Trwa ładowanie...
d476dkw

Pâté z wątróbek drobiowych z pistacjami

Przepis

Pâté z drobiowych wątróbek z dodatkiem pistacji to przepyszna propozycja na wielkanocny stół. Pâté to rodzaj niezwykle kremowego i delikatnego pasztetu. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki
  • 50 g pistacji łuskanych solonych - rozdrobnionych
  • 75 g cebuli - pokroić w kostkę
  • 1 ząbek czosnku - przecisnąć przez praskę
  • 200 g masła - pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 250 g wątróbek drobiowych oczyszczonych i osuszonych
  • 2 gałązki tymianku
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki brandy - ja dałam whisky (opcjonalnie)
Przepis
  • Cebulę i czosnek poddusić na 20 g masła najlepiej w garnku (odebrać trochę z wcześniej przygotowanego 200g).
  • Do cebulki dodać wątróbki, natkę, tymianek, sól i pieprz całość dusić około 15-20 min. cały czas mieszając.
  • Z garnka wyjąć gałązki tymianku i pietruszki - wyrzucić. Zdjąć garnek z ognia dodać masło i brandy wymieszać, następnie zmielić maszynką ręczna na gładka masę minimum 3 razy, (może uda się w blenderze kielichowym.
  • Do zmielonej masy dodać rozdrobnione pistacje i wymieszać. W razie potrzeby można doprawić. Masę przelać do słoiczków i odstawić do wystudzenia i stężenia (mi wyszło 1,5 słoiczka takiego jak na zdjęciu).
  • W małym rondelku roztopić 30 g masła i wylać na wierzch wystudzonego pasztetu, aby powstała 3 mm warstwa.
  • Wstawić do lodówki, gdy masło zacznie zastygać można udekorować pistacjami i tymiankiem.
Pâté z wątróbek drobiowych z pistacjami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d476dkw

Podziel się opinią

Share
d476dkw
d476dkw
d476dkw
d476dkw
Więcej tematów
d476dkw