Paszteciki z mięsem i szpinakiem #przepisnadziś

Chrupiące przekąski w kilka chwil.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.krolestwogarow.pl

Wśród karnawałowych przekąsek nie może zabraknąć pasztecików. Można je przygotować z ciasta drożdżowego, ale sprawni się także ciasto francuskie, które piecze się błyskawicznie. Mięsno-szpinakowy farsz sprawdzi się do niego idealnie. Przepis poleca Joanna, autorka bloga "Królestwo garów".

Składniki:
500 g mięsa gotowanego bez kości
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 ostra papryczka
50 ml bulionu
sól i pieprz do smaku
cukier
500 g szpinaku mrożonego
tłuszcz do smażenia (masło, smalec)
1 opakowanie ciasta francuskiego

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy. Mięso mielimy. Cebulę kroimy w półplasterki, a czosnek i papryczkę siekamy. Na tłuszczu szklimy cebulę z dodatkiem szczypty cukru i soli. Następnie dodajemy czosnek i papryczkę, chwilę razem dusimy, wlewamy bulion i zagotowujemy. Mieszamy składniki z mięsem mielonym. Szpinak odciskamy, pozbywając się wody. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy. Na arkuszu nakładamy połowę szpinaku, wzdłuż dłuższego boku, zostawiając (wzdłuż drugiego dłuższego boku) wolny pas o szerokości około 3 cm. Na szpinaku układamy masę mięsną, na nim resztę szpinaku. Wolny pas ciasta lekko smarujemy wodą. Ciasto zwijamy, zaczynając od dłuższego boku z farszem. Po zwinięciu lekko dociskamy, aby lepiej się trzymało. Kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Układamy plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut.

Zobacz także: tort czekoladowy

[

Obraz

]( http://www.krolestwogarow.pl/ )

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟