Pasta z wanilii – jak ją wykorzystać
Gęsty syrop, o mocnym i czarująco słodkim aromacie, to produkt, którym powinien zainteresować się każdy miłośnik łakoci. Pasta waniliowa świetnie sprawdzi się jako dodatek do lodów, ciast, kremów czy drinków. Jednak przed zakupem warto przeczytać jej skład.
Wanilia to duża grupa roślin z rodziny storczykowatych, licząca ponad 100 gatunków. W kuchni szczególnie ceniony jest tylko jeden z nich – wanilia płaskolistna.
Niezwykłe walory pnącza pochodzącego z lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej odkryli już Aztekowie, w królestwie których płacono podatki… kwiatami tej rośliny. Pachną one bardzo przyjemnie, ale prawdziwe źródło aromatu tkwi w owocach przypominających długie, cienkie strączki, skrywające niewielkie czarne ziarenka. Tak zwane laski wanilii zbiera się jeszcze zielone, a następnie poddaje fermentacji i suszeniu, w trakcie której brązowieją i zaczynają intensywnie pachnieć, stając się bardzo pożądanym dodatkiem do deserów czy napojów.
Wanilia, obok szafranu, uchodzi za jedną z najdroższych przypraw świata. Nic dziwnego, gdyż produkcja przyprawy jest trudna i kosztowna. W naturze kwiaty tej rośliny zapylają tylko niektóre gatunki kolibrów oraz pszczół bezżądłowych, występujące wyłącznie na kontynencie amerykańskim. W innych zakątkach świata stosuje się pracochłonną, ręczną metodę zapylania. Tak dzieje się m.in. na Madagaskarze będącym obecnie największym producentem wanilii, zwłaszcza szczególnie cenionego rodzaju bourbon.
Zobacz też: Tania podróbka cukru waniliowego
To właśnie z niej przygotowuje się zazwyczaj pastę, która może nie tylko wzbogacić smak wielu słodkich specjałów, ale nadać im również pięknego wyglądu.
Ile wanilii w paście
Pasta waniliowa ma wspaniały i intensywny smak oraz aromat. Jej zapach skutecznie poprawia samopoczucie i odgania złe myśli. Przyprawa nieprzypadkowo od wieków jest też uznawana za afrodyzjak.
Jednak przez zakupem produktu warto przeczytać skład. Choćby po to, żeby przekonać się, jaki udział ma w nim… wanilia. Same ziarna stanowią zazwyczaj nie więcej niż 2-3 proc., ale znacznie większe różnice występują w ilości ekstraktu z wanilii. W niektórych pastach sięga nawet 50 proc., ale niekiedy wynosi zaledwie 15-20 proc.
Oczywiście im więcej wanilii (pod wszelkimi postaciami), tym lepiej. Pozostałe składniki nie są bowiem zbyt wartościowe. Na czele listy zwykle znajduje się cukier, którego negatywny wpływ na nasze zdrowie nie podlega dyskusji. Sacharoza dostarcza tylko "pustych kalorii" i sprzyja rozwojowi otyłości. Przyspiesza procesy starzenia organizmu, zakłóca gospodarkę hormonalną, osłabia układ odpornościowy, zakwasza organizm, a także stanowi dobrą pożywkę dla drobnoustrojów, czego konsekwencją bywa próchnica, paradontoza albo grzybica.
W pastach waniliowych zazwyczaj pojawiają się też zagęstniki: tragakanta, guma ksantanowa czy guma guar. Wprawdzie są to dodatki pochodzenia naturalnego, uważane za bezpieczne dla naszego zdrowia, jednak spożywane w nadmiernej ilości mogą wywoływać problemy żołądkowe, a czasem również reakcje alergiczne.
Jeśli nie mamy zaufania do produktów kupowanych w sklepach, pastę waniliową możemy przygotować w domu. Wystarczy zagotować 200 ml wody z dodatkiem 100 g cukru trzcinowego i do gotującego się syropu dodać ziarenka wyskrobane z trzech lasek dobrej jakości wanilii, które siekamy i też dodajemy do wody. Gotujemy kilka minut, blendujemy, a po wystudzeniu przekładamy do szklanych opakowań.
Pasta waniliowa – do czego ją dodawać
Pasta waniliowa to produkt nie tylko smaczny, ale również wygodny w użyciu u wydajny – jedna łyżeczka odpowiada całej lasce przyprawy i często wystarczy do nadania niepowtarzalnego aromatu całemu ciastu.
Produkt świetnie sprawdzi się także jako dodatek do lodów, kremów, polew czy słodkich sosów. Pasta wspaniale smakuje z bitą śmietaną, warto nią również wzbogacać farsz do naleśników albo dodać do domowego budyniu. Urozmaici również śniadanie, gdy wlejemy trochę waniliowego syropu do owsianki lub po prostu jogurtu naturalnego. Można nią "doprawić" także herbatę albo kawę. Doda smaku drinkowi.
Pasta waniliowa występuje zazwyczaj w postaci płynnej z widocznymi zawieszonymi ziarenkami wanilii. Dzięki temu bardzo łatwo się rozprowadza w potrawach, nadając im intensywnego aromatu, niebanalnego smaku i ekskluzywnego wyglądu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl