Paszteciki z mięsem i szpinakiem #przepisnadziś

Chrupiące przekąski w kilka chwil.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.krolestwogarow.pl

Wśród karnawałowych przekąsek nie może zabraknąć pasztecików. Można je przygotować z ciasta drożdżowego, ale sprawni się także ciasto francuskie, które piecze się błyskawicznie. Mięsno-szpinakowy farsz sprawdzi się do niego idealnie. Przepis poleca Joanna, autorka bloga "Królestwo garów".

Składniki:
500 g mięsa gotowanego bez kości
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 ostra papryczka
50 ml bulionu
sól i pieprz do smaku
cukier
500 g szpinaku mrożonego
tłuszcz do smażenia (masło, smalec)
1 opakowanie ciasta francuskiego

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy. Mięso mielimy. Cebulę kroimy w półplasterki, a czosnek i papryczkę siekamy. Na tłuszczu szklimy cebulę z dodatkiem szczypty cukru i soli. Następnie dodajemy czosnek i papryczkę, chwilę razem dusimy, wlewamy bulion i zagotowujemy. Mieszamy składniki z mięsem mielonym. Szpinak odciskamy, pozbywając się wody. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy. Na arkuszu nakładamy połowę szpinaku, wzdłuż dłuższego boku, zostawiając (wzdłuż drugiego dłuższego boku) wolny pas o szerokości około 3 cm. Na szpinaku układamy masę mięsną, na nim resztę szpinaku. Wolny pas ciasta lekko smarujemy wodą. Ciasto zwijamy, zaczynając od dłuższego boku z farszem. Po zwinięciu lekko dociskamy, aby lepiej się trzymało. Kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Układamy plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut.

Zobacz także: tort czekoladowy

[

Obraz

]( http://www.krolestwogarow.pl/ )

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości