Pierogi z kaszą gryczaną i serem
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem to danie charakterystyczne dla wschodniej Polski. Taki farsz warto doprawić dużą ilością pieprzu, czosnku i majeranku. Stanie się dzięki temu wyrazisty i aromatyczny. Pierogi najlepiej smakują z podsmażoną na złoto cebulką.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1,5 szklanki kaszy gryczanej (nie w torebkach)
- 20 dag tłustego twarogu
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, czosnek garnulowany
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki wody(ja daję ciepłą)
- 2 łyżki oliwy
Przepis
- Z mąki, wody i oliwy zagnieść ciasto. Odłożyć na ok. 15 min.
- Kaszę ugotować na sypko. Cebulkę posiekać w kosteczkę i zeszklić na maśle. Ser połączyć z kaszą i przemielić przez maszynkę. Dodać przyprawy do smaku, wymieszać.
- Z ciasta zrobić wałek i podzielić na ok. 30 krążków.
- Farszem nadziewać pierogi. Ugotować, osączyć i podsmażyć na maśle ze zrumienioną na złoto cebulką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl