Owoce w alkoholu - przyszedł sezon na nalewki!

Owoce konserwowane w spirytusie są bardzo rzeczą zwyczajną we Francji i krajach południowych, u nas mało w użyciu pomimo wybornego smaku - pisała już w XIX wieku Lucyna Ćwierczakiewiczowa w swej książce "Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast" (Wyd. Alfa 1985, reprint wyd. 1885 r.). Mogą być - po staropolsku - przysmakiem poobiednim lub "męskim" dodatkiem do mięsa. Można nimi ozdabiać torty, leguminy i kremy.

Owoce w alkoholu - przyszedł sezon na nalewki!
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
4

Owoce konserwowane w spirytusie są bardzo rzeczą zwyczajną we Francji i krajach południowych, u nas mało w użyciu pomimo wybornego smaku - pisała już w XIX wieku Lucyna Ćwierczakiewiczowa w swej książce "Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast" (Wyd. *Alfa 1985, reprint wyd. 1885 r.). *Mogą być - po staropolsku - przysmakiem poobiednim lub "męskim" dodatkiem do mięsa. Można nimi ozdabiać torty, leguminy i kremy.

Owoce powinny być najlepszego gatunku, dojrzałe i soczyste, gdyż w alkoholu twardnieją i wysuszają się. Najlepiej zalewać je niezbyt mocnym alkoholem (30-33 proc.) i przechowywać w szczelnie zamkniętych gąsiorkach lub słojach typu twist. Syrop z owoców może z powodzeniem służyć jako "babska" nalewka. Owoce wyjęte z syropu można obtoczyć w cukrze lub kandyzować w syropie.

Wiśnie

Powinny być dojrzałe, na przykład tzw. łutówki, ale trzeba uważać, by nie były przejrzałe. Ucinamy ogonki do połowy i na sicie przelewamy wrzątkiem. Następnie układamy je w słoju nakłute wcześniej w 2-3 miejscach drewnianą wykałaczką, dodajemy kawałek cynamonu i trochę ziaren kolendry. Gotowe wiśnie zalewamy gęstym syropem (na każdy kilogram owoców - 300 ml z 30 dag cukru) zmieszanym ze spirytusem w proporcji dającej alkohol o mocy do 33 proc. Staropolski przepis poleca wystawić słój na słońce na 4-6 tygodni.

Gruszki

Wybieramy bardzo soczyste, niewielkie i niezbyt dojrzałe gruszki, które zanurzamy w gorącej wodzie i trzymamy na ogniu, aż zmiękną - są wtedy łatwe do obrania. Pozbawione skórki owoce wkładamy do zimnej wody, do której wcześniej należy dodać soku lub kwasku cytrynowego (na 1,5 kg owoców - sok z jednej cytryny). Następnie sporządzamy syrop z pół litra wody i 30 dag cukru (na 1 kg owoców). Do gotowego syropu wrzucamy gruszki i raz zagotowujemy, odstawiamy. Na drugi dzień odlewamy syrop, podgrzewamy go i na gorący wrzucamy gruszki, ponownie je zagotowując. Następnego dnia znów powtarzamy tę czynność. W rezultacie mamy uzyskać miękkie owoce. Wystudzone gruszki układamy w słoju i zalewamy syropem, który wcześniej należy wymieszać ze spirytusem w takiej proporcji, aby otrzymać alkohol o mocy 33 procent.

Brzoskwinie

Przygotowujemy syrop z 80 dag cukru i szklanki wody (na jeden kilogram owoców). Dojrzałe, ale nie przejrzałe brzoskwinie obieramy ze skórki, jeśli dodajemy morele wystarczy obetrzeć je z meszku. Owoce nakłuwamy w kilku miejscach drewnianą szpilką i wkładamy do gotującego się syropu. Raz zagotowane owoce należy przełożyć do porcelanowego naczynia na dwie doby. Po upływie tego czasu zlewamy syrop i odparowujemy go by zgęstniał. Tak przygotowany syrop, po wystygnięciu mieszamy z ćwiartką żytniówki. Owoce układamy w słoikach i zalewamy syropem. Gdy owoce po pewnym okresie spadną na dno są gotowe do użytku. Jeśli nas stać, można owoce zalać winiakiem.

Zobacz w innych serwisach:

Renklody

Prawie dojrzałe renklody, obetrzeć z "koloru" i ponakłuwać wielokrotnie drewnianą szpilką. Następnie wrzucić je do wrzącej wody, trzymać przez chwilę na małym ogniu. Gdy wypłyną na wierzch, wyjmować je łyżką cedzakową i wkładać od razu do zimnej wody. Po wystygnięciu wyłożyć na sitko i dokładnie odsączyć. Teraz przełożyć do gęstego syropu - na kilogram owoców - 0,5 l syropu z 0,5 kg cukru i odstawić na dobę. Drugiego dnia zlać syrop i po przegotowaniu ponownie zalać nim owoce. Nazajutrz syrop razem z owocami zagotować i wyszumować. Ostudzone owoce ułożyć w słoikach, a do syropu dodać tyle spirytusu, by uzyskać 30-33 proc. moc alkoholu - i zalać nim owoce zamykając szczelnie słoiki. Oprócz renklod można też przyrządzać inne śliwki - z wyjątkiem węgierek, które mają zbyt grubą skórkę.

Orzechy

Jeszcze miękkie, zielone orzechy (dające się przekłuć igłą) obieramy ze skórki i wrzucamy na wrzącą wodę z sokiem cytrynowym. Gdy owoce zmiękną zalewamy je gęstym syropem. Następnego dnia zlewamy go, zagotowujemy i ponownie zalewamy nim orzechy. Czynność tę powtarzamy 3-krotnie. Czwartego dnia - orzechy układamy w słoikach np. typu twist i zalewamy je syropem - rozprowadzonym ze spirytusem tak, by uzyskać 33 proc moc alkoholu. Słoiki szczelnie zakręcamy.

MWM

Zobacz w innych serwisach:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Zrób to na noc, a rano nie poznasz swojego brzucha. Naturalna mieszanka 3 składników
Zrób to na noc, a rano nie poznasz swojego brzucha. Naturalna mieszanka 3 składników
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć