Paszteciki z mięsem i szpinakiem #przepisnadziś

Chrupiące przekąski w kilka chwil.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.krolestwogarow.pl

Wśród karnawałowych przekąsek nie może zabraknąć pasztecików. Można je przygotować z ciasta drożdżowego, ale sprawni się także ciasto francuskie, które piecze się błyskawicznie. Mięsno-szpinakowy farsz sprawdzi się do niego idealnie. Przepis poleca Joanna, autorka bloga "Królestwo garów".

Składniki:
500 g mięsa gotowanego bez kości
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 ostra papryczka
50 ml bulionu
sól i pieprz do smaku
cukier
500 g szpinaku mrożonego
tłuszcz do smażenia (masło, smalec)
1 opakowanie ciasta francuskiego

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy. Mięso mielimy. Cebulę kroimy w półplasterki, a czosnek i papryczkę siekamy. Na tłuszczu szklimy cebulę z dodatkiem szczypty cukru i soli. Następnie dodajemy czosnek i papryczkę, chwilę razem dusimy, wlewamy bulion i zagotowujemy. Mieszamy składniki z mięsem mielonym. Szpinak odciskamy, pozbywając się wody. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy. Na arkuszu nakładamy połowę szpinaku, wzdłuż dłuższego boku, zostawiając (wzdłuż drugiego dłuższego boku) wolny pas o szerokości około 3 cm. Na szpinaku układamy masę mięsną, na nim resztę szpinaku. Wolny pas ciasta lekko smarujemy wodą. Ciasto zwijamy, zaczynając od dłuższego boku z farszem. Po zwinięciu lekko dociskamy, aby lepiej się trzymało. Kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Układamy plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut.

Zobacz także: tort czekoladowy

[

Obraz

]( http://www.krolestwogarow.pl/ )

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia