Pierogi z kaszą gryczaną i serem
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem to danie charakterystyczne dla wschodniej Polski. Taki farsz warto doprawić dużą ilością pieprzu, czosnku i majeranku. Stanie się dzięki temu wyrazisty i aromatyczny. Pierogi najlepiej smakują z podsmażoną na złoto cebulką.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 1,5 szklanki kaszy gryczanej (nie w torebkach)
- 20 dag tłustego twarogu
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, czosnek garnulowany
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki wody(ja daję ciepłą)
- 2 łyżki oliwy
- Z mąki, wody i oliwy zagnieść ciasto. Odłożyć na ok. 15 min.
- Kaszę ugotować na sypko. Cebulkę posiekać w kosteczkę i zeszklić na maśle. Ser połączyć z kaszą i przemielić przez maszynkę. Dodać przyprawy do smaku, wymieszać.
- Z ciasta zrobić wałek i podzielić na ok. 30 krążków.
- Farszem nadziewać pierogi. Ugotować, osączyć i podsmażyć na maśle ze zrumienioną na złoto cebulką.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze