Ogórki na zimę z czosnkiem. Doskonale pasują do mięs
Ogórki z czosnkiem to doskonały dodatek do mięsa, warto więc zrobić zapas na zimę. Ogórki są niezwykle proste w przygotowaniu i świetnie smakują. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- Ogórki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w grubsze plastry.
- Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę.
- Wszystkie składniki: ogórki, czosnek, cukier, ocet, sól, olej, mieszamy dokładnie w misce i odstawiamy na 2 godziny żeby puściły sok.
- Po 2 godz. przekładamy ogórki wraz z zalewą do słoików i szczelnie zakręcamy.
- Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 st. C.
- Słoiki wyjmujemy dopiero, kiedy piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze