Trwa ładowanie...

Orzechy w karmelu, czyli peanut brittle

Są uwodzicielsko smaczne, nieziemsko kaloryczne i bez dwóch zdań uzależniające. Orzechy w karmelu znane są również jako krokant. Mogą stanowić samodzielną przekąskę albo posypkę. Jak je przygotować?

Orzechy w karmelu, czyli peanut brittleŹródło: 123RF
d39w3z3
d39w3z3

Orzechy zatopione w karmelu, czyli krokant albo peanut brittle to przysmak, na który można natrafić pod różnymi szerokościami geograficznymi. Uwielbiają go Brytyjczycy i Amerykanie. We Francji króluje croquant, w Gruzji mają gozinaki, czyli prażone orzechy z miodem, natomiast Indie serwują chikki.

Co to jest?

Choć przepisy różnią się między sobą, to zasada przygotowania peanut brittle jest taka sama: są to różnego rodzaju orzechy – całe bądź posiekane – w słodkiej polewie.

Do przygotowania peanut brittle najczęściej wykorzystuje się orzeszki ziemne (arachidowe), choć można sięgnąć też po nerkowce, orzechy makadamia, migdały, pekany czy orzechy laskowe. Coraz częściej jest to miks orzechów różnego typu.

Zobacz też: Ciasteczka z orzechami i czekoladą

W najprostszej formie posiekane orzechy zatopione w słodkiej glazurze z cukru to krokant, czyli posypka cukiernicza, którą wykorzystuje się do dekoracji ciast, lodów czy tortów. Do przygotowania krokantu wystarczą trzy składniki: orzechy, masło oraz cukier. Orzechy (jeden rodzaj lub mieszanka – najczęściej fistaszki lub migdały) należy drobno posiekać. Na patelni roztopić dwie łyżki masła, uważając, żeby się nie przypaliło, a następnie wsypać pół szklanki cukru oraz orzeszki. Trzymać na małym ogniu do zrumienienia. Tak otrzymaną masę odstawić do wystygnięcia, a następnie pokruszyć, jeśli ma powstać posypka. Niepokruszoną masę można połamać na większe kawałki i podać jako przekąskę.

d39w3z3

Krokant jest bardzo podobny do grylażu, którym przekłada się słodkości takie jak karmelki, cukierki czy wafle. Przygotowuje się go z orzechów z dodatkiem cukru i wody – czasem również masła. Warto jeszcze wspomnieć o nugacie, który otrzymuje się z cukru, miodu, posiekanych orzechów, piany z białek, niekiedy z dodatkiem kakao. Najpierw należy przygotować karmel z cukru i wody, następnie dodać miód i podgotować. Dodać pianę z białek (to najtrudniejszy etap – całość ubija się na parze) i posiekane lub – rzadziej – całe orzechy. Słynny warszawski cukierek nugatowy to Pańska skórka.

Jak to zrobić?

Wróćmy jednak do peanut brittle. Tradycyjne orzeszki w karmelu serwowane jako przekąska są dość łatwe w przygotowaniu, choć trzeba podkreślić, że karmel bywa kapryśny i czasem się nie udaje, łatwo go też przypalić. Przed przystąpieniem do pracy warto mieć wszystkie składniki dokładnie odmierzone – podczas przygotowania peanut brittle trzeba działać szybko. Orzeszki w karmelu są bardzo kaloryczne, ale podane z filiżanką kawy, herbaty czy szklanką mleka smakują wybornie.

Peanut brittle Marthy Stewart

Znana amerykańska autorka programów kulinarnych polskiego pochodzenia Martha Stewart zapewnia, że tę "słono-słodką" doskonałość można zrobić bardzo łatwo. Potrzebne składniki to niesolone masło (miękkie), 2 szklanki cukru, 1,5 szklanki solonych orzeszków, 0,5 szklanki wody oraz szczypta soli. Masłem należy wysmarować blaszkę do pieczenia i odstawić. W szerokim rondelku z nieprzywierającym dnem umieścić cukier, wodę i szczyptę soli – podgrzewać na dużym ogniu bez mieszania, aż cukier zacznie się rozpuszczać i zmieniać kolor na złoty (potrwa to ok. 3 minuty). Następnie dalej podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, aż cukier rozpuści się całkowicie (w sumie zajmie to ok. 10 minut).

Rondelek należy zdjąć z ognia, wmieszać orzechy i natychmiast przelać masę na blaszkę, na której trzeba ją równomiernie rozsmarować (na grubość ok. 1–1,5 cm) – należy użyć natłuszczonej olejem szpatułki, żeby masa się nie przykleiła. Ostudzić, po czym podzielić przekąskę na mniejsze kawałki. W zamkniętym pojemniku tak przygotowane orzechy można przechowywać do 2 tygodni.

d39w3z3

Czasem do przygotowania orzeszków w karmelu wykorzystuje się sodę oczyszczoną, kakao, cynamon, wanilię. Peanut brittle można też zrobić w kuchence mikrofalowej zamiast na palniku.

Uwaga! Ze względu na kaloryczność, znaczną ilość cukru i obecność orzechów, którymi łatwo się zachłysnąć, przekąska nie jest przeznaczona dla małych dzieci.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d39w3z3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39w3z3
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj