Trwa ładowanie...
d2e33ed

Ogórki małosolne według Ewy Wachowicz. Kruche i soczyste, idealne na lato

Ewa Wachowicz spędza urlop w Chorwacji. Nawet na wakacjach nie zapomina o ćwiczeniach i zdrowej diecie. Jak się okazuje, oprócz regionalnych specjałów, podczas wypoczynku przegryza ogórki małosolne. Podała prosty przepis.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Ewa Wachowicz podała przepis na ogórki małosolne
Ewa Wachowicz podała przepis na ogórki małosolne (Getty Images)
d2e33ed

Ogórki małosolne to idealna przekąska na lato. Mają niewiele kalorii, bo w 100 gramach ogórka jest ich 11, czyli tyle ile w pięciu truskawkach oraz są sycące. Poza tym, można je wykonać błyskawicznie i potrzeba do tego niewielkiej ilości dodatkowych składników. Dobre ogórki małosolne powinny być kruche i soczyste.

Ewa Wachowicz kisi ogórki w Chorwacji

d2e33ed

Była Miss Polonia nawet na wakacjach stara się trzymać dietę oraz być aktywna fizycznie. Na Instagramie opublikowała między innymi post zachęcający do uprawiania jogi. Teraz poleciła przepis na idealne ogórki małosolne. W rozmowie z dziennikiem "Fakt" zdradziła, że to jedna z jej ulubionych przekąsek na lato. Ponieważ przepis jest banalnie prosty, można wykonać je dosłownie wszędzie.

Jak zrobić ogórki małosolne według przepisu Ewy Wachowicz? Oto składniki

1 kg małych ogórków gruntowych

5 gałązek kopru lub kilka liści winogron

d2e33ed

3-4 ząbki czosnku

10 cm korzenia chrzanu

kilka ziarenek ziela angielskiego

4-5 liści laurowych

d2e33ed

łyżka soli na litr wody

Przygotowanie ogórków małosolnych:

Ogórki należy dokładnie umyć i ułożyć w naczyniu. Dodać powyższe składniki i zalać osoloną wodą. Nasze ogórki powinny być całkowicie zakryte. Naczynie należy przykryć talerzem lub inną pokrywką. Ogórki małosolne powinny być gotowe po 2-3 dniach.

Tabbouleh – libańska sałatka z kaszą bulgur

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2e33ed

Podziel się opinią

Share

d2e33ed

d2e33ed