Paszteciki z ciasta francuskiego

Paszteciki z ciasta francuskiego można podać zamiast uszek czy krokietów do wigilijnego barszczu. Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimo, a ich przygotowanie zajmie ci dosłownie chwilę. Polecamy.

Paszteciki z ciasta francuskiegoPaszteciki z ciasta francuskiego
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 op. mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 szklanka grochu żółtego (w połówkach)
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, imbir do smaku
  • grzybowa kostka bulionowa
  • płatki migdałowe

Przepis

  • Kapustę płuczemy, drobno szatkujemy, gotujemy do miękkości, odcedzamy.
  • Groch płuczemy, zalewamy dwoma szklankami wody, dodajemy kostkę grzybową i gotujemy na małym ogniu 15 min., aż groch wchłonie cały płyn.
  • Cebulę obieramy, siekamy, podsmażamy na złoto na maśle.
  • Do ostudzonego grochu dodajemy kapustę i podsmażoną cebulę. Doprawiamy do smaku. Masę wyrabiamy i formujemy podłużne paszteciki.
  • Rozmrożone ciasto francuskie rozwijamy lekko wałkujemy, kroimy na prostokąty i zwijamy w nie masę grochową.
  • Paszteciki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp.200 st. C. na ok. 25-30 min.
  • Pod koniec pieczenia paszteciki posypujemy płatkami migdałów.
  • Podajemy na gorąco do czerwonego barszczu.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw