Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
To podstawa wielu świątecznych wypieków. Nie zawsze chce nam się robić ją od zera, więc kupujemy w sklepach. Mało kto zdaje sobie sprawę, jaki wpływ ma ona na nasze zdrowie. Prawda jest taka, że skład często pozostawia wiele do życzenia.
Często kupujemy półprodukty, by ułatwić sobie przygotowanie do świąt. Masa makowa do nich należy. Nic dziwnego, bo jest wygodna i dostępna w każdym sklepie. Niestety większość gotowych mas ma niewiele wspólnego z dawnym, domowym makiem, przygotowywanym przez nasze babcie. Największym problemem jest ogromna ilość cukru i dodatków poprawiających smak oraz konsystencję. To sprawia, że masa makowa staje się nie tylko mniej wartościowa, ale może mieć negatywny wpływ na zdrowie.
Idealnie miękki, puszysty i wilgotny makowiec w świątecznym wydaniu. A to wszystko zasługa jednego dodatku
Co naprawdę znajduje się w gotowych produktach?
Choć masa makowa powinna składać się przede wszystkim z maku, to w wielu gotowcach jego ilość wynosi zaledwie 18-22 proc. Na pierwszym miejscu listy składników przeważnie widnieje woda, a zaraz po niej cukier w ogromnych ilościach. To jednak dopiero początek problemów. W gotowej masie makowej bardzo często znajduje się również syrop glukozowo-fruktozowy, jeden z najbardziej krytykowanych dodatków spożywczych. Wpływa na gwałtowne skoki glukozy, zwiększa ryzyko insulinooporności, sprzyja odkładaniu tkanki tłuszczowej i zaburza metabolizm lipidów. Jego regularne spożywanie wiąże się z wyższym poziomem trójglicerydów i tzw. złego cholesterolu HDL.
Cukier to nie jest jedyny problem
Kolejnym problemem są aromaty i barwniki, które mają nadawać masie intensywniejszy smak, ale nie wnoszą żadnej wartości odżywczej. Zamiast miodu producenci stosują tańszy "miód sztuczny", czyli mieszankę cukru, syropów i aromatów. Takie rozwiązanie pozbawia masę właściwości antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych, które miałby prawdziwy miód. W gotowych produktach często znajdują się również mąka pszenna jako zagęstnik oraz kwas cytrynowy regulujący smak. Choć uznaje się go za substancję bezpieczną, jego duże ilości mogą utrudniać przyswajanie wapnia i podrażniać śluzówkę. Zdarza się także, że masa makowa zawiera oleje roślinne utwardzane, które wprowadzają do diety tłuszcze trans.
Gotowa masa makowa ma duży wpływ na organizm
Wysoka zawartość cukru i syropów powoduje gwałtowne skoki glikemii, co jest szczególnie niekorzystne w okresie, gdy spożywamy dużo słodyczy. Syrop glukozowo-fruktozowy zaburza metabolizm wątroby, przyczynia się do jej stłuszczenia i zwiększa stres oksydacyjny. Dodatek zagęstników obniża wartość odżywczą, a aromaty i sztuczne miodowe odpowiedniki dostarczają jedynie pustych kalorii. Im gorszy skład, bardziej obciążamy przewód pokarmowy, nie dostarczając praktycznie żadnych ważnych składników.
Domowa masa makowa jest o niebo lepsza
Domowa masa makowa składa się z maku, miodu, masła i bakalii, czasem wanilii, odrobiny alkoholu lub soku z cytryny. Nie potrzeba żadnych wypełniaczy i słodkich dodatków. Jej przygotowanie sprowadza się do ugotowania i zmielenia maku oraz połączenia go z rozpuszczonym masłem, miodem i bakaliami. Przygotowanie trwa około godziny i można ją zrobić dzień wcześniej, przechowując w lodówce. Dzięki temu będziesz mieć pyszny i zdrowy makowiec.