Pâté z wątróbek drobiowych z pistacjami

Pâté z drobiowych wątróbek z dodatkiem pistacji to przepyszna propozycja na wielkanocny stół. Pâté to rodzaj niezwykle kremowego i delikatnego pasztetu. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

Pate z wątróbek drobiowych z pistacjamiPate z wątróbek drobiowych z pistacjami
Paulina Michalak

Składniki

  • 50 g pistacji łuskanych solonych - rozdrobnionych
  • 75 g cebuli - pokroić w kostkę
  • 1 ząbek czosnku - przecisnąć przez praskę
  • 200 g masła - pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 250 g wątróbek drobiowych oczyszczonych i osuszonych
  • 2 gałązki tymianku
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki brandy - ja dałam whisky (opcjonalnie)

Przepis

  • Cebulę i czosnek poddusić na 20 g masła najlepiej w garnku (odebrać trochę z wcześniej przygotowanego 200g).
  • Do cebulki dodać wątróbki, natkę, tymianek, sól i pieprz całość dusić około 15-20 min. cały czas mieszając.
  • Z garnka wyjąć gałązki tymianku i pietruszki - wyrzucić. Zdjąć garnek z ognia dodać masło i brandy wymieszać, następnie zmielić maszynką ręczna na gładka masę minimum 3 razy, (może uda się w blenderze kielichowym.
  • Do zmielonej masy dodać rozdrobnione pistacje i wymieszać. W razie potrzeby można doprawić. Masę przelać do słoiczków i odstawić do wystudzenia i stężenia (mi wyszło 1,5 słoiczka takiego jak na zdjęciu).
  • W małym rondelku roztopić 30 g masła i wylać na wierzch wystudzonego pasztetu, aby powstała 3 mm warstwa.
  • Wstawić do lodówki, gdy masło zacznie zastygać można udekorować pistacjami i tymiankiem.
Wybrane dla Ciebie
Zastąp nimi słodycze. To prawdziwe superfoods
Zastąp nimi słodycze. To prawdziwe superfoods
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇