Owoce i warzywa z grilla. Smacznie i zdrowo

Najwięksi fani grilla są zdania, że grillować można praktycznie każdy produkt spożywczy. Ten sposób przygotowywania jedzenia faktycznie daje spore pole do popisu i nie trzeba ograniczać się do kiełbasek czy karkówki. Mięsne klasyki można uzupełnić lub od czasu do czasu zastąpić warzywno-owocowymi propozycjami. Oto kilka podpowiedzi co warto wrzucić na ruszt i jak umiejętnie to zrobić.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 12Wege przysmaki z rusztu

Obraz
© Shutterstock.com

Najwięksi fani grilla są zdania, że grillować można praktycznie każdy produkt spożywczy. Ten sposób przygotowywania jedzenia faktycznie daje spore pole do popisu i nie trzeba ograniczać się do kiełbasek czy karkówki. Mięsne klasyki można uzupełnić lub od czasu do czasu zastąpić warzywno-owocowymi propozycjami. Oto kilka podpowiedzi co warto wrzucić na ruszt i jak umiejętnie to zrobić.

/ 12Sama woda nie wystarczy. Jak myć warzywa i owoce?

/ 12Grillowany ananas

Obraz
© Shutterstock.com

Owoc należy obrać, pokroić na plastry i wyciąć twardy środek lub okroić boki i nabić je na patyczki. Następnie zamoczyć kawałki w marynacie. Jakiej? To już zależy od naszej inwencji. Może to być np. mleczko kokosowe albo miód z dodatkiem soku z cytryny i listkami mięty. W wersji z mleczkiem kokosowym przed grillowaniem można plastry delikatnie obsypać brązowym cukrem i cynamonem. Następnie ułożyć ananasa na ruszcie i grillować kilka minut. Ciemne pręgi na owocach to znak, że danie jest gotowe.

/ 12Grillowane szaszłyki z warzyw

Obraz
© Shutterstock.com

Kolorowe, pyszne i proste w przygotowaniu. Kawałki ulubionych, umytych wcześniej warzyw należy nabić na patyczki do szaszłyków (uprzednio lekko zwilżone). Do grillowania świetnie nadaje się: kukurydza, cukinia, cebula, papryka, ale również pomidorki koktajlowe. Aby danie zyskało aromatu i smaku dobrze jest skropić warzywa mieszanką oliwy, rozmarynu, tymianku i świeżo mielonego pieprzu.

/ 12Grillowane roladki z cukini i sera

Obraz
© 123RF.COM

Grillowanie warzyw nie musi kojarzyć się z typowo studencką imprezą pod chmurką. Na ruszcie można także wyczarować eleganckie przystawki, które zachwycą najbardziej wymagających gości. Doskonałym pomysłem będzie przygotowanie roladek z plastrów cukinii (tę bez obierania należy pokroić wzdłuż w plastry) z dodatkiem kawałków sera halloumi i podprażonych orzeszków piniowych. Aby całość była jeszcze smaczniejsza, przed zawinięciem sera, można cienko posmarować warzywa domowym pesto z bazylii. Ze względów praktycznych można roladki spiąć wykałaczką, którą należy usunąć przed podaniem.

/ 12Grillowany arbuz

Obraz
© Shutterstock.com

Ten soczysty owoc niewielu kojarzy się z grillowaniem, ale z dodatkiem miodu może stanowić pyszny i orzeźwiający deser. Grubsze plastry wystarczy skropić słodkim dodatkiem, a następnie grillować po ok. 2 minuty z każdej strony. Najlepiej smakuje z dodatkiem salsy z truskawek, mięty i mango.

/ 12Grillowana kukurydza

Obraz
© Shutterstock.com

Produkt ten nie wymaga dużego nakładu pracy, a jego smak obroni się dodatkiem masła i świeżych ziół (rozmarynu, tymianku)
, a także dzięki płatkom chili. Przed położeniem na rozgrzanego grilla należy usunąć liście i umyć warzywo. Można grillować ją w folii aluminiowej lub po wcześniejszym podgotowaniu saute bezpośrednio na ruszcie.

/ 12Grillowany banan z czekoladą

Obraz
© Shutterstock.com

Średnio dojrzałe banany najlepiej grillować za pomocą aluminiowej tacki. Powinny zrobić się czarne z zewnątrz, a miąższ w środku znacznie się podgrzeje i zrobi bardzo kremowy. Można je podawać z polewą czekoladową, ale są równie pyszne z sosem przygotowanym z brązowego cukru, soku z pomarańczy i odrobiny cynamonu. Składniki należy podgrzać w rondelku, a następnie polać przekrojone banany.

/ 12Grillowane marchewki i szparagi

Obraz
© 123RF.COM

Na ruszcie sprawdzą się także sezonowe warzywa. Zwłaszcza młode marchewki i zielone szparagi. Nie tylko pięknie prezentują się na talerzu, ale zachwycają chrupką teksturą i wyjątkowym smakiem. Wystarczy dokładnie umyć pęczek zielonych szparagów i kilka mniejszych marchewek, a oliwę z oliwek połączyć z solą, pieprzem, płatkami czosnku i ziołami prowansalskimi, tworząc marynatę. Warzywa obtoczyć w marynacie, układać na ruszcie lub gorącej patelni grillowej i grillować z obu stron po kilka minut.

10 / 12Grillowane truskawki z piankami marshmallows

Obraz
© 123RF.COM

Sezon na truskawki zbiega się z czasem, gdy regularnie rozstawiamy grille i gotujemy na ruszcie. Te małe owoce wbrew pozorom także można przygotować w ten sposób, ale należy wykorzystać do tego specjalne patyczki, np. do szaszłyków. W połączeniu ze słodkimi piankami mogą być oryginalną propozycją na deser, którą pokochają nie tylko dzieci.

11 / 12Grillowane awokado

Obraz
© 123RF.COM

Awokado coraz częściej gości na polskich stołach pod różnymi postaciami. Grillowane smakuje równie dobrze co guacamole! Po usunięciu pestki wystarczy połówki ułożyć na kilka minut na rozpalonym ruszcie, a następnie wgłębienia po pestce wypełnić farszem z fety i pomidorów. Całość doprawić ziołowym pieprzem i gotowe.

12 / 12Grillowany bakłażan

Obraz
© 123RF.COM

Przy grillowaniu bakłażana trzeba pamiętać o stosowaniu bardzo niedużej ilości tłuszczu, bo warzywo to wchłonie go niczym gąbka. Dlatego przed położeniem produktu na ogniu lepiej jest posmarować plastry niewielką ilością oliwy. Pomocne w wydobyciu jak najlepszego smaku przyprawy: świeżo mielony pieprz, szczypta wędzonej papryki czy zioła. Wcześniej plastry warto posolić, aby usunąć nieprzyjemną goryczkę. Można jeszcze dodać nieco posiekanego czosnku. Gdy oberżyna się zarumieni, można ją zdjąć z ognia i serwować z sosem jogurtowym lub serowym. Doskonale smakuje też z różnymi rodzajami pesto.

mp/ WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce