Orzechy w karmelu, czyli peanut brittle

Są uwodzicielsko smaczne, nieziemsko kaloryczne i bez dwóch zdań uzależniające. Orzechy w karmelu znane są również jako krokant. Mogą stanowić samodzielną przekąskę albo posypkę. Jak je przygotować?

Tradycyjne orzeszki w karmelu serwowane jako przekąska są dość łatwe w przygotowaniu
Źródło zdjęć: © 123RF

Orzechy zatopione w karmelu, czyli krokant albo peanut brittle to przysmak, na który można natrafić pod różnymi szerokościami geograficznymi. Uwielbiają go Brytyjczycy i Amerykanie. We Francji króluje croquant, w Gruzji mają gozinaki, czyli prażone orzechy z miodem, natomiast Indie serwują chikki.

Co to jest?

Choć przepisy różnią się między sobą, to zasada przygotowania peanut brittle jest taka sama: są to różnego rodzaju orzechy – całe bądź posiekane – w słodkiej polewie.

Do przygotowania peanut brittle najczęściej wykorzystuje się orzeszki ziemne (arachidowe), choć można sięgnąć też po nerkowce, orzechy makadamia, migdały, pekany czy orzechy laskowe. Coraz częściej jest to miks orzechów różnego typu.

Zobacz też: Ciasteczka z orzechami i czekoladą

W najprostszej formie posiekane orzechy zatopione w słodkiej glazurze z cukru to krokant, czyli posypka cukiernicza, którą wykorzystuje się do dekoracji ciast, lodów czy tortów. Do przygotowania krokantu wystarczą trzy składniki: orzechy, masło oraz cukier. Orzechy (jeden rodzaj lub mieszanka – najczęściej fistaszki lub migdały) należy drobno posiekać. Na patelni roztopić dwie łyżki masła, uważając, żeby się nie przypaliło, a następnie wsypać pół szklanki cukru oraz orzeszki. Trzymać na małym ogniu do zrumienienia. Tak otrzymaną masę odstawić do wystygnięcia, a następnie pokruszyć, jeśli ma powstać posypka. Niepokruszoną masę można połamać na większe kawałki i podać jako przekąskę.

Krokant jest bardzo podobny do grylażu, którym przekłada się słodkości takie jak karmelki, cukierki czy wafle. Przygotowuje się go z orzechów z dodatkiem cukru i wody – czasem również masła. Warto jeszcze wspomnieć o nugacie, który otrzymuje się z cukru, miodu, posiekanych orzechów, piany z białek, niekiedy z dodatkiem kakao. Najpierw należy przygotować karmel z cukru i wody, następnie dodać miód i podgotować. Dodać pianę z białek (to najtrudniejszy etap – całość ubija się na parze) i posiekane lub – rzadziej – całe orzechy. Słynny warszawski cukierek nugatowy to Pańska skórka.

Jak to zrobić?

Wróćmy jednak do peanut brittle. Tradycyjne orzeszki w karmelu serwowane jako przekąska są dość łatwe w przygotowaniu, choć trzeba podkreślić, że karmel bywa kapryśny i czasem się nie udaje, łatwo go też przypalić. Przed przystąpieniem do pracy warto mieć wszystkie składniki dokładnie odmierzone – podczas przygotowania peanut brittle trzeba działać szybko. Orzeszki w karmelu są bardzo kaloryczne, ale podane z filiżanką kawy, herbaty czy szklanką mleka smakują wybornie.

Peanut brittle Marthy Stewart

Znana amerykańska autorka programów kulinarnych polskiego pochodzenia Martha Stewart zapewnia, że tę "słono-słodką" doskonałość można zrobić bardzo łatwo. Potrzebne składniki to niesolone masło (miękkie), 2 szklanki cukru, 1,5 szklanki solonych orzeszków, 0,5 szklanki wody oraz szczypta soli. Masłem należy wysmarować blaszkę do pieczenia i odstawić. W szerokim rondelku z nieprzywierającym dnem umieścić cukier, wodę i szczyptę soli – podgrzewać na dużym ogniu bez mieszania, aż cukier zacznie się rozpuszczać i zmieniać kolor na złoty (potrwa to ok. 3 minuty). Następnie dalej podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, aż cukier rozpuści się całkowicie (w sumie zajmie to ok. 10 minut).

Rondelek należy zdjąć z ognia, wmieszać orzechy i natychmiast przelać masę na blaszkę, na której trzeba ją równomiernie rozsmarować (na grubość ok. 1–1,5 cm) – należy użyć natłuszczonej olejem szpatułki, żeby masa się nie przykleiła. Ostudzić, po czym podzielić przekąskę na mniejsze kawałki. W zamkniętym pojemniku tak przygotowane orzechy można przechowywać do 2 tygodni.

Czasem do przygotowania orzeszków w karmelu wykorzystuje się sodę oczyszczoną, kakao, cynamon, wanilię. Peanut brittle można też zrobić w kuchence mikrofalowej zamiast na palniku.

Uwaga! Ze względu na kaloryczność, znaczną ilość cukru i obecność orzechów, którymi łatwo się zachłysnąć, przekąska nie jest przeznaczona dla małych dzieci.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej