Pâté z wątróbek drobiowych z pistacjami

Pâté z drobiowych wątróbek z dodatkiem pistacji to przepyszna propozycja na wielkanocny stół. Pâté to rodzaj niezwykle kremowego i delikatnego pasztetu. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

Pate z wątróbek drobiowych z pistacjamiPate z wątróbek drobiowych z pistacjami
Paulina Michalak

Składniki

  • 50 g pistacji łuskanych solonych - rozdrobnionych
  • 75 g cebuli - pokroić w kostkę
  • 1 ząbek czosnku - przecisnąć przez praskę
  • 200 g masła - pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 250 g wątróbek drobiowych oczyszczonych i osuszonych
  • 2 gałązki tymianku
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki brandy - ja dałam whisky (opcjonalnie)

Przepis

  • Cebulę i czosnek poddusić na 20 g masła najlepiej w garnku (odebrać trochę z wcześniej przygotowanego 200g).
  • Do cebulki dodać wątróbki, natkę, tymianek, sól i pieprz całość dusić około 15-20 min. cały czas mieszając.
  • Z garnka wyjąć gałązki tymianku i pietruszki - wyrzucić. Zdjąć garnek z ognia dodać masło i brandy wymieszać, następnie zmielić maszynką ręczna na gładka masę minimum 3 razy, (może uda się w blenderze kielichowym.
  • Do zmielonej masy dodać rozdrobnione pistacje i wymieszać. W razie potrzeby można doprawić. Masę przelać do słoiczków i odstawić do wystudzenia i stężenia (mi wyszło 1,5 słoiczka takiego jak na zdjęciu).
  • W małym rondelku roztopić 30 g masła i wylać na wierzch wystudzonego pasztetu, aby powstała 3 mm warstwa.
  • Wstawić do lodówki, gdy masło zacznie zastygać można udekorować pistacjami i tymiankiem.

Wybrane dla Ciebie

Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane