Jicama (kłębian kątowaty). Bulwa o niezwykłych właściwościach
Ta egzotycznie brzmiąca roślina do niedawna znana była zwłaszcza mieszkańcom Meksyku, choć kilka słynnych receptur na wykorzystanie jicama mają też na Hawajach. Dziś można, choć nie jest to łatwe, kłębian kupić także w Polsce. Czym jest i jak wykorzystywany jest w kuchni kłębian kątowaty?
Jicama (kłębian kątowaty) – co to jest?
Jicama, kłębian, hikama i kikama to niektóre określenia jednego warzywa z rodziny bobowatych, które wywodzi się z Ameryki Środkowej.
Tam jadany jest na surowo, jako dodatek do sałatek, ale także po ugotowaniu czy w postaci frytek. Jicama znane jest w wielu krajach, nie tylko Ameryki Południowej, Środkowej i Północnej, ale też w innych anglosaskich, w Hiszpanii oraz w Azji.
Jicama jest pnącym krzewem, którego nasiona, liście i strąki są trujące z uwagi na obecność glikozydu, a jedyną jadalną częścią – bulwa.
Wygląda niepozornie i skromnie, przywołując na myśl skojarzenie z ziemniakiem czy kalarepą. Jednak jej smak, a także walory są niebywałe, co sprawia, że jicama z dnia na dzień staje się coraz bardziej popularna. Choć nie sposób jednoznacznie określić ani aromatu, ani smaku kikamy, to ponoć przypomina kasztany wodne i jabłko. Jego konsystencja z kolei może nasuwać na myśli zwłaszcza kalarepę.
Za co kłębian jest ceniony i dlaczego tak często pojawia się w wielu daniach?
Jicama (kłębian kątowaty) – wartości odżywcze
Być może na wyrost, ale jicama określana jest mianem superfood, a jej właściwości porównuje się do jarmużu, jagód acai czy quinoa.
Dlaczego? Poza tym, że kłębian jest źródłem błonnika, a także, podobnie jak nasze poczciwe ziemniaki, żelaza, potasu, fosforu, wapnia i witaminy C, zawiera jeden, wyjątkowy składnik. Jest to inulina, czyli naturalny prebiotyk, która ma szereg dobroczynnych właściwości. M.in. stymuluje odporność organizmu, wspiera mikrobiotę jelit i ma silne działanie przeciwzapalne w obrębie układu pokarmowego. Polecany jest wrzodowcom i cukrzykom.
Jicama jest warzywem niskokalorycznym, mimo iż gęstym odżywczo (sic!), gdyż aż 80 procent jednej bulwy to woda, tak samo zresztą, jak w przypadku poczciwego zielonego ogórka. Z tego właśnie powodu jicama jest świetnym dodatkiem skrobiowym, który mądrze wspiera proces odchudzania.
Zatem, jak można raczyć się tym małym skarbem?
Achacha. Amazoński superfood
Jicama (kłębian kątowaty) – jak wykorzystać w kuchni?
W Meksyku, gdzie jest bodaj najpopularniejsza, chrupie się jicamę jako przekąskę w słynnej postaci: obraną, pokrojoną w słupki i odpowiednio doprawioną chili, solą i sokiem z limonki.
Ale to nie jedyna forma spożywania kłębiana. Na surowo dodaje się go do wielu sałatek.
Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju bulionów i zup, występując w roli dodatku skrobiowego (podobnie jak ziemniak w niemal wszystkich polskich zupach). Co ciekawe, kłębian kątowaty mimo gotowania pozostaje chrupki, co jest jego niepodważalnym atutem.
W Azji stanowi składnik farszu do rozmaitych pierożków i sajgonek, a Anglosasi lubią robić z jicamy frytki. Tak, to warzywo świetnie smakuje smażone lub pieczone w postaci grubych i cienkich słupków, sowicie oprószonych przyprawami.
Właściwie można rzec, że bulwa jicamy daje nieograniczone możliwości kulinarne. Niestety wciąż niełatwo znaleźć ją w Polsce, choć szukać tego warzywa można zwłaszcza w sklepach z produktami azjatyckimi czy kuchniami świata.
Jicama (kłębian kątowaty) – czym zastąpić?
Ponieważ w internecie można odnaleźć wiele inspirujących przepisów z wykorzystaniem kłębiana, podczas gdy realne szanse na zdobycie go tu i teraz nie są zbyt duże, to nic nie stoi na przeszkodzie, by poszukać zamiennika.
I tak oto, jeżeli chcemy pochrupać słupki jicamy z kolendrą, chili, limonką i solą, to wybierzmy kalarepę lub popularną u nas rzepę czy białą rzodkiew.
Kalarepa świetnie odnajdzie się także w zupie, choć należy pamiętać o krótkim gotowaniu warzywa, by pozostało chrupkie niczym jicama. Choć mało kto o tym wie, kalarepę można także piec i smażyć niczym frytki. W takim wydaniu także może zastąpić hikamę.
Czy wiesz, że cienkie słupki jicamy (bądź zamiennika), pokrojone zgodnie z techniką julienne, możesz dodać do tacos, tortilli, sajgonek i wrapów? Ma być soczyście i chrupiąco, więc często kłębian dorzucany jest w tej postaci także i do salsy oraz sałatek owocowych (w Meksyku jadany jest z arbuzem).
Zobacz także: