Kajmak

Kajmak dodaje się najczęściej do ciast i deserów. Jest bardzo słodki, gęsty i ciągliwy. Najczęściej kojarzymy go ze smakiem tradycyjnych “krówek”.

Kajmak znany jest na świecie również pod nazwą dulce de leche, chociaż w naszym kraju często usłyszymy także po prostu o “masie krówkowej” lub “sosie karmelowym”. Chociaż nazywanie kajmaku karmelem jest błędem, tak porównanie jego smaku do kultowych cukierków jest już bardzo uprawnione.

Masa kajmakowa jest gęsta, ciągnąca się, a z czasem twardniejąca. Wykonuje się ją z mleka lub śmietanki oraz cukru. Co ciekawe, kajmak jest już na polskich stołach od dawna. Niektórzy mówią, że pojawił się w naszym kraju już w XVIII wieku za panowania Stanisława Augusta. Wtedy jednak cukier był towarem luksusowym, dlatego na jedzenie tej słodkiej masy mogła sobie pozwolić tylko niewielka część naszych rodaków. Dopiero w późniejszych latach kajmak zaczął być szerzej wykorzystywany i pojawiał się na m.in. tradycyjnych mazurkach. W XIX wieku robiono także babeczki z nadzieniem kajmakowym. 1 października 2007 roku kajmak został wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa kujawsko-pomorskiego.Ta słodka, brązowa i połyskująca masa ma bardzo długą tradycję w naszym kraju, a jej właściwości są wykorzystywane przez polskich cukierników. Tradycyjne mazurki, nowoczesne cista czy modne desery – sposobów na kajmak jest naprawdę wiele.

Kajmak – jak zrobić samemuChociaż w dzisiejszych czasach kajmak dostaniemy bez problemu w każdym supermarkecie, aksamitną masę możemy przyrządzić także sami. Sposoby są dwa.

Domowy kajmak możemy zrobić, gotując zamkniętą puszkę schłodzonego mleka. Musimy jednak pamiętać o tym, by puszka była cały czas zanurzona w wodzie, a jeśli tej zacznie ubywać, dolejmy do garnka wrzątku.

Drugi sposób polega na gotowaniu mleka (lub słodkiej śmietanki) z cukrem. By masa wyszła idealna, na litr mleka powinniśmy dodać szklankę cukru. Te dwa składniki podgrzewamy następnie na wolnym ogniu.Bez względu na to, który sposób wybierzemy, powinniśmy uzbroić się w cierpliwość, ponieważ robienie domowej masy kajmakowej zajmie nam za każdym razem około 3 godzin.

Kajmak – z czym łączyćOprócz tradycyjnego mazurka z kajmakiem tę słodką masę możemy wykorzystać również w przygotowaniu wielu innych deserów. Przykładowo świetnie będzie łączyła się z tradycyjnym sernikiem. Kajmak w niewielkich ilościach może być także wykorzystywany jako przełamanie smaków gorzkawych czekoladowych ciast. Na przyjęciu bardzo dobrze sprawdzą się również babeczki z nadzieniem kajmakowym, do których można dodać owocowy akcent.

Sernik Oreo

Sernik Oreo

Szybkie ciasto bez pieczenia

Szybkie ciasto bez pieczenia

Czekoladowe ciasto bez pieczenia

Czekoladowe ciasto bez pieczenia

Mazurek marchewkowy Ewy Wachowicz

Mazurek marchewkowy Ewy Wachowicz

Ciasto z bezą, kajmakiem i dżemem porzeczkowym

Ciasto z bezą, kajmakiem i dżemem porzeczkowym

Magdalena Pomorska Magdalena Pomorska
Tort dacquoise

Tort dacquoise

Domowy likier kajmakowy

Domowy likier kajmakowy

Ciasto czekoladowe "krówka"

Ciasto czekoladowe "krówka"