami

"Na niedzielę w wielu polskich domach gotowany jest rosół, a później pytanie co zrobić z mięsem z tego rosołu. Najłatwiej zrobić po prostu pierogi z mięsem, pierogi z mięsem i kaszą gryczaną, różnego rodzaju paszteciki, pierogi ruskie, pasztet z makaronu włoskiego i wiele innych. Dzisiaj proponuję pierogi z mięsa z pieczarkami" - pisze autorka bloga "Królestwo Garów".

Pierogi z mięsem i pieczarkamiPierogi z mięsem i pieczarkami
Joanna Krzewińska

Nadzienie:

  • 450 g mięsa wołowego gotowanego
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • sól
  • cukier
  • pieprz świeżo zmielony
  • 200 ml bulionu
  • tłuszcz do smażenia (u mnie masło)

Ciasto:

  • 300 ml mąki
  • 170-200 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki roztopionego gorącego masła
  • szczypta soli

Przepis

  • Cebule pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić, w razie potrzeby obrać. Pokroić.
  • Cebulę poddusić na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru.
  • Następnie dodać pieczarki i przesmażyć.
  • Mięso zemleć razem z pieczarkami z cebulą.
  • Zmielone mięso przełożyć na patelnię, wlać bulion, doprawić solą, pieprzem i poddusić.
  • Przygotować ciasto na pierogi.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 170 ml ciepłej wody i gorące masło. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut, aby odpoczęło.
  • Ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na środek każdego nałożyć trochę farszu. Zlepiać pierogi.
  • Wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę.
  • Przykryć pokrywką, gdy się zagotują, odkryć, zamieszać i gotować 2-3 minuty od zagotowania.
  • Można podawać z wody, ale najlepsze są podsmażone.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia