Ogórki małosolne według Ewy Wachowicz. Kruche i soczyste, idealne na lato
Ewa Wachowicz nawet na wakacjach nie zapomina o ćwiczeniach i zdrowej diecie. Jak się okazuje, oprócz regionalnych specjałów, podczas wypoczynku przegryza ogórki małosolne. Podała prosty przepis.
Ogórki małosolne to idealna przekąska na lato. Mają niewiele kalorii, bo w 100 gramach ogórka jest ich 11, czyli tyle ile w pięciu truskawkach oraz są sycące. Poza tym, można je wykonać błyskawicznie i potrzeba do tego niewielkiej ilości dodatkowych składników. Dobre ogórki małosolne powinny być kruche i soczyste.
Ewa Wachowicz kisi ogórki
Była Miss Polonia nawet na wakacjach stara się trzymać dietę oraz być aktywna fizycznie. Na Instagramie opublikowała między innymi post zachęcający do uprawiania jogi. Później poleciła przepis na idealne ogórki małosolne. W rozmowie z dziennikiem "Fakt" zdradziła, że to jedna z jej ulubionych przekąsek na lato. Ponieważ przepis jest banalnie prosty, można wykonać je dosłownie wszędzie.
Jak zrobić ogórki małosolne według przepisu Ewy Wachowicz? Oto składniki:
1 kg małych ogórków gruntowych
5 gałązek kopru lub kilka liści winogron
3-4 ząbki czosnku
10 cm korzenia chrzanu
kilka ziarenek ziela angielskiego
4-5 liści laurowych
łyżka soli na litr wody
Przygotowanie ogórków małosolnych
Ogórki należy dokładnie umyć i ułożyć w naczyniu. Dodać powyższe składniki i zalać osoloną wodą. Nasze ogórki powinny być całkowicie zakryte. Naczynie należy przykryć talerzem lub inną pokrywką. Ogórki małosolne powinny być gotowe po 2-3 dniach.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Tabbouleh – libańska sałatka z kaszą bulgur