Trwa ładowanie...
d2nfvh7
oprac. Katarzyna Gileta
14-03-2022 11:23

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Przepis

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem to danie charakterystyczne dla wschodniej Polski. Taki farsz warto doprawić dużą ilością pieprzu, czosnku i majeranku. Stanie się dzięki temu wyrazisty i aromatyczny. Pierogi najlepiej smakują z podsmażoną na złoto cebulką.

d2nfvh7
3.3
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
adobe stock
Źródło: adobe stock, fot: AGNES KANTARUK
Składniki
  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej (nie w torebkach)
  • 20 dag tłustego twarogu
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, czosnek garnulowany

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody(ja daję ciepłą)
  • 2 łyżki oliwy
Przepis
  • Z mąki, wody i oliwy zagnieść ciasto. Odłożyć na ok. 15 min.
  • Kaszę ugotować na sypko. Cebulkę posiekać w kosteczkę i zeszklić na maśle. Ser połączyć z kaszą i przemielić przez maszynkę. Dodać przyprawy do smaku, wymieszać.
  • Z ciasta zrobić wałek i podzielić na ok. 30 krążków.
  • Farszem nadziewać pierogi. Ugotować, osączyć i podsmażyć na maśle ze zrumienioną na złoto cebulką.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pierogi z kaszą gryczaną i serem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2
Share
d2nfvh7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2nfvh7
d2nfvh7
d2nfvh7
d2nfvh7
Więcej tematów
d2nfvh7