Jicama (kłębian kątowaty). Bulwa o niezwykłych właściwościach

Ta egzotycznie brzmiąca roślina do niedawna znana była zwłaszcza mieszkańcom Meksyku, choć kilka słynnych receptur na wykorzystanie jicama mają też na Hawajach. Dziś można, choć nie jest to łatwe, kłębian kupić także w Polsce. Czym jest i jak wykorzystywany jest w kuchni kłębian kątowaty?

Pęczek bulw jicamaJicama ma ciemną skórkę, którą należy obrać przed spożyciem.
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jicama (kłębian kątowaty) – co to jest?

Jicama, kłębian, hikama i kikama to niektóre określenia jednego warzywa z rodziny bobowatych, które wywodzi się z Ameryki Środkowej.

Tam jadany jest na surowo, jako dodatek do sałatek, ale także po ugotowaniu czy w postaci frytek. Jicama znane jest w wielu krajach, nie tylko Ameryki Południowej, Środkowej i Północnej, ale też w innych anglosaskich, w Hiszpanii oraz w Azji.

Jicama jest pnącym krzewem, którego nasiona, liście i strąki są trujące z uwagi na obecność glikozydu, a jedyną jadalną częścią – bulwa.

Wygląda niepozornie i skromnie, przywołując na myśl skojarzenie z ziemniakiem czy kalarepą. Jednak jej smak, a także walory są niebywałe, co sprawia, że jicama z dnia na dzień staje się coraz bardziej popularna. Choć nie sposób jednoznacznie określić ani aromatu, ani smaku kikamy, to ponoć przypomina kasztany wodne i jabłko. Jego konsystencja z kolei może nasuwać na myśli zwłaszcza kalarepę.

Za co kłębian jest ceniony i dlaczego tak często pojawia się w wielu daniach?

Jicama (kłębian kątowaty) – wartości odżywcze

Być może na wyrost, ale jicama określana jest mianem superfood, a jej właściwości porównuje się do jarmużu, jagód acai czy quinoa.

Dlaczego? Poza tym, że kłębian jest źródłem błonnika, a także, podobnie jak nasze poczciwe ziemniaki, żelaza, potasu, fosforu, wapnia i witaminy C, zawiera jeden, wyjątkowy składnik. Jest to inulina, czyli naturalny prebiotyk, która ma szereg dobroczynnych właściwości. M.in. stymuluje odporność organizmu, wspiera mikrobiotę jelit i ma silne działanie przeciwzapalne w obrębie układu pokarmowego. Polecany jest wrzodowcom i cukrzykom.

Jicama jest warzywem niskokalorycznym, mimo iż gęstym odżywczo (sic!), gdyż aż 80 procent jednej bulwy to woda, tak samo zresztą, jak w przypadku poczciwego zielonego ogórka. Z tego właśnie powodu jicama jest świetnym dodatkiem skrobiowym, który mądrze wspiera proces odchudzania.

Zatem, jak można raczyć się tym małym skarbem?

Achacha. Amazoński superfood

Jicama (kłębian kątowaty) – jak wykorzystać w kuchni?

W Meksyku, gdzie jest bodaj najpopularniejsza, chrupie się jicamę jako przekąskę w słynnej postaci: obraną, pokrojoną w słupki i odpowiednio doprawioną chili, solą i sokiem z limonki.

Ale to nie jedyna forma spożywania kłębiana. Na surowo dodaje się go do wielu sałatek.

Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju bulionów i zup, występując w roli dodatku skrobiowego (podobnie jak ziemniak w niemal wszystkich polskich zupach). Co ciekawe, kłębian kątowaty mimo gotowania pozostaje chrupki, co jest jego niepodważalnym atutem.

W Azji stanowi składnik farszu do rozmaitych pierożków i sajgonek, a Anglosasi lubią robić z jicamy frytki. Tak, to warzywo świetnie smakuje smażone lub pieczone w postaci grubych i cienkich słupków, sowicie oprószonych przyprawami.

Właściwie można rzec, że bulwa jicamy daje nieograniczone możliwości kulinarne. Niestety wciąż niełatwo znaleźć ją w Polsce, choć szukać tego warzywa można zwłaszcza w sklepach z produktami azjatyckimi czy kuchniami świata.

Jicama (kłębian kątowaty) – czym zastąpić?

Ponieważ w internecie można odnaleźć wiele inspirujących przepisów z wykorzystaniem kłębiana, podczas gdy realne szanse na zdobycie go tu i teraz nie są zbyt duże, to nic nie stoi na przeszkodzie, by poszukać zamiennika.

I tak oto, jeżeli chcemy pochrupać słupki jicamy z kolendrą, chili, limonką i solą, to wybierzmy kalarepę lub popularną u nas rzepę czy białą rzodkiew.

Kalarepa świetnie odnajdzie się także w zupie, choć należy pamiętać o krótkim gotowaniu warzywa, by pozostało chrupkie niczym jicama. Choć mało kto o tym wie, kalarepę można także piec i smażyć niczym frytki. W takim wydaniu także może zastąpić hikamę.

Czy wiesz, że cienkie słupki jicamy (bądź zamiennika), pokrojone zgodnie z techniką julienne, możesz dodać do tacos, tortilli, sajgonek i wrapów? Ma być soczyście i chrupiąco, więc często kłębian dorzucany jest w tej postaci także i do salsy oraz sałatek owocowych (w Meksyku jadany jest z arbuzem).

Bulwa jicama przecięta na pół
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja