Pistacje dobre dla serca

Nazywane są orzechami szczęścia, zielonymi migdałami albo smukłymi orzechami. Uprawia się je od tysiącleci. Są bardzo smaczne i zdrowe. Nie powinna nas zniechęcać ich wysoka kaloryczność, ponieważ wystarczy jeść garstkę orzeszków pistacjowych dziennie. Poznajmy ich prozdrowotne właściwości.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Orzeszki pistacjowe są owocem Pistacji właściwej. Drzewo pochodzi z pogranicza Azji Środkowej i Azji Mniejszej. W Europie największe plantacje znajdują się w Grecji, głównie na wyspie Egina. To tutaj rosną jedne z najlepszych odmian tych orzechów na świecie. Drzewo jest niewysokie, z gęstą koroną i podłużnymi listkami. Dobrze znane nam owoce, potocznie zwane właśnie pistacjami, są owalne i nieco podobne do oliwki. W miarę dojrzewania ich zielona barwa przechodzi w żółtą i purpurową.

Pistacja znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Orzeszki są bardzo smaczne na surowo albo podprażane. Pasują do ciast, tortów, lodów, budyniów, strucli czy jako nadzienie do cukierków, szczególnie marcepanowych. Dodaje się je do słynnej greckiej baklawy. Pistacje, jak to orzechy, są jednak kaloryczne – w 100 gramach mają blisko 600 kalorii. W 50-60 proc. składają się z tłuszczu. Ale dla zdrowia wystarczy garstka dziennie, a to już tylko 80-90 kalorii. A jeść je naprawdę warto.

30 witamin i minerałów

W pistacjach znajduje się szereg cennych witamin – głównie z grupy B, a wśród nich zwłaszcza witamina B6, która w organizmie pełni szereg istotnych funkcji: bierze udział w przemianie aminokwasów, uczestniczy w tworzeniu enzymów, hemoglobiny i hormonów, reguluje ciśnienie krwi, pracę serca, funkcjonowanie układu nerwowego, wzmacnia organizm, chroni przed odkładaniem się kamieni nerkowych, pomaga zwalczać ból i zesztywnienia nadgarstka oraz dłoni, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego, wzmacnia włosy i skórę.

W sumie w pistacjach jest ponad 30 cennych dla zdrowia witamin i minerałów – witamina E, fosfor, magnez, żelazo, potas, wapń, mangan, miedź. Znajduje się w nich też sporo błonnika (najwięcej wśród wszystkich orzechów – garść w ok. 10-12 proc. pokrywa dzienne zapotrzebowanie na błonnik), nienasycone kwasy tłuszczowe oraz białko. Orzeszki pistacjowe kryją w sobie także luteinę i zeaksantynę, których organizm nie produkuje, muszą więc być dostarczane wraz z pożywieniem. Odpowiadają za dobry wzrok i chronią przed chorobami oczu – szczególnie przed zwyrodnieniem plamki żółtej.

Serce jak dzwon

Fakt, że pistacje są dobre dla serca, został potwierdzony badaniami. Uczeni z Uniwersytetu Loma Linda w Kalifornii dowiedli, że wystarczy jeść garść orzeszków pistacjowych dziennie, by obniżyć poziom złego cholesterolu (frakcję LDL) i trójglicerydów, a także, by ustrzec się przed groźnymi chorobami serca. Pistacje są dobre dla zdrowia również ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które uszczelniają naczynia krwionośne. Z analiz amerykańskich ekspertów wynika nawet, że należą do produktów o największym potencjale antyoksydacyjnym.

Na tym prozdrowotne właściwości pistacji się nie kończą. Obecne w orzeszkach związki chronią przed rozwojem niektórych nowotworów – odkryli to pracownicy Uniwersytetu Teksasu, a swoje wnioski zaprezentowali w czasie konferencji Amerykańskiego Towarzystwa Badań nad Rakiem. Pistacje zapobiegają zwłaszcza rozwojowi raka płuc i prostaty. Uzupełniają jadłospis o gamma-tokoferol – organiczny związek chemiczny będący jedną z odmian witaminy E. To on zapobiega uszkodzeniom DNA spowodowanym przez wolne rodniki, tym samym chroniąc organizm przed rozwojem nowotworów.

Dla szczupłej sylwetki

Pistacje sprzyjają także zachowaniu szczupłej sylwetki. Amerykańscy badacze dowiedli, że tłuszcz obecny w tych orzeszkach jest mało przyswajany przez przewód pokarmowy, co obniża wartość energetyczną posiłku. Eksperci z Uniwersytetu Kalifornia potwierdzili, że spożywanie pistacji wpływa na utrzymanie prawidłowej wagi. Nieprzypadkowo zatem nazywa się je „smukłymi orzechami”. „Nasze badania potwierdziły, że osoby, które jedzą orzechy zamknięte w łupinach, przyjmują średnio o 41 proc. mniej kalorii” – stwierdził dr James Painter.

Wnioski? Orzechy pistacjowe warto włączyć do jadłospisu, należy jednak spożywać ich tylko garść dziennie, czyli kilka sztuk. Zdaniem uczonych atutem pistacji jest… łupinka. Dzięki niej jemy wolniej, koncentrujemy się na tej czynności, a czas jedzenia się wydłuża, co sprawia, że w efekcie zjadamy mniej i przyswajamy więcej składników odżywczych. Uwaga – najlepiej kupować pistacje bez soli, pochodzące z upraw ekologicznych i niepoddawane obróbce.

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca