Trwa ładowanie...

Pasztet z resztek. Idealnie rozsmarowuje się na pieczywie

Niedzielny rosół to klasyk w niemal każdym polskim domu. Esencjonalny wywar to także świetna baza dla innych zup oraz pysznych sosów. A jak można wykorzystać mięso i warzywa z wywaru? Wystarczy przygotować pyszne smarowidło do chleba.

Pasztet z resztek. Idealnie rozsmarowuje się na pieczywieŹródło: 123RF.COM
d32ond2
d32ond2

Smarowidło z warzyw i mięsa z rosołu wpisuje się w tegoroczny trend kulinarny "zero waste". Chodzi o to, by nie wyrzucać jedzenia. Zapiekanki, sałatki, kremowe zupy, tosty oraz smarowidła do chleba to pyszne dania, które wyczarujemy z zalegających w lodówce resztek.

Aby przygotować pasztet z resztek, potrzebujemy około pół kilograma gotowanego mięsa (drobiowego, wołowego), warzyw z rosołu, cebuli, przypraw, 4 jajek i namoczonej w mleku kajzerki. Składniki przepuszczamy trzykrotnie przez maszynkę i łączymy z namoczoną w mleku kajzerką, jajkami i ulubionymi przyprawami. Żółtka możemy oddzielić, a z białek ubić pianę. Nada pasztetowi delikatności i pulchności. Aby gotowy wyrób miał bardziej kremową konsystencję, dodaje się do mięsnej masy także drobiowe lub cielęce wątróbki. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Masę przekładamy do foremki, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 min.

Do obowiązkowych dodatków aromatyzujących potrawę należy na pewno gałka muszkatołowa, charakteryzująca się słodkawym oraz lekko orzechowym smakiem i zapachem. Pikantności nada pasztetowi także ziele angielskie. Nie możemy też zapomnieć o pieprzu i liściu laurowym, a jeśli chcemy, by pasztet miał trochę "leśny" charakter, warto podczas przyrządzania wykorzystać trochę ziaren jałowca czy czosnku niedźwiedziego. Smak i strukturę możemy wzbogacić, dodając grzyby leśne, suszoną żurawinę, wędzone śliwki czy posiekane włoskie lub pistacjowe orzechy.

d32ond2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d32ond2
Więcej tematów