5 powodów, dla których warto jeść orzechy nerkowca

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Smaczne i zdrowe

Obraz
© 123RF.COM

Dzięki delikatnie słodkiemu, lekko migdałowemu miąższowi nerkowce zyskały miano najsubtelniejszych i najsmaczniejszych orzechów. Wiodą prym wśród wszystkich orzechów ze względu na dużą zawartość składników odżywczych. Najczęściej jemy je nieprzetworzone, jako przekąskę lub dodatek do ciast, deserów i sałatek. Oto 5 powodów, dla których warto jeść orzechy nerkowca.

Zobacz także wideo i dowiedz się, jak szybko przygotować w domu masło orzechowe:

/ 6Pomagają schudnąć

Obraz
© 123RF.COM

Regularne jedzenie orzechów nerkowca pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów i utrzymaniu szczupłej sylwetki. Co prawda 100 g dostarcza 533 kalorie i ok. 44 g tłuszczu, jednak są to nienasycone kwasy tłuszczowe. W przeciwieństwie do nasyconych nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Tak więc garść nerkowców kilka razy w tygodniu nie zaszkodzi naszej sylwetce. Ponadto, dzięki wysokiej zawartości potasu, nerkowce pozytywnie wpływają na gospodarkę wodno-elektrolitową. Dzięki czemu zapobiegają nadmiernemu gromadzeniu się wody w organizmie.

/ 6Poprawiają humor

Obraz
© 123RF.COM

Orzechy nerkowca to naturalne antydepresanty. Zawierają dużą ilość magnezu oraz witaminy B, dzięki czemu pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Poprawiają pamięć i koncentrację. Osoby, które żyją w stresie i mają problemy z zasypianiem, powinny wprowadzić nerkowce do codziennego jadłospisu.

/ 6wpływają na wygląd skóry

Obraz
© 123RF.COM

Nerkowce zawierają witaminę E oraz cynk. Dzięki temu poprawiają wygląd skóry, wyrównując jej koloryt i opóźniając efekty starzenia. Regularne jedzenie orzechów nerkowa redukuje przetłuszczanie się skóry oraz skłonność do wyprysków.

/ 6Domowe pesto

Obraz
© 123RF.COM

Weganie i wegetarianie już dawno pokochali nerkowce. Ze względu na wysoką zawartość białka, te orzechy stanowią niezbędny składnik w diecie bezmięsnej. W 100 g orzechów jest go ok. 18 g. Dla porównania pierś kurczaka zawiera ok. 20 g białka. Z nerkowców można przygotować wegański nabiał - mleko, twarożek, masło czy żółty ser.

/ 6Są pyszne

Obraz
© 123RF.COM

Orzechy nerkowca są miękkie i mają delikatny, maślany smak. Można jeść je bez żadnych dodatków jako przekąskę. Nadają się również do prażenia z ulubionymi przyprawami. Są niezastąpionym składnikiem indyjskiego curry, owsianek, granoli czy ciast i deserów. Śmiało można dodawać je do sałatek, jogurtu, dań mięsnych, makaronów czy zapiekanek. W każdej postaci smakują doskonale.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki