Owoce i warzywa z grilla. Smacznie i zdrowo

Najwięksi fani grilla są zdania, że grillować można praktycznie każdy produkt spożywczy. Ten sposób przygotowywania jedzenia faktycznie daje spore pole do popisu i nie trzeba ograniczać się do kiełbasek czy karkówki. Mięsne klasyki można uzupełnić lub od czasu do czasu zastąpić warzywno-owocowymi propozycjami. Oto kilka podpowiedzi co warto wrzucić na ruszt i jak umiejętnie to zrobić.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 12Wege przysmaki z rusztu

Obraz
© Shutterstock.com

Najwięksi fani grilla są zdania, że grillować można praktycznie każdy produkt spożywczy. Ten sposób przygotowywania jedzenia faktycznie daje spore pole do popisu i nie trzeba ograniczać się do kiełbasek czy karkówki. Mięsne klasyki można uzupełnić lub od czasu do czasu zastąpić warzywno-owocowymi propozycjami. Oto kilka podpowiedzi co warto wrzucić na ruszt i jak umiejętnie to zrobić.

/ 12Sama woda nie wystarczy. Jak myć warzywa i owoce?

/ 12Grillowany ananas

Obraz
© Shutterstock.com

Owoc należy obrać, pokroić na plastry i wyciąć twardy środek lub okroić boki i nabić je na patyczki. Następnie zamoczyć kawałki w marynacie. Jakiej? To już zależy od naszej inwencji. Może to być np. mleczko kokosowe albo miód z dodatkiem soku z cytryny i listkami mięty. W wersji z mleczkiem kokosowym przed grillowaniem można plastry delikatnie obsypać brązowym cukrem i cynamonem. Następnie ułożyć ananasa na ruszcie i grillować kilka minut. Ciemne pręgi na owocach to znak, że danie jest gotowe.

/ 12Grillowane szaszłyki z warzyw

Obraz
© Shutterstock.com

Kolorowe, pyszne i proste w przygotowaniu. Kawałki ulubionych, umytych wcześniej warzyw należy nabić na patyczki do szaszłyków (uprzednio lekko zwilżone). Do grillowania świetnie nadaje się: kukurydza, cukinia, cebula, papryka, ale również pomidorki koktajlowe. Aby danie zyskało aromatu i smaku dobrze jest skropić warzywa mieszanką oliwy, rozmarynu, tymianku i świeżo mielonego pieprzu.

/ 12Grillowane roladki z cukini i sera

Obraz
© 123RF.COM

Grillowanie warzyw nie musi kojarzyć się z typowo studencką imprezą pod chmurką. Na ruszcie można także wyczarować eleganckie przystawki, które zachwycą najbardziej wymagających gości. Doskonałym pomysłem będzie przygotowanie roladek z plastrów cukinii (tę bez obierania należy pokroić wzdłuż w plastry) z dodatkiem kawałków sera halloumi i podprażonych orzeszków piniowych. Aby całość była jeszcze smaczniejsza, przed zawinięciem sera, można cienko posmarować warzywa domowym pesto z bazylii. Ze względów praktycznych można roladki spiąć wykałaczką, którą należy usunąć przed podaniem.

/ 12Grillowany arbuz

Obraz
© Shutterstock.com

Ten soczysty owoc niewielu kojarzy się z grillowaniem, ale z dodatkiem miodu może stanowić pyszny i orzeźwiający deser. Grubsze plastry wystarczy skropić słodkim dodatkiem, a następnie grillować po ok. 2 minuty z każdej strony. Najlepiej smakuje z dodatkiem salsy z truskawek, mięty i mango.

/ 12Grillowana kukurydza

Obraz
© Shutterstock.com

Produkt ten nie wymaga dużego nakładu pracy, a jego smak obroni się dodatkiem masła i świeżych ziół (rozmarynu, tymianku)
, a także dzięki płatkom chili. Przed położeniem na rozgrzanego grilla należy usunąć liście i umyć warzywo. Można grillować ją w folii aluminiowej lub po wcześniejszym podgotowaniu saute bezpośrednio na ruszcie.

/ 12Grillowany banan z czekoladą

Obraz
© Shutterstock.com

Średnio dojrzałe banany najlepiej grillować za pomocą aluminiowej tacki. Powinny zrobić się czarne z zewnątrz, a miąższ w środku znacznie się podgrzeje i zrobi bardzo kremowy. Można je podawać z polewą czekoladową, ale są równie pyszne z sosem przygotowanym z brązowego cukru, soku z pomarańczy i odrobiny cynamonu. Składniki należy podgrzać w rondelku, a następnie polać przekrojone banany.

/ 12Grillowane marchewki i szparagi

Obraz
© 123RF.COM

Na ruszcie sprawdzą się także sezonowe warzywa. Zwłaszcza młode marchewki i zielone szparagi. Nie tylko pięknie prezentują się na talerzu, ale zachwycają chrupką teksturą i wyjątkowym smakiem. Wystarczy dokładnie umyć pęczek zielonych szparagów i kilka mniejszych marchewek, a oliwę z oliwek połączyć z solą, pieprzem, płatkami czosnku i ziołami prowansalskimi, tworząc marynatę. Warzywa obtoczyć w marynacie, układać na ruszcie lub gorącej patelni grillowej i grillować z obu stron po kilka minut.

10 / 12Grillowane truskawki z piankami marshmallows

Obraz
© 123RF.COM

Sezon na truskawki zbiega się z czasem, gdy regularnie rozstawiamy grille i gotujemy na ruszcie. Te małe owoce wbrew pozorom także można przygotować w ten sposób, ale należy wykorzystać do tego specjalne patyczki, np. do szaszłyków. W połączeniu ze słodkimi piankami mogą być oryginalną propozycją na deser, którą pokochają nie tylko dzieci.

11 / 12Grillowane awokado

Obraz
© 123RF.COM

Awokado coraz częściej gości na polskich stołach pod różnymi postaciami. Grillowane smakuje równie dobrze co guacamole! Po usunięciu pestki wystarczy połówki ułożyć na kilka minut na rozpalonym ruszcie, a następnie wgłębienia po pestce wypełnić farszem z fety i pomidorów. Całość doprawić ziołowym pieprzem i gotowe.

12 / 12Grillowany bakłażan

Obraz
© 123RF.COM

Przy grillowaniu bakłażana trzeba pamiętać o stosowaniu bardzo niedużej ilości tłuszczu, bo warzywo to wchłonie go niczym gąbka. Dlatego przed położeniem produktu na ogniu lepiej jest posmarować plastry niewielką ilością oliwy. Pomocne w wydobyciu jak najlepszego smaku przyprawy: świeżo mielony pieprz, szczypta wędzonej papryki czy zioła. Wcześniej plastry warto posolić, aby usunąć nieprzyjemną goryczkę. Można jeszcze dodać nieco posiekanego czosnku. Gdy oberżyna się zarumieni, można ją zdjąć z ognia i serwować z sosem jogurtowym lub serowym. Doskonale smakuje też z różnymi rodzajami pesto.

mp/ WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja