5 powodów, dla których warto jeść orzechy nerkowca

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Smaczne i zdrowe

Obraz
© 123RF.COM

Dzięki delikatnie słodkiemu, lekko migdałowemu miąższowi nerkowce zyskały miano najsubtelniejszych i najsmaczniejszych orzechów. Wiodą prym wśród wszystkich orzechów ze względu na dużą zawartość składników odżywczych. Najczęściej jemy je nieprzetworzone, jako przekąskę lub dodatek do ciast, deserów i sałatek. Oto 5 powodów, dla których warto jeść orzechy nerkowca.

Zobacz także wideo i dowiedz się, jak szybko przygotować w domu masło orzechowe:

/ 6Pomagają schudnąć

Obraz
© 123RF.COM

Regularne jedzenie orzechów nerkowca pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów i utrzymaniu szczupłej sylwetki. Co prawda 100 g dostarcza 533 kalorie i ok. 44 g tłuszczu, jednak są to nienasycone kwasy tłuszczowe. W przeciwieństwie do nasyconych nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Tak więc garść nerkowców kilka razy w tygodniu nie zaszkodzi naszej sylwetce. Ponadto, dzięki wysokiej zawartości potasu, nerkowce pozytywnie wpływają na gospodarkę wodno-elektrolitową. Dzięki czemu zapobiegają nadmiernemu gromadzeniu się wody w organizmie.

/ 6Poprawiają humor

Obraz
© 123RF.COM

Orzechy nerkowca to naturalne antydepresanty. Zawierają dużą ilość magnezu oraz witaminy B, dzięki czemu pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Poprawiają pamięć i koncentrację. Osoby, które żyją w stresie i mają problemy z zasypianiem, powinny wprowadzić nerkowce do codziennego jadłospisu.

/ 6wpływają na wygląd skóry

Obraz
© 123RF.COM

Nerkowce zawierają witaminę E oraz cynk. Dzięki temu poprawiają wygląd skóry, wyrównując jej koloryt i opóźniając efekty starzenia. Regularne jedzenie orzechów nerkowa redukuje przetłuszczanie się skóry oraz skłonność do wyprysków.

/ 6Domowe pesto

Obraz
© 123RF.COM

Weganie i wegetarianie już dawno pokochali nerkowce. Ze względu na wysoką zawartość białka, te orzechy stanowią niezbędny składnik w diecie bezmięsnej. W 100 g orzechów jest go ok. 18 g. Dla porównania pierś kurczaka zawiera ok. 20 g białka. Z nerkowców można przygotować wegański nabiał - mleko, twarożek, masło czy żółty ser.

/ 6Są pyszne

Obraz
© 123RF.COM

Orzechy nerkowca są miękkie i mają delikatny, maślany smak. Można jeść je bez żadnych dodatków jako przekąskę. Nadają się również do prażenia z ulubionymi przyprawami. Są niezastąpionym składnikiem indyjskiego curry, owsianek, granoli czy ciast i deserów. Śmiało można dodawać je do sałatek, jogurtu, dań mięsnych, makaronów czy zapiekanek. W każdej postaci smakują doskonale.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu