Owoce i warzywa z grilla. Smacznie i zdrowo
Najwięksi fani grilla są zdania, że grillować można praktycznie każdy produkt spożywczy. Ten sposób przygotowywania jedzenia faktycznie daje spore pole do popisu i nie trzeba ograniczać się do kiełbasek czy karkówki. Mięsne klasyki można uzupełnić lub od czasu do czasu zastąpić warzywno-owocowymi propozycjami. Oto kilka podpowiedzi co warto wrzucić na ruszt i jak umiejętnie to zrobić.
Wege przysmaki z rusztu
Najwięksi fani grilla są zdania, że grillować można praktycznie każdy produkt spożywczy. Ten sposób przygotowywania jedzenia faktycznie daje spore pole do popisu i nie trzeba ograniczać się do kiełbasek czy karkówki. Mięsne klasyki można uzupełnić lub od czasu do czasu zastąpić warzywno-owocowymi propozycjami. Oto kilka podpowiedzi co warto wrzucić na ruszt i jak umiejętnie to zrobić.
Sama woda nie wystarczy. Jak myć warzywa i owoce?
Grillowany ananas
Owoc należy obrać, pokroić na plastry i wyciąć twardy środek lub okroić boki i nabić je na patyczki. Następnie zamoczyć kawałki w marynacie. Jakiej? To już zależy od naszej inwencji. Może to być np. mleczko kokosowe albo miód z dodatkiem soku z cytryny i listkami mięty. W wersji z mleczkiem kokosowym przed grillowaniem można plastry delikatnie obsypać brązowym cukrem i cynamonem. Następnie ułożyć ananasa na ruszcie i grillować kilka minut. Ciemne pręgi na owocach to znak, że danie jest gotowe.
Grillowane szaszłyki z warzyw
Kolorowe, pyszne i proste w przygotowaniu. Kawałki ulubionych, umytych wcześniej warzyw należy nabić na patyczki do szaszłyków (uprzednio lekko zwilżone). Do grillowania świetnie nadaje się: kukurydza, cukinia, cebula, papryka, ale również pomidorki koktajlowe. Aby danie zyskało aromatu i smaku dobrze jest skropić warzywa mieszanką oliwy, rozmarynu, tymianku i świeżo mielonego pieprzu.
Grillowane roladki z cukini i sera
Grillowanie warzyw nie musi kojarzyć się z typowo studencką imprezą pod chmurką. Na ruszcie można także wyczarować eleganckie przystawki, które zachwycą najbardziej wymagających gości. Doskonałym pomysłem będzie przygotowanie roladek z plastrów cukinii (tę bez obierania należy pokroić wzdłuż w plastry) z dodatkiem kawałków sera halloumi i podprażonych orzeszków piniowych. Aby całość była jeszcze smaczniejsza, przed zawinięciem sera, można cienko posmarować warzywa domowym pesto z bazylii. Ze względów praktycznych można roladki spiąć wykałaczką, którą należy usunąć przed podaniem.
Grillowany arbuz
Grillowana kukurydza
Produkt ten nie wymaga dużego nakładu pracy, a jego smak obroni się dodatkiem masła i świeżych ziół (rozmarynu, tymianku)
, a także dzięki płatkom chili. Przed położeniem na rozgrzanego grilla należy usunąć liście i umyć warzywo. Można grillować ją w folii aluminiowej lub po wcześniejszym podgotowaniu saute bezpośrednio na ruszcie.
Grillowany banan z czekoladą
Średnio dojrzałe banany najlepiej grillować za pomocą aluminiowej tacki. Powinny zrobić się czarne z zewnątrz, a miąższ w środku znacznie się podgrzeje i zrobi bardzo kremowy. Można je podawać z polewą czekoladową, ale są równie pyszne z sosem przygotowanym z brązowego cukru, soku z pomarańczy i odrobiny cynamonu. Składniki należy podgrzać w rondelku, a następnie polać przekrojone banany.
Grillowane marchewki i szparagi
Na ruszcie sprawdzą się także sezonowe warzywa. Zwłaszcza młode marchewki i zielone szparagi. Nie tylko pięknie prezentują się na talerzu, ale zachwycają chrupką teksturą i wyjątkowym smakiem. Wystarczy dokładnie umyć pęczek zielonych szparagów i kilka mniejszych marchewek, a oliwę z oliwek połączyć z solą, pieprzem, płatkami czosnku i ziołami prowansalskimi, tworząc marynatę. Warzywa obtoczyć w marynacie, układać na ruszcie lub gorącej patelni grillowej i grillować z obu stron po kilka minut.
Grillowane truskawki z piankami marshmallows
Sezon na truskawki zbiega się z czasem, gdy regularnie rozstawiamy grille i gotujemy na ruszcie. Te małe owoce wbrew pozorom także można przygotować w ten sposób, ale należy wykorzystać do tego specjalne patyczki, np. do szaszłyków. W połączeniu ze słodkimi piankami mogą być oryginalną propozycją na deser, którą pokochają nie tylko dzieci.
Grillowane awokado
Awokado coraz częściej gości na polskich stołach pod różnymi postaciami. Grillowane smakuje równie dobrze co guacamole! Po usunięciu pestki wystarczy połówki ułożyć na kilka minut na rozpalonym ruszcie, a następnie wgłębienia po pestce wypełnić farszem z fety i pomidorów. Całość doprawić ziołowym pieprzem i gotowe.
Grillowany bakłażan
Przy grillowaniu bakłażana trzeba pamiętać o stosowaniu bardzo niedużej ilości tłuszczu, bo warzywo to wchłonie go niczym gąbka. Dlatego przed położeniem produktu na ogniu lepiej jest posmarować plastry niewielką ilością oliwy. Pomocne w wydobyciu jak najlepszego smaku przyprawy: świeżo mielony pieprz, szczypta wędzonej papryki czy zioła. Wcześniej plastry warto posolić, aby usunąć nieprzyjemną goryczkę. Można jeszcze dodać nieco posiekanego czosnku. Gdy oberżyna się zarumieni, można ją zdjąć z ognia i serwować z sosem jogurtowym lub serowym. Doskonale smakuje też z różnymi rodzajami pesto.
mp/ WP Kuchnia