Trwa ładowanie...

Ogórki małosolne według Ewy Wachowicz. Kruche i soczyste, idealne na lato

Ewa Wachowicz nawet na wakacjach nie zapomina o ćwiczeniach i zdrowej diecie. Jak się okazuje, oprócz regionalnych specjałów, podczas wypoczynku przegryza ogórki małosolne. Podała prosty przepis.

Share
Dobre ogórki małosolne powinny być kruche i soczysteDobre ogórki małosolne powinny być kruche i soczysteŹródło: Getty Images
d32sh1i

Ogórki małosolne to idealna przekąska na lato. Mają niewiele kalorii, bo w 100 gramach ogórka jest ich 11, czyli tyle ile w pięciu truskawkach oraz są sycące. Poza tym, można je wykonać błyskawicznie i potrzeba do tego niewielkiej ilości dodatkowych składników. Dobre ogórki małosolne powinny być kruche i soczyste.

Ewa Wachowicz kisi ogórki

Była Miss Polonia nawet na wakacjach stara się trzymać dietę oraz być aktywna fizycznie. Na Instagramie opublikowała między innymi post zachęcający do uprawiania jogi. Później poleciła przepis na idealne ogórki małosolne. W rozmowie z dziennikiem "Fakt" zdradziła, że to jedna z jej ulubionych przekąsek na lato. Ponieważ przepis jest banalnie prosty, można wykonać je dosłownie wszędzie.

d32sh1i

Jak zrobić ogórki małosolne według przepisu Ewy Wachowicz? Oto składniki:

1 kg małych ogórków gruntowych

5 gałązek kopru lub kilka liści winogron

3-4 ząbki czosnku

10 cm korzenia chrzanu

kilka ziarenek ziela angielskiego

4-5 liści laurowych

łyżka soli na litr wody

Przygotowanie ogórków małosolnych

Ogórki należy dokładnie umyć i ułożyć w naczyniu. Dodać powyższe składniki i zalać osoloną wodą. Nasze ogórki powinny być całkowicie zakryte. Naczynie należy przykryć talerzem lub inną pokrywką. Ogórki małosolne powinny być gotowe po 2-3 dniach.

 Tabbouleh – libańska sałatka z kaszą bulgur

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d32sh1i
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d32sh1i
d32sh1i
Więcej tematów