Pasta z wanilii – jak ją wykorzystać

Gęsty syrop, o mocnym i czarująco słodkim aromacie, to produkt, którym powinien zainteresować się każdy miłośnik łakoci. Pasta waniliowa świetnie sprawdzi się jako dodatek do lodów, ciast, kremów czy drinków. Jednak przed zakupem warto przeczytać jej skład.

Pasta waniliowa ma wspaniały i intensywny smak oraz aromat
Źródło zdjęć: © iStock.com

Wanilia to duża grupa roślin z rodziny storczykowatych, licząca ponad 100 gatunków. W kuchni szczególnie ceniony jest tylko jeden z nich – wanilia płaskolistna.

Niezwykłe walory pnącza pochodzącego z lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej odkryli już Aztekowie, w królestwie których płacono podatki… kwiatami tej rośliny. Pachną one bardzo przyjemnie, ale prawdziwe źródło aromatu tkwi w owocach przypominających długie, cienkie strączki, skrywające niewielkie czarne ziarenka. Tak zwane laski wanilii zbiera się jeszcze zielone, a następnie poddaje fermentacji i suszeniu, w trakcie której brązowieją i zaczynają intensywnie pachnieć, stając się bardzo pożądanym dodatkiem do deserów czy napojów.

Wanilia, obok szafranu, uchodzi za jedną z najdroższych przypraw świata. Nic dziwnego, gdyż produkcja przyprawy jest trudna i kosztowna. W naturze kwiaty tej rośliny zapylają tylko niektóre gatunki kolibrów oraz pszczół bezżądłowych, występujące wyłącznie na kontynencie amerykańskim. W innych zakątkach świata stosuje się pracochłonną, ręczną metodę zapylania. Tak dzieje się m.in. na Madagaskarze będącym obecnie największym producentem wanilii, zwłaszcza szczególnie cenionego rodzaju bourbon.

Zobacz też: Tania podróbka cukru waniliowego

To właśnie z niej przygotowuje się zazwyczaj pastę, która może nie tylko wzbogacić smak wielu słodkich specjałów, ale nadać im również pięknego wyglądu.

Ile wanilii w paście

Pasta waniliowa ma wspaniały i intensywny smak oraz aromat. Jej zapach skutecznie poprawia samopoczucie i odgania złe myśli. Przyprawa nieprzypadkowo od wieków jest też uznawana za afrodyzjak.

Jednak przez zakupem produktu warto przeczytać skład. Choćby po to, żeby przekonać się, jaki udział ma w nim… wanilia. Same ziarna stanowią zazwyczaj nie więcej niż 2-3 proc., ale znacznie większe różnice występują w ilości ekstraktu z wanilii. W niektórych pastach sięga nawet 50 proc., ale niekiedy wynosi zaledwie 15-20 proc.

Oczywiście im więcej wanilii (pod wszelkimi postaciami), tym lepiej. Pozostałe składniki nie są bowiem zbyt wartościowe. Na czele listy zwykle znajduje się cukier, którego negatywny wpływ na nasze zdrowie nie podlega dyskusji. Sacharoza dostarcza tylko "pustych kalorii" i sprzyja rozwojowi otyłości. Przyspiesza procesy starzenia organizmu, zakłóca gospodarkę hormonalną, osłabia układ odpornościowy, zakwasza organizm, a także stanowi dobrą pożywkę dla drobnoustrojów, czego konsekwencją bywa próchnica, paradontoza albo grzybica.

W pastach waniliowych zazwyczaj pojawiają się też zagęstniki: tragakanta, guma ksantanowa czy guma guar. Wprawdzie są to dodatki pochodzenia naturalnego, uważane za bezpieczne dla naszego zdrowia, jednak spożywane w nadmiernej ilości mogą wywoływać problemy żołądkowe, a czasem również reakcje alergiczne.

Jeśli nie mamy zaufania do produktów kupowanych w sklepach, pastę waniliową możemy przygotować w domu. Wystarczy zagotować 200 ml wody z dodatkiem 100 g cukru trzcinowego i do gotującego się syropu dodać ziarenka wyskrobane z trzech lasek dobrej jakości wanilii, które siekamy i też dodajemy do wody. Gotujemy kilka minut, blendujemy, a po wystudzeniu przekładamy do szklanych opakowań.

Pasta waniliowa – do czego ją dodawać

Pasta waniliowa to produkt nie tylko smaczny, ale również wygodny w użyciu u wydajny – jedna łyżeczka odpowiada całej lasce przyprawy i często wystarczy do nadania niepowtarzalnego aromatu całemu ciastu.

Produkt świetnie sprawdzi się także jako dodatek do lodów, kremów, polew czy słodkich sosów. Pasta wspaniale smakuje z bitą śmietaną, warto nią również wzbogacać farsz do naleśników albo dodać do domowego budyniu. Urozmaici również śniadanie, gdy wlejemy trochę waniliowego syropu do owsianki lub po prostu jogurtu naturalnego. Można nią "doprawić" także herbatę albo kawę. Doda smaku drinkowi.

Pasta waniliowa występuje zazwyczaj w postaci płynnej z widocznymi zawieszonymi ziarenkami wanilii. Dzięki temu bardzo łatwo się rozprowadza w potrawach, nadając im intensywnego aromatu, niebanalnego smaku i ekskluzywnego wyglądu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów