Trwa ładowanie...

Pasta z wanilii – jak ją wykorzystać

Gęsty syrop, o mocnym i czarująco słodkim aromacie, to produkt, którym powinien zainteresować się każdy miłośnik łakoci. Pasta waniliowa świetnie sprawdzi się jako dodatek do lodów, ciast, kremów czy drinków. Jednak przed zakupem warto przeczytać jej skład.

Pasta z wanilii – jak ją wykorzystaćŹródło: iStock.com
d1jz0wn
d1jz0wn

Wanilia to duża grupa roślin z rodziny storczykowatych, licząca ponad 100 gatunków. W kuchni szczególnie ceniony jest tylko jeden z nich – wanilia płaskolistna.

Niezwykłe walory pnącza pochodzącego z lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej odkryli już Aztekowie, w królestwie których płacono podatki… kwiatami tej rośliny. Pachną one bardzo przyjemnie, ale prawdziwe źródło aromatu tkwi w owocach przypominających długie, cienkie strączki, skrywające niewielkie czarne ziarenka. Tak zwane laski wanilii zbiera się jeszcze zielone, a następnie poddaje fermentacji i suszeniu, w trakcie której brązowieją i zaczynają intensywnie pachnieć, stając się bardzo pożądanym dodatkiem do deserów czy napojów.

Wanilia, obok szafranu, uchodzi za jedną z najdroższych przypraw świata. Nic dziwnego, gdyż produkcja przyprawy jest trudna i kosztowna. W naturze kwiaty tej rośliny zapylają tylko niektóre gatunki kolibrów oraz pszczół bezżądłowych, występujące wyłącznie na kontynencie amerykańskim. W innych zakątkach świata stosuje się pracochłonną, ręczną metodę zapylania. Tak dzieje się m.in. na Madagaskarze będącym obecnie największym producentem wanilii, zwłaszcza szczególnie cenionego rodzaju bourbon.

Zobacz też: Tania podróbka cukru waniliowego

To właśnie z niej przygotowuje się zazwyczaj pastę, która może nie tylko wzbogacić smak wielu słodkich specjałów, ale nadać im również pięknego wyglądu.

d1jz0wn

Ile wanilii w paście

Pasta waniliowa ma wspaniały i intensywny smak oraz aromat. Jej zapach skutecznie poprawia samopoczucie i odgania złe myśli. Przyprawa nieprzypadkowo od wieków jest też uznawana za afrodyzjak.

Jednak przez zakupem produktu warto przeczytać skład. Choćby po to, żeby przekonać się, jaki udział ma w nim… wanilia. Same ziarna stanowią zazwyczaj nie więcej niż 2-3 proc., ale znacznie większe różnice występują w ilości ekstraktu z wanilii. W niektórych pastach sięga nawet 50 proc., ale niekiedy wynosi zaledwie 15-20 proc.

Oczywiście im więcej wanilii (pod wszelkimi postaciami), tym lepiej. Pozostałe składniki nie są bowiem zbyt wartościowe. Na czele listy zwykle znajduje się cukier, którego negatywny wpływ na nasze zdrowie nie podlega dyskusji. Sacharoza dostarcza tylko "pustych kalorii" i sprzyja rozwojowi otyłości. Przyspiesza procesy starzenia organizmu, zakłóca gospodarkę hormonalną, osłabia układ odpornościowy, zakwasza organizm, a także stanowi dobrą pożywkę dla drobnoustrojów, czego konsekwencją bywa próchnica, paradontoza albo grzybica.

W pastach waniliowych zazwyczaj pojawiają się też zagęstniki: tragakanta, guma ksantanowa czy guma guar. Wprawdzie są to dodatki pochodzenia naturalnego, uważane za bezpieczne dla naszego zdrowia, jednak spożywane w nadmiernej ilości mogą wywoływać problemy żołądkowe, a czasem również reakcje alergiczne.

d1jz0wn

Jeśli nie mamy zaufania do produktów kupowanych w sklepach, pastę waniliową możemy przygotować w domu. Wystarczy zagotować 200 ml wody z dodatkiem 100 g cukru trzcinowego i do gotującego się syropu dodać ziarenka wyskrobane z trzech lasek dobrej jakości wanilii, które siekamy i też dodajemy do wody. Gotujemy kilka minut, blendujemy, a po wystudzeniu przekładamy do szklanych opakowań.

Pasta waniliowa – do czego ją dodawać

Pasta waniliowa to produkt nie tylko smaczny, ale również wygodny w użyciu u wydajny – jedna łyżeczka odpowiada całej lasce przyprawy i często wystarczy do nadania niepowtarzalnego aromatu całemu ciastu.

Produkt świetnie sprawdzi się także jako dodatek do lodów, kremów, polew czy słodkich sosów. Pasta wspaniale smakuje z bitą śmietaną, warto nią również wzbogacać farsz do naleśników albo dodać do domowego budyniu. Urozmaici również śniadanie, gdy wlejemy trochę waniliowego syropu do owsianki lub po prostu jogurtu naturalnego. Można nią "doprawić" także herbatę albo kawę. Doda smaku drinkowi.

Pasta waniliowa występuje zazwyczaj w postaci płynnej z widocznymi zawieszonymi ziarenkami wanilii. Dzięki temu bardzo łatwo się rozprowadza w potrawach, nadając im intensywnego aromatu, niebanalnego smaku i ekskluzywnego wyglądu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1jz0wn
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1jz0wn
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj