Pasztet z resztek. Idealnie rozsmarowuje się na pieczywie

Niedzielny rosół to klasyk w niemal każdym polskim domu. Esencjonalny wywar to także świetna baza dla innych zup oraz pysznych sosów. A jak można wykorzystać mięso i warzywa z wywaru? Wystarczy przygotować pyszne smarowidło do chleba.

Smarowidło z warzyw i mięsa z rosołu wpisuje się w tegoroczny trend kulinarny "zero waste".
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Smarowidło z warzyw i mięsa z rosołu wpisuje się w tegoroczny trend kulinarny "zero waste". Chodzi o to, by nie wyrzucać jedzenia. Zapiekanki, sałatki, kremowe zupy, tosty oraz smarowidła do chleba to pyszne dania, które wyczarujemy z zalegających w lodówce resztek.

Aby przygotować pasztet z resztek, potrzebujemy około pół kilograma gotowanego mięsa (drobiowego, wołowego), warzyw z rosołu, cebuli, przypraw, 4 jajek i namoczonej w mleku kajzerki. Składniki przepuszczamy trzykrotnie przez maszynkę i łączymy z namoczoną w mleku kajzerką, jajkami i ulubionymi przyprawami. Żółtka możemy oddzielić, a z białek ubić pianę. Nada pasztetowi delikatności i pulchności. Aby gotowy wyrób miał bardziej kremową konsystencję, dodaje się do mięsnej masy także drobiowe lub cielęce wątróbki. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Masę przekładamy do foremki, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 min.

Do obowiązkowych dodatków aromatyzujących potrawę należy na pewno gałka muszkatołowa, charakteryzująca się słodkawym oraz lekko orzechowym smakiem i zapachem. Pikantności nada pasztetowi także ziele angielskie. Nie możemy też zapomnieć o pieprzu i liściu laurowym, a jeśli chcemy, by pasztet miał trochę "leśny" charakter, warto podczas przyrządzania wykorzystać trochę ziaren jałowca czy czosnku niedźwiedziego. Smak i strukturę możemy wzbogacić, dodając grzyby leśne, suszoną żurawinę, wędzone śliwki czy posiekane włoskie lub pistacjowe orzechy.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał