Trwa ładowanie...
d2nh79p
oprac. Katarzyna Gileta
02-08-2021 09:21

Ogórki na zimę z czosnkiem. Doskonale pasują do mięs

Przepis

Ogórki z czosnkiem to doskonały dodatek do mięsa, warto więc zrobić zapas na zimę. Ogórki są niezwykle proste w przygotowaniu i świetnie smakują. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d2nh79p
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 10 kg ogórków
  • 12 ząbków czosnku
  • 2 szk. cukru
  • 3 szk. octu
  • 2 łyżki soli
  • 2 szk. oleju
Przepis
  • Ogórki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w grubsze plastry.
  • Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę.
  • Wszystkie składniki: ogórki, czosnek, cukier, ocet, sól, olej, mieszamy dokładnie w misce i odstawiamy na 2 godziny żeby puściły sok.
  • Po 2 godz. przekładamy ogórki wraz z zalewą do słoików i szczelnie zakręcamy.
  • Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 st. C.
  • Słoiki wyjmujemy dopiero, kiedy piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ogórki na zimę z czosnkiem. Doskonale pasują do mięs
Kategoria przepisów
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2nh79p

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2nh79p
d2nh79p
d2nh79p
d2nh79p
Więcej tematów
d2nh79p