Pâté z wątróbek drobiowych z pistacjami
Pâté z drobiowych wątróbek z dodatkiem pistacji to przepyszna propozycja na wielkanocny stół. Pâté to rodzaj niezwykle kremowego i delikatnego pasztetu. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 50 g pistacji łuskanych solonych - rozdrobnionych
- 75 g cebuli - pokroić w kostkę
- 1 ząbek czosnku - przecisnąć przez praskę
- 200 g masła - pokrojonego na mniejsze kawałki
- 250 g wątróbek drobiowych oczyszczonych i osuszonych
- 2 gałązki tymianku
- 3 gałązki natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki brandy - ja dałam whisky (opcjonalnie)
- Cebulę i czosnek poddusić na 20 g masła najlepiej w garnku (odebrać trochę z wcześniej przygotowanego 200g).
- Do cebulki dodać wątróbki, natkę, tymianek, sól i pieprz całość dusić około 15-20 min. cały czas mieszając.
- Z garnka wyjąć gałązki tymianku i pietruszki - wyrzucić. Zdjąć garnek z ognia dodać masło i brandy wymieszać, następnie zmielić maszynką ręczna na gładka masę minimum 3 razy, (może uda się w blenderze kielichowym.
- Do zmielonej masy dodać rozdrobnione pistacje i wymieszać. W razie potrzeby można doprawić. Masę przelać do słoiczków i odstawić do wystudzenia i stężenia (mi wyszło 1,5 słoiczka takiego jak na zdjęciu).
- W małym rondelku roztopić 30 g masła i wylać na wierzch wystudzonego pasztetu, aby powstała 3 mm warstwa.
- Wstawić do lodówki, gdy masło zacznie zastygać można udekorować pistacjami i tymiankiem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze