Smaczne i zdrowe
Dzięki delikatnie słodkiemu, lekko migdałowemu miąższowi nerkowce zyskały miano najsubtelniejszych i najsmaczniejszych orzechów. Wiodą prym wśród wszystkich orzechów ze względu na dużą zawartość składników odżywczych. Najczęściej jemy je nieprzetworzone, jako przekąskę lub dodatek do ciast, deserów i sałatek. Oto 5 powodów, dla których warto jeść orzechy nerkowca.
Zobacz także wideo i dowiedz się, jak szybko przygotować w domu masło orzechowe:
Pomagają schudnąć
Regularne jedzenie orzechów nerkowca pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów i utrzymaniu szczupłej sylwetki. Co prawda 100 g dostarcza 533 kalorie i ok. 44 g tłuszczu, jednak są to nienasycone kwasy tłuszczowe. W przeciwieństwie do nasyconych nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Tak więc garść nerkowców kilka razy w tygodniu nie zaszkodzi naszej sylwetce. Ponadto, dzięki wysokiej zawartości potasu, nerkowce pozytywnie wpływają na gospodarkę wodno-elektrolitową. Dzięki czemu zapobiegają nadmiernemu gromadzeniu się wody w organizmie.
Poprawiają humor
Orzechy nerkowca to naturalne antydepresanty. Zawierają dużą ilość magnezu oraz witaminy B, dzięki czemu pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Poprawiają pamięć i koncentrację. Osoby, które żyją w stresie i mają problemy z zasypianiem, powinny wprowadzić nerkowce do codziennego jadłospisu.
wpływają na wygląd skóry
Nerkowce zawierają witaminę E oraz cynk. Dzięki temu poprawiają wygląd skóry, wyrównując jej koloryt i opóźniając efekty starzenia. Regularne jedzenie orzechów nerkowa redukuje przetłuszczanie się skóry oraz skłonność do wyprysków.
Domowe pesto
Weganie i wegetarianie już dawno pokochali nerkowce. Ze względu na wysoką zawartość białka, te orzechy stanowią niezbędny składnik w diecie bezmięsnej. W 100 g orzechów jest go ok. 18 g. Dla porównania pierś kurczaka zawiera ok. 20 g białka. Z nerkowców można przygotować wegański nabiał - mleko, twarożek, masło czy żółty ser.
Są pyszne
Orzechy nerkowca są miękkie i mają delikatny, maślany smak. Można jeść je bez żadnych dodatków jako przekąskę. Nadają się również do prażenia z ulubionymi przyprawami. Są niezastąpionym składnikiem indyjskiego curry, owsianek, granoli czy ciast i deserów. Śmiało można dodawać je do sałatek, jogurtu, dań mięsnych, makaronów czy zapiekanek. W każdej postaci smakują doskonale.