Ogórki na zimę z czosnkiem. Doskonale pasują do mięs
Ogórki z czosnkiem to doskonały dodatek do mięsa, warto więc zrobić zapas na zimę. Ogórki są niezwykle proste w przygotowaniu i świetnie smakują. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przetwory
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Ogórki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w grubsze plastry.
- Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę.
- Wszystkie składniki: ogórki, czosnek, cukier, ocet, sól, olej, mieszamy dokładnie w misce i odstawiamy na 2 godziny żeby puściły sok.
- Po 2 godz. przekładamy ogórki wraz z zalewą do słoików i szczelnie zakręcamy.
- Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 st. C.
- Słoiki wyjmujemy dopiero, kiedy piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl