Orzechowiec. Wypełnione orzechami ciasto grzechu warte

Orzechowiec to ciasto kruche przekładane kremem budyniowym, kajmakiem i orzechami włoskimi. Jest ciężkie, słodkie i idealnie wpisuje się w klimat świąt Bożego Narodzenia. Przekona do siebie nawet tych, którzy za orzechami nie przepadają.

OrzechowiecOrzechowiec
oprac. Karolina Rozmus

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 0,5 szklanki drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • 2 całe jaja klasy L
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu lipowego lub gryczanego
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Do nasączenia ciasta:

  • 0,5 szklanki mocnego naparu z czarnego herbaty

Kremy:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
  • 300 ml mleka
  • 1 puszka masy kajmakowej z orzechami lub o smaku orzechowym

Polewa orzechowa:

Przepis na formę o wymiarach ok. 20x30 cm

  • Mąkę przesiać z sodą i cukrami, dodać zimne masło i posiekać składniki razem wraz z miodem i mlekiem – jak na kruche ciasto. Wyrobić bardzo krótko, by nie ogrzewać ciasta dłońmi.
  • Ciasto chwilę schłodzić w lodówce, a następnie wyjąć i podzielić na 3 części. Wylepić ciastem 3 natłuszczone formy o tej samej wielkości (ok. 20x30 cm).
  • Składniki na polewę przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, następnie dodać orzechy włoskie i lekko je skarmelizować.
  • Po przestudzeniu wyłożyć na jeden z placków.
  • Wszystkie placki piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
  • W tym czasie ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka do 300 ml.
  • Gdy upieczone placki ostygną, wyjąć je z foremek.
  • Przygotować ciasto do złożenia. Na pierwszy placek wylewać łyżeczką herbatę, aż stanie się miękki i wilgotny. Następnie wylać lekko ciepły budyń.
  • Przykryć drugim plackiem i również delikatnie nasączyć go herbatą. Rozprowadzić równomiernie ogrzany w ciepłej wodzie kajmak .
  • Przykryć trzecim plackiem z polewą z orzechów, cukru i miodu.

Przepis

Ciasto odstawić na co najmniej kilka godzin. Kroić na kwadraty, a każdy z nich można dodatkowo przyozdobić połówką orzecha włoskiego.

Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie