Ogórki małosolne według Ewy Wachowicz. Kruche i soczyste, idealne na lato

Ewa Wachowicz nawet na wakacjach nie zapomina o ćwiczeniach i zdrowej diecie. Jak się okazuje, oprócz regionalnych specjałów, podczas wypoczynku przegryza ogórki małosolne. Podała prosty przepis.

ogórki małosolne przepisDobre ogórki małosolne powinny być kruche i soczyste
Źródło zdjęć: © Getty Images
Anna Podlaska

Ogórki małosolne to idealna przekąska na lato. Mają niewiele kalorii, bo w 100 gramach ogórka jest ich 11, czyli tyle ile w pięciu truskawkach oraz są sycące. Poza tym, można je wykonać błyskawicznie i potrzeba do tego niewielkiej ilości dodatkowych składników. Dobre ogórki małosolne powinny być kruche i soczyste.

Ewa Wachowicz kisi ogórki

Była Miss Polonia nawet na wakacjach stara się trzymać dietę oraz być aktywna fizycznie. Na Instagramie opublikowała między innymi post zachęcający do uprawiania jogi. Później poleciła przepis na idealne ogórki małosolne. W rozmowie z dziennikiem "Fakt" zdradziła, że to jedna z jej ulubionych przekąsek na lato. Ponieważ przepis jest banalnie prosty, można wykonać je dosłownie wszędzie.

Jak zrobić ogórki małosolne według przepisu Ewy Wachowicz? Oto składniki:

1 kg małych ogórków gruntowych

5 gałązek kopru lub kilka liści winogron

3-4 ząbki czosnku

10 cm korzenia chrzanu

kilka ziarenek ziela angielskiego

4-5 liści laurowych

łyżka soli na litr wody

Przygotowanie ogórków małosolnych

Ogórki należy dokładnie umyć i ułożyć w naczyniu. Dodać powyższe składniki i zalać osoloną wodą. Nasze ogórki powinny być całkowicie zakryte. Naczynie należy przykryć talerzem lub inną pokrywką. Ogórki małosolne powinny być gotowe po 2-3 dniach.

 Tabbouleh – libańska sałatka z kaszą bulgur

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej