Trwa ładowanie...
dp0lky0

Paszteciki z mięsem i szpinakiem #przepisnadziś

Chrupiące przekąski w kilka chwil.
Share
Paszteciki z mięsem i szpinakiem #przepisnadziś
Źródło: www.krolestwogarow.pl
dp0lky0

Wśród karnawałowych przekąsek nie może zabraknąć pasztecików. Można je przygotować z ciasta drożdżowego, ale sprawni się także ciasto francuskie, które piecze się błyskawicznie. Mięsno-szpinakowy farsz sprawdzi się do niego idealnie. Przepis poleca Joanna, autorka bloga "Królestwo garów".

Składniki:
500 g mięsa gotowanego bez kości
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 ostra papryczka
50 ml bulionu
sól i pieprz do smaku
cukier
500 g szpinaku mrożonego
tłuszcz do smażenia (masło, smalec)
1 opakowanie ciasta francuskiego

Przygotowanie:

dp0lky0

Szpinak rozmrażamy. Mięso mielimy. Cebulę kroimy w półplasterki, a czosnek i papryczkę siekamy. Na tłuszczu szklimy cebulę z dodatkiem szczypty cukru i soli. Następnie dodajemy czosnek i papryczkę, chwilę razem dusimy, wlewamy bulion i zagotowujemy. Mieszamy składniki z mięsem mielonym. Szpinak odciskamy, pozbywając się wody. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy. Na arkuszu nakładamy połowę szpinaku, wzdłuż dłuższego boku, zostawiając (wzdłuż drugiego dłuższego boku) wolny pas o szerokości około 3 cm. Na szpinaku układamy masę mięsną, na nim resztę szpinaku. Wolny pas ciasta lekko smarujemy wodą. Ciasto zwijamy, zaczynając od dłuższego boku z farszem. Po zwinięciu lekko dociskamy, aby lepiej się trzymało. Kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Układamy plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut.

Zobacz także: tort czekoladowy

[

]( http://www.krolestwogarow.pl/ )

dp0lky0

POLECAMY:

Ciasto filo - doskonałe na przekąski

Zapiekane i do chrupania. Trudno im się oprzeć

Szpinak zapiekany pod beszamelem

dp0lky0

Podziel się opinią

Share
dp0lky0
dp0lky0
Więcej tematów