Ogórki małosolne według Ewy Wachowicz. Kruche i soczyste, idealne na lato

Ewa Wachowicz nawet na wakacjach nie zapomina o ćwiczeniach i zdrowej diecie. Jak się okazuje, oprócz regionalnych specjałów, podczas wypoczynku przegryza ogórki małosolne. Podała prosty przepis.

ogórki małosolne przepisDobre ogórki małosolne powinny być kruche i soczyste
Źródło zdjęć: © Getty Images
Anna Podlaska

Ogórki małosolne to idealna przekąska na lato. Mają niewiele kalorii, bo w 100 gramach ogórka jest ich 11, czyli tyle ile w pięciu truskawkach oraz są sycące. Poza tym, można je wykonać błyskawicznie i potrzeba do tego niewielkiej ilości dodatkowych składników. Dobre ogórki małosolne powinny być kruche i soczyste.

Ewa Wachowicz kisi ogórki

Była Miss Polonia nawet na wakacjach stara się trzymać dietę oraz być aktywna fizycznie. Na Instagramie opublikowała między innymi post zachęcający do uprawiania jogi. Później poleciła przepis na idealne ogórki małosolne. W rozmowie z dziennikiem "Fakt" zdradziła, że to jedna z jej ulubionych przekąsek na lato. Ponieważ przepis jest banalnie prosty, można wykonać je dosłownie wszędzie.

Jak zrobić ogórki małosolne według przepisu Ewy Wachowicz? Oto składniki:

1 kg małych ogórków gruntowych

5 gałązek kopru lub kilka liści winogron

3-4 ząbki czosnku

10 cm korzenia chrzanu

kilka ziarenek ziela angielskiego

4-5 liści laurowych

łyżka soli na litr wody

Przygotowanie ogórków małosolnych

Ogórki należy dokładnie umyć i ułożyć w naczyniu. Dodać powyższe składniki i zalać osoloną wodą. Nasze ogórki powinny być całkowicie zakryte. Naczynie należy przykryć talerzem lub inną pokrywką. Ogórki małosolne powinny być gotowe po 2-3 dniach.

 Tabbouleh – libańska sałatka z kaszą bulgur

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika